用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人考過國內港澳台聯招考試?
go

請問有冇人考過國內港澳台聯招考試?

請問有冇人考過?想知難唔難,係咪比DSE深?

回覆樓主:

可以用DSE成績來報內地的大學,不用另外再考試的。
我見仔仔有些同學考過DSE後,有些同學直接升內地大學。

可以參考下教育局的資料。
亦可以問下學校/老師有沒有升學意見。

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/Scheme_2021/Scheme_2021.html

焯媽媽 發表於 21-12-13 21:57
...
唔係所有內地大學都接受DSE成績的, 有啲大學只接受港澳台聯招考試.我都放棄咗喇, 因為再搵資料發現係考唔到的, 因為冇修考試科目.

焯媽媽 發表於 21-12-13 21:57
...
謝謝你的資料,原來已經有127間大學接受DSE成績申績。包括大部分名校。

回覆樓主:

如要容易些,得校長推薦就易很多

Mikeyuen 發表於 21-12-18 07:34
如要容易些,得校長推薦就易很多
所以我仔仔學校,每年都有同學入到北大清華復旦等頂級名牌大學。

annie40 發表於 21-12-17 14:21
謝謝你的資料,原來已經有127間大學接受DSE成績申績。包括大部分名校。
據我了解,內地的名牌大學,每年都有名額給香港學生,

只要有校長推薦的話,

基本上比內地生更容易進入這些名牌大學。

仔仔學校每年都有1-2個同學入讀北大清華復旦等頂級名牌大學。

annie40    發表於 21-12-18 13:55

焯媽媽 發表於 21-12-18 11:36
所以我仔仔學校,每年都有同學入到北大清華復旦等頂級名牌大學。
呢幾間大學學位課程都係讀中文的, 如果讀完想返香港做嘢或考牌, 會唔會好難適應呢?

chanwendy 發表於 21-12-20 12:07
呢幾間大學學位課程都係讀中文的, 如果讀完想返香港做嘢或考牌, 會唔會好難適應呢? ...

其實自己不大懂。曾經流灠過中國前五的大學課程,原來有不少課程是全英話的選擇,供海外學生報讀,只是不知港澳台學生能否揀這些課程。至於回港工作和專業考試的難度,應該是因人而異吧。

女兒在北京念碩士,除了一科中文科外,其他全英語授課,老師中包括史丹福和伯克萊的外訪老師,而中國老師的資歷和英語水平亦很高。

呢幾間大學學位課程都係讀中文的, 如果讀完想返香港做嘢或考牌, 會唔會好難適應呢? ...
我見到好多親戚朋友在內地升學,都會去考IELTS(英文試)然後去一轉外國(英美加澳)
再讀個碩士,然後再返香港工作。

有很多專業工作,都會考英美的專業試的,再補回實習或特定的工作或補回特定的香港專業試,

便可以在香港做回該專業。

所以現階段,你需要和孩子考慮清楚職業生涯規劃,才能選擇自己的升學方向。

annie40    發表於 21-12-20 14:40

語言適應的考慮,
我仔仔係讀理科的,升中四選科時,都有問老師朋友的意見,

如果用中文應考後,升大學轉英文有沒有困難。

化學老師表示:化學係一大堆化學名詞,用中英文都係那套名詞,所以分別不大。

朋友表示:數學/物理,根本就係計數,數學無分中英文,所以都係分別不大。

如果選擇文商科的話,真的是需要點時間適應教學語言的,

我亦有同學係中文中學的,見到她讀書係有點吃力,常常要查字典,但好快就適應到教學語言的問題。

焯媽媽 發表於 21-12-20 18:44
語言適應的考慮,
我仔仔係讀理科的,升中四選科時,都有問老師朋友的意見,
長見識了,謝謝!

annie40 發表於 21-12-20 20:14
長見識了,謝謝!
可能老師朋友騙我都未定呀!
用中文和用英文讀書,肯定有分別的,文化差異和翻譯都有分別啦!

