用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 肥左主科,自行選擇一問
go

肥左主科,自行選擇一問 [複製鏈接]

醒目開學勳章

女呈一,二都肥數
其他科中等至中上,band2A
自行計劃報2A/2B學校,但大部份都寫揀人in
想問下知唔知呢個情況下有冇機會in?
雖然預左自行唔得,但都唔想連in都冇機會
   0    0    0    0

lailaiha 發表於 21-12-14 08:37
女呈一,二都肥數

自行照報心儀中學,順其自然,因為現階段你冇其他嘢可做。

你要in 玩吓就要選擇全in 的中學了。

你可做是幫孩子考好呈3。

回覆樓主:

Band 1 校也有些全in 中學。如果只是想玩interview 滿足吓,今生冇悔,可試試報這類中學。

lailaiha 發表於 21-12-14 08:37
女呈一,二都肥數
band 2 學校揀人 in 的方法通常是:
1. 看成績次第
2. 看操行表現

如果女兒的成績次第達到該中學的要求時,
仍有機會面試的。

自行中學要小心選擇,
因為自行中學一旦收了你的女兒,
甲部和乙部的抽獎機會便會先去。

你女兒是哪一個中學校網?

醒目開學勳章

憫父 發表於 21-12-14 09:03
band 2 學校揀人 in 的方法通常是:
1. 看成績次第
2. 看操行表現

觀塘
不過我選擇自行tko
觀塘啲學校地點唔方便,加上又唔多認識
~ 神的恩典夠我用~

醒目開學勳章

tpmon 發表於 21-12-14 09:01
Band 1 校也有些全in 中學。如果只是想玩interview 滿足吓,今生冇悔,可試試報這類中學。
...

都有呢個念頭
唔知會唔會太crazy (emoji)
~ 神的恩典夠我用~
‹ 上一主題|下一主題