用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校之私謎,大家來討論一下
go

私校之私謎,大家來討論一下 [複製鏈接]

朋友同我講,過往好多身邊朋友分享一個手執私校大抽獎既人,都係抽得唔太型想,攪到我有點後悔留了私校,大家有經驗嗎?我又真為好多朋友留左私校位,抽到1x,好彩最後叩門階段,連中三元。
   0    0    1    0

gomapi 發表於 21-12-13 21:13
朋友同我講,過往好多身邊朋友分享一個手執私校大抽獎既人,都係抽得唔太型想,攪到我有點後悔留了私校,大 ...

我想當年手執私校offer, 自行20分抽中熱門小學, 同年朋友手執私校offer, 大抽獎抽中甲一協恩     
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔關事,抽獎就係抽獎,一切只係運氣。
唯一關事就係有私校就特別敢搏,自殺式填表,咁派得差都唔出奇啦。

hkhk8888    發表於 21-12-14 09:05

1998Ruby1998 發表於 21-12-13 21:45
唯一關事就係有私校就特別敢搏,自殺式填表,咁派得差都唔出奇啦。
...

完全同意

回覆樓主:

我自己經驗係,抽獎從來都睇運氣,我連自行都冇運,2個小朋友都入唔返一線母校。

老大抽獎時有私backup, 抽到第二但放棄,因二線非我地杯茶,叩得返母校,但我最後都放棄,寧願讀私,到今日都無後悔呢個選擇。

到老二抽,有老大私校backup, 所以自殺式,因心知抽唔到就會跟老大讀多,所以咁填。

不過我知當年的確有同學乜backup都考唔到,反而就抽到第一志願,當時冇私backup一樣驚到震,呢啲運既野到抽獎先黎也不錯呢!

樓主想多了。邊個咁得閒,特登將有私小offer嘅學生抽出嚟去特別招呼你?

唔關事!當年有私小,抽到乙一

朋友同我講,過往好多身邊朋友分享一個手執私校大抽獎既人,都係抽得唔太型想,攪到我有點後悔留了私校,大 ...
掉番轉頭講, 如果冇私小backup, 就由1月交表一刻開始, 食唔安坐唔落, 晚晚擔心失眠到6月, 我唔會頂得順咁既生活

利申, 上年有backup去抽

1998Ruby1998 發表於 21-12-13 21:45
...

一言驚醒夢中人

毫無關係。去問下抽中神小/地區一線的有幾多個冇back up

醒目開學勳章 王國長老

當年我女留咗私校,話唔俾抽就無抽。有人照搏,抽到好就走,抽唔到就留。所以一定有人中獎

醒目開學勳章 王國長老

chanti 發表於 21-12-14 14:18

毫無關係。去問下抽中神小/地區一線的有幾多個冇back up

睇吓年年放榜後嘅vs post咪知

有backup咪進取d,但抽唔到咪會去到好後志願
冇backup自然會填得謹慎d, 識好多人乙二已經放比較受歡迎嘅二線,乙三已經講緊放冇咁寶嘅寳校

一定唔關事,我女當年都有私校offer, 但抽中第一志願,完全係運氣問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

我當年大抽獎有私校响手,只填甲一同乙一,中乙一
但兩間學校竟然同日同時迎新日,我想了解多d都無機會,最後放咗乙一去私校
恐龍家

同你一樣,當年有留私校位去大抽獎的幾個朋友,包括自己,只有一位抽中乙一。

運氣佔主
同你有無私校OFFER係手無關係
點解有D人會覺得有關?
好的學校有限,咁抽唔到的人大把
當中有私校OFFER又佔多少?
又有無人了解過有私校OFFER又抽得好的多唔到
我想信計完冋無私校OFFER的比率都差唔多

結論係運,同埋一般有OFFER又會進取D
成件事就唔同,大進取,問題就係你BACKUP個D都己經比人選哂,最後就更係派唔好

當年先註冊直資,之後再註冊私校,然後放棄直資,再搏大抽獎,搏唔到,唯有讀私校,話甘快現在也中學了

ipki 發表於 21-12-15 12:25
運氣佔主
同你有無私校OFFER係手無關係
點解有D人會覺得有關?
有啲人就係喜歡陰謀論。總係覺得人地特別"眷顧" 佢

我上年有私小 OFFER , 抽獎40網第一志願旅港開平 , 最後放開平 , 讀返私校
‹ 上一主題|下一主題