用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Clifton College,Sherbourn School,Bishop Stortford Co ...
go

[英國] Clifton College,Sherbourn School,Bishop Stortford College [複製鏈接]

男仔,就讀band1A中學,英文好,想2022年讀year9,Agent介紹呢3間,想間有冇BK朋友比到意見?
要校風好,成績中上
讀得開心,能升上好大學
想有寄宿體驗,宿舍關顧好
名氣不是最重要

0    0    0    0

回覆 cmfckyccl 的帖子

假設你想要傳統英式寄宿體驗,咁又係要睇全寄宿比例。

- Clifton(~1240人,~370boarders包weekly/flexi)
- Sherborne Boys(~560人,~530full boarders)
- BS(~580人,~100boarders包weekly/flexi)

其實Clifton條數包埋幼稚園同小學,所以senior school都應該算差不多大小。咁純粹係寄宿體驗呢方面,就Sherborne贏晒。我個人就認為全寄宿比例高,Pastoral care係會比較好少少。因為大部分老師(甚至全部)都係住喺校園範圍內,亦多數係隸屬boarding house嘅tutor,接觸時間多,所以比較理解學生嘅困難疑慮。

另一樣考慮係Clifton同BS係男女校,Sherborne係全男校。體驗/互動都係有少少唔同,齋校始終會保留多啲傳統寄宿風俗習慣。睇吓你同你小朋友想要啲乜。

至於入大學,我就maintain間間學校都有學生入到好大學,同間學校無直接關係。排第一嗰間都唔係100%入牛劍G5,排第100嗰間都有人入牛劍G5,入唔入到好大學係睇小朋友自己能力同擺幾多心機。不過事實上如果你小朋友係B1A中學,能力又有返咁上下,係有好多整體高一班嘅學校可以試。我唔明agent點解推薦呢三間,唯一解釋係好啲熱門啲嘅多人爭,呢啲個agent可能知道仲有位,你入咗佢穩收commission。

我就建議你再揀啲學校自己send email去問,好多時agent話無原來家長自己直接問又有。

唔知幫唔幫到你,歡迎PM我繼續討論。

我估另一原因係依家已經十二月中,九月開學大部分熱門學校已經收夠學生

因為我10月初才找Agent,他說好多top學校要一兩年前申請,現在都巳full了,所以介紹呢3間,說呢3個都係好學校,等同香港band1校。

學校唔差,亦都唔能夠apple to apple咁比較香港學校。不過我唔會話佢哋係等同香港band 1學校。不過如果你清楚情況可以接受就得喇。

我嘅建議其實係再搵幾間好啲嘅,自己直接聯絡,問吓2023年9月入Year 10有冇位可唔可以報。咁做無蝕時間,但係可能多啲option。

回覆 beastiebistro 的帖子

已pm你,Thank you!

cmfckyccl 發表於 21-12-14 08:53
因為我10月初才找Agent,他說好多top學校要一兩年前申請,現在都巳full了,所以介紹呢3間,說呢3個都係好學 ...
個人意見:雖然很多學校已在十一月尾、十二月頭出 offer, 而且有自己 waiting list, 但有些有 several offers 的同學放位時,那些 waiting 同學可能已 accepted 其他學校,除非 dream school, 不然 deposit 不是小數,未必會去,所以機會還是有的。不如自己寫去心儀的學校,連同成績表+ portfolio, 可能學校可以 consider as late entry。 Good luck.

回覆 fefemom 的帖子

謝謝你的意見,我都會盡快研究其他學校,希望有更好既選擇。
但我都想知呢3間學校既實際情況,請問有冇子女就讀呢3問既BK朋友可以分享一下。其實Clifton及Sherbourn已完成程序只等有冇offer

cmfckyccl 發表於 21-12-14 07:52
男仔,就讀band1A中學,英文好,想2022年讀year9,Agent介紹呢3間,想間有冇BK朋友比到意見?
要校風好,成 ...

如果band1a中上,根本唔應該嘥時間報呢啲學校,好多學校過咗deadline都會收報名,自己逐間逐間問

回覆樓主:

遲咗報名真係幾頭痛,當年我吔十月尾揾 AA, 但佢哋話已額滿,最後十一月頭揾咗一間細 agent 幫手,問咗三十多間學校,好多都截哂止,包括 Sherborne 同 Bishop Stortford。最後有四間有 entry tests, 揀咗最快有得 test 的兩間,accept 咗最快出 offer 那間(衹給一星期考慮)。

回覆 belomommy 的帖子

係呀!原來要早2,3年報才有多D選擇

cmfckyccl 發表於 21-12-15 14:37
回覆 belomommy 的帖子

係呀!原來要早2,3年報才有多D選擇

極少學校要早兩年或以上報
‹ 上一主題|下一主題