用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女校
go

英華女校  

呈一級1,呈二級9,有機會入嗎?

呈二係已經綜合呈一,呈二之後的名次?好似跌好多。。。。。如果手持級9的名次,我估除非小學屬於比較出名的小學,如果係普通小學,可能自行機會不大。
之前級一時有冇申請直資?如果有offer take咗先

是今次呈二考級9,真的跌很多,是否不應報英華?

級9 基本上一定無可能自行入女英華,但級1和級29,平均出咗乜嘢排名就好難講。
如樓主好心儀女英華都可一搏,如小朋友面試好,可能有分加

回覆 日本妹妹 的帖子

打錯,級9,不是級29

日本妹妹 發表於 21-12-11 17:24
級9 基本上一定無可能自行入女英華,但級1和級29,平均出咗乜嘢排名就好難講。
如樓主好心儀女英華都可一搏 ...
級1和級9,算平均出來級5甚至級3都好.在中學角度,有大量的表現穩定的級1-3選擇,除非來自(極多插班生)的有名小學,否則好難讓熱度數一數二的中學選擇一個成績劇烈波動的學生.

好大機會
另外面試好重要

是九龍直資英小(不是出名的),因很心儀英華,但又怕浪費了自行機會,所以很煩惱。

如果報SSGC,是否都沒機會入?

Wwvmm 發表於 21-12-11 17:50

Ssgc 自行我覺得大機會

回覆 Wwvmm 的帖子

這間機會大過女英華,我覺得這間自行機會都大

回覆 medicine 的帖子

十分同意

請問知道去年SSGC自行收表數字嗎?收生成績要求是?

Wwvmm 發表於 21-12-12 00:01
請問知道去年SSGC自行收表數字嗎?收生成績要求是?

其實心儀英華便放自一,級頭五大多有其他直資offer,我囡間學校上年都收咗2個,一個是級一,另一個是級十之內(5-10),兩個最後都冇讀英華,所以樓主囡囡是有機會的,我覺得英華不單只看成績,面試表現都非常重要,我囡成績比級5-10的好,但英華最後冇收。

Ssgc機會很大,放自二如果入了也不會後悔,放自一英華,就算首輪唔入,waiting list 也有機會啊!

lukeskywalker 發表於 21-12-12 12:41
其實心儀英華便放自一,級頭五大多有其他直資offer,我囡間學校上年都收咗2個,一個是級一,另一個是級十 ...
認同,上年朋友囡囡東區小學,ywgs call waiting 到級10幾

Wwvmm 發表於 21-12-11 17:50

我反而驚你自一放ssgc,好大機會自一收,失去咗更心儀的選擇。
你囡囡成績其實好好呀!俾啲信心你囡囡,有冇報直資呀?以你囡囡成績,如面試表現中規中矩,應該最後會有多個一間學校收,加油

謝謝鼓勵

其實我們本打算自一英華,自二SSGC,囡去過英華information day,亦很喜歡。但知道成績後,爸爸担心英華冇機會,所以想改自-SSGC,自二揀九龍區的,但未有主意。

只報了3間直資女校

回覆 lukeskywalker 的帖子

可以講你囡囡最後入了邊間嗎?

Wwvmm 發表於 21-12-12 13:16
回覆 lukeskywalker 的帖子

可以講你囡囡最後入了邊間嗎?

Spcc, Dgs, HY, Bps,最後囡自己揀咗dgs,所以以你囡囡成績,放膽去試,最後可能會有驚喜