用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs TSL
go

SFA vs TSL [複製鏈接]

Which better?
想抽41神校,應留SFA 定等TSL third in take?

2    0    0    0

In 咗先,哈哈。

如樓上所講,in埋tsl先再講。到時如果你都係決定喺41網大抽獎,都冇得你揀啦

SFA係私校, TSL 係直資, 如果你一心抽41校網, 咁TSL 基本上你唔可以accept offer, 所以到時你要取捨!

但我贊同in 埋TSL, 小朋友入到3rd round, 去聽下校長個sharing, 同小朋友表現都好~
小朋友咁叻, 可能你聽完會想讀都唔定... 比多個機會自己....

我會建議留左SFA萬一 抽唔中都有個back up...

回覆樓主:

借問意見:想抽 41校網,同埋預計日後插班 LS/DB,應留 SFA定APS?仲好吾好報考埋 KTS?

leonaleona 發表於 21-12-14 18:22
借問意見:想抽 41校網,同埋預計日後插班 LS/DB,應留 SFA定APS?仲好吾好報考埋 KTS?
...

I will choose APS and KTS than SFA

...

SFA 每年都有同學仔插了這些學校,其餘2間就不知道

sillyorange 發表於 21-12-14 15:52
SFA係私校, TSL 係直資, 如果你一心抽41校網, 咁TSL 基本上你唔可以accept offer, 所以到時你要取捨!

但我 ...

自己經歷面試過程中愈來愈欣賞TSL, 好心動,只係又想抽41,好掙扎

陳守仁唔係對所有人都好好玩
英文人壓力大,不少人中文搞唔點,敗走去國際學校

由於頭五十名先有排名,冇排名的人(具體來說是父母)好有壓力
當然前面的人就好鬼 happy..

...

九龍塘學校男孩子也很不錯
去拔萃男也多
如果同聖方比的話,當然九小(校園)好一點

...

每年APS 和 KTS 畢業生入 LS/DB 比 SFA 人數多。加上兩校在九龍城校網,比SFA 深水埗校網好些。如果仍有時間,不妨考埋KTS再慢慢考慮。升哪一間小學對日後升哪一間中學有一定影響,細心考慮,不用急。

bape0060 發表於 21-12-14 11:09
Which better?
想抽41神校,應留SFA 定等TSL third in take?

視乎心態,如果唔抽過唔心息的話,唯有揀SFA。

路過見到11樓留言,APS入DB肯定三私一直中最多,但KTS入男拔近年應該比SFA少。我諗3私擺位應該是:
APS => DBS
KTS => LSC
SFA => SJC/DBS

Lotsomom 發表於 21-12-16 17:44
路過見到11樓留言,APS入DB肯定三私一直中最多,但KTS入男拔近年應該比SFA少。我諗3私擺位應該是:
APS =>  ...

三私一直啱女仔應該係邊間?

由於女學生比例unknown, 有點難比教⋯除左SFA有公佈,但佢地上年得22個女學生畢業⋯

客觀睇返上年record,只係計女校(因為男女校一般唔知係男仔定女仔除左SFA有公佈):

APS(特點係迦密、銀禧、循道等男女校都較多):
GHS x 10
HYS x 4
SSGC x 2
BPS x 1
YWGS x 1
MSS x 1
DGS x 1
HTC x 1
SLORC x 1
*好surprised只有一個DGS

KTS (特點係較平均):
HYS x 5
MCS x 4
DGS x 3
GHS x 3
SPCS x 2
MSS x 2
SMCC x 1
HYCC x 1

SFA (注意只得22個女畢業生):
GHS x 3
聖母玫瑰 x 3
HTC x 3
DGS x 2
MCS x 2
HYS x 1
SPCS x 1
HFCC x 1
*睇落人數少,但以上8間女校其實已經佔左女生派位差唔多73%

TSL (特點係好多顏寶玲同培基):
SPCS x 8
MSS x 4
SMCC x 3
MCS x 2
DGS x 1
BPS x 1
HYS x 1
HTC x 1
SSGC x 1
YWGS x 1

當然數據每年都會變,其實相信入到是但一間都好有機會入到band 1 中學。

聖保羅男女,港大同學會呢兩個係目標男直資,女直資學校的同學唯一交叉點

所以知道考到呢些學校的同學男女比例也有實際意義
雖然也可以簡單假設是一半男一半女
例如去年陳守仁好多去聖保羅男女,如果當中大部分係男孩子
那麼對女孩子來說就是沒那麼大參考意義,反之亦然

冇錯,所以除非有埋男女比例數據,否則只可以用齋男/女校去分析。

Lotsomom 發表於 21-12-17 08:34
冇錯,所以除非有埋男女比例數據,否則只可以用齋男/女校去分析。

咁就將三神加埋一齊去睇,當總共二十人,即級頭二十都好有機會,都有參考價

Lotsomom 發表於 21-12-17 00:06
由於女學生比例unknown, 有點難比教⋯除左SFA有公佈,但佢地上年得22個女學生畢業⋯

客觀睇返上年record, ...

DG實際無可能咁少吧,合理推測係同時有spcc而最終take 了spcc

原本都有咁諗過,但機會不大,因為根據最新APS數據,佢地上屆入SPCC只有3個,仲要唔知係男仔定女仔⋯ 反而佢地迦密   銀禧加埋有27個⋯當然都是B1中學,但都要視乎係咪各位家長杯茶。
‹ 上一主題|下一主題