用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 e app係咪一定要報?
go

e app係咪一定要報? [複製鏈接]

係咪個個學生都要報定?我見申請日期由今月9號開始到5月中,係咪唔急報住?因為我個仔成績都係一般
   7    0    0    0

maggie789 發表於 21-12-11 10:59
係咪個個學生都要報定?我見申請日期由今月9號開始到5月中,係咪唔急報住?因為我個仔成績都係一般
...

如果你對DSE 成績好有信心,又或者已經有其他後備方案,咁唔報都冇乜所謂,報咗只係多個後備方案,一但失手到時都唔駛周圍揾咁徬徨。如果唔報定一旦失手到時再搵都得,只係好多好嘅課程係先到先得,報只係等同多個保險,報唔報自行決定。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-11 12:05
如果你對DSE 成績好有信心,又或者已經有其他後備方案,咁唔報都冇乜所謂,報咗只係多個後備方案,一但失 ...

我就係想有後備方案,我對仔冇信心架,就係怕佢英文冇3!叫佢報定恆大自資同呢個佢又懶懶閒唔報住!

maggie789 發表於 21-12-11 12:28
我就係想有後備方案,我對仔冇信心架,就係怕佢英文冇3!叫佢報定恆大自資同呢個佢又懶懶閒唔報住!
...

大個仔啦,人生係佢哋嘅,想點做比佢哋自己決定啦!
做家長嘅只能給意見同支持,條條大路通羅馬,現今入大學亦唔算太難,肯讀嘅一定有方法,唔駛太擔心。 加油

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-11 12:05
如果你對DSE 成績好有信心,又或者已經有其他後備方案,咁唔報都冇乜所謂,報咗只係多個後備方案,一但失 ...

同意。我孩子當年完全無意慾去報。

nicolemummy 發表於 21-12-11 14:52
同意。我孩子當年完全無意慾去報。

我啲仔都係自己攪,報唔報 報啲咩都係自己決定,我只會比錢同比啲意見,我有同佢哋講凡事要有幾手準備,諗下唔同情況可以點做,成績比預期好、失手不乎期望甚至炒咗可以點做,所以當年我大仔炒咗中文未能直入大學,但因為佢一早報咗其他,放榜後已經自動轉為取錄,唔駛再周圍揾咁徬徨。我細仔今年就唔會報,因為對成績好有信心,而且佢已經有其他方案。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-11 18:43
我啲仔都係自己攪,報唔報 報啲咩都係自己決定,我只會比錢同比啲意見,我有同佢哋講凡事要有幾手準備,諗 ...
我仔啱啱收到東華副學士offer, 我想問,如果confirm 左,係咪唔可以再報E app? 如果最後jupas 唔得,其實佢想讀理大嘅副學士,可唔可以指教下,謝謝

orangetea 發表於 21-12-17 20:12
我仔啱啱收到東華副學士offer, 我想問,如果confirm 左,係咪唔可以再報E app? 如果最後jupas 唔得,其實佢 ...

Sorry 唔係好明,你指未考DSE已有東華offer ? Non-Jupas 、重考定其他?

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-17 22:59
Sorry 唔係好明,你指未考DSE已有東華offer ? Non-Jupas 、重考定其他?
我地去參觀東華info day, 佢話經佢地學校網頁已經可以報名,咁我地都報左先,跟住琴日收到信,佢個科目同e app個課程號碼係一樣

orangetea 發表於 21-12-18 08:25
我地去參觀東華info day, 佢話經佢地學校網頁已經可以報名,咁我地都報左先,跟住琴日收到信,佢個科目同e  ...

你囝囝是來年 DSE 考生嗎? 副學士基本入學要求係要5條2,如果我冇理解錯,你叫仔睇清楚收到的是否 CO?即是有條件取錄?理論上當你 DSE 成績最終達 22222 ,CO就會自動轉為正式取錄。

E app 其實只係一個平台,方便同學登記一次就可以報讀多間院校課程,不用逐間申請,所以你響e app見到東華同一課程都係正常,你現在只是響東華直接申請而矣。你仔仍可以用 e app報讀其他院校課程,但若再報同一院校就要小心,印象中 Final 只能接受一個 offer ,報其他則不受影響,你仍可以報理大或其他院校的課程。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-18 10:00
你囝囝是來年 DSE 考生嗎? 副學士基本入學要求係要5條2,如果我冇理解錯,你叫仔睇清楚收到的是否 CO?即 ...
多謝你嘅解釋,清楚好多了,佢封信叫我地係佢個system 度accept 佢個offer,然後出年7月交5000蚊,跟住都有講明要求22222。

orangetea 發表於 21-12-18 11:31
多謝你嘅解釋,清楚好多了,佢封信叫我地係佢個system 度accept 佢個offer,然後出年7月交5000蚊,跟住都有 ...

你哋應該係收到 CO. 現階段 accept offer冇問題。
提提你留意繳交5千的最後限期,一般會在 DSE 放榜後但Jupas 未放榜時段(7月),繳付留位費後只能在 Jupas 放榜獲得 UGC學士學位課程才可以申請退款,如轉讀其他副學位課程未必能申請 refund . 要留意。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-18 12:08
你哋應該係收到 CO. 現階段 accept offer冇問題。
提提你留意繳交5千的最後限期,一般會在 DSE 放榜後但J ...
唔該晒你呀

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-12-18 10:00
你囝囝是來年 DSE 考生嗎? 副學士基本入學要求係要5條2,如果我冇理解錯,你叫仔睇清楚收到的是否 CO?即 ...

我認知相同
Eapp 係一個一站式平台,方便一次過入晒資料同upload cert等等,申請完後都係交俾各院校處理
一個eapp可以報好多間院校,但如果學生已獨立向院校申請,院校就唔會重複處理同一科申請,而(如無意外),一間院校只會派一個offer俾同一學生
所以jupas +eapp+獨立申請,係可以同時發生。當學生有confirmed offer時,再決定俾唔俾留位費就係了(一般自資課程,如學生之後有ugc degree/ SSSDP degree offer就可refund留位費,不過最好交錢前再望清楚)

Charlotte_mom 發表於 21-12-18 17:26
我認知相同
Eapp 係一個一站式平台,方便一次過入晒資料同upload cert等等,申請完後都係交俾各院校處理
...

全對,還有印象中經 e app 報名,放榜後 e app 會把 DSE 成績自動轉交同學所報嘅學院,只要合符條件便會自動取錄,如接受交留位費便可,無須同學逐間去遞交 DSE 成績,而獨立申請嘅學院 就要同學自行向院校申報成績,所以用 e app 報會方便好多。

印象中我大仔當年放榜後炒咗中文,佢登入系統就見到所報讀嘅課程自動轉為取錄,於是佢就去交留位費,唔使周圍頻撲。

今日剛收到恆大conditional offer,幾乎係「合格就有書讀」。心情激動中,實在安心多了
我係之前open day即場報名面試的。錯過了現在還可報e-app。對我呢類無信心的家長,這個co實在幫了一個大忙

smileyrabbit 發表於 21-12-23 14:06
今日剛收到恆大conditional offer,幾乎係「合格就有書讀」。心情激動中,實在安心多了
我係之前open day即 ...

你報係副學士?

maggie789 發表於 21-12-24 21:57
你報係副學士?

唔係HD,恆大無HD,係自資學位(degree)
打算等埋mock成績就用e-app報其他HD課程
東華我哋有報open day(同恆大同一日,本來諗住上午恆大下午東華),但阿仔唔生性好遲至交東華網上申請,所以無得安排即場面試,我哋果日最後就只去咗恆大
之前見你收東華co,我都有點擔心,係咪恆大唔鐘意阿仔,點解我哋無co….而家安心晒
另外請check pm

自資學位如果不是教資會資助,又不是sssdp,都可以自行報名的(經大專網頁或e-app)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我有問題想問放榜後, 如果同一間在JUPAS 選A科在頭1-3位, 而EPP 選B科在 1-3位, 那到時會可兩個都收CO? 定係以JUPAS為先 ?
MIHO
‹ 上一主題|下一主題