最後我仔仔係用英文考DSE,因為男仔理科生,語文始終比較差。

annie40 發表於 21-12-20 12:53
其實自己不大懂。曾經流灠過中國前五的大學課程,原來有不少課程是全英話的選擇,供海外學生報讀,只是不 ...
可能大家睇的科唔同, 我主力睇緊會計科, 北大清華復旦的學士都係中文的, 好似碩士先有英文. 我都睇過會計師公會網頁, 內地有十幾間大學做咗學歷互認, 讀完就直接豁免十份卷.  不過呢十幾間大學, 有幾間係不接受DSE成績報讀的, 要考港澳台聯招.  而我女而家修的科目係考唔到聯招的.  而可以用DSE 成績報考的, 得一兩間係全英語, 有啲就部分科目英文, 部分中文. 有幾間大學係全中文讀.  如果返香港做嘢考牌, 仲要考多幾張, 可能到時又要花時間學返晒英文 terms.
本來有諗過一啲中外合作的大學的, 可以全英文, 但就要讀完返嚟逐份卷去申請 exemption 囉.  exempt 唔到的就要另外比錢再讀返, 所以仲在傷腦筋中.

chanwendy 發表於 21-12-21 14:24
可能大家睇的科唔同, 我主力睇緊會計科, 北大清華復旦的學士都係中文的, 好似碩士先有英文. 我都睇過會計師 ...

妳可以上網查研在中國名校學生財務會計的出路和前景,未必一定要回港。據知國內學生在職以後,亦會努力地去考CPA或其他國際認可財務証書的。國內對人才需求很大,數年之後,高科技產業提升,工資亦自然上漲。

北大的光華管理學院的EMBA,非常出名,讀會計學士的,可target 下一步去光華讀EMBA,無論上海,北京,香港,未畢業已經被高薪聘請了。去光華難度很高,但港澳台生一般有優惠,機會還是有的。

記得上海復旦和上海交通大學,有很多英文課程,也可以去他們網頁找資料。這兩間大學的財務科,十分出名。也許比清北還好。

chanwendy 發表於 21-12-21 14:24
可能大家睇的科唔同, 我主力睇緊會計科, 北大清華復旦的學士都係中文的, 好似碩士先有英文. 我都睇過會計師 ...

路過見到,補充三點。

1。香港會計師公會是專業機構,大學是學術機構,HKICPA是專業評審相關大學課程的competence based outcomes,不是學歷評審。如果國內有類似香港會計師公會組織,可能互認的是專業資格 (我不肯定是否有相關mutual recognition agreement),不是學歷互認。

2。你上網搵資料十分正確及重要,如果走專業路線,就一定要睇清楚專業機構的要求及承認的條件及限制,不要馬虎,不然的話浪費時間及金錢。

3。你有否致電或電郵問過 HKICPA,他們的職員可能即時解答到你部份疑難,好過在EK問。

annie40    發表於 21-12-21 21:48
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-12-21 21:47
路過見到,補充三點。

1。香港會計師公會是專業機構,大學是學術機構,HKICPA是專業評審相關大學課程的co ...
我睇HKICPA 網頁, 內地有十幾間學校, 讀完就直接豁免 QP Associate Level 10張卷, 少部分大學就只會豁免9張, 返嚟要自己考埋餘下的一張先可以再上 Professional Level. 而呢十幾間大學, 唔係全部都可以接受DSE成績報讀, 部分要考港澳台聯招, 而我女而家的選修科就考唔到聯招喇.
我其實都有電郵過HKICPA, quote 咗一間我心儀的大學問佢可以豁免幾多張卷, 佢都只係叫我畢咗業先去申請. 佢唔會而家答我可以豁免幾多.  所以初步諗緊不如用DSE報返嗰十幾間大學就算, 免得比錢讀完返嚟先發現原來豁免得好少, 到時又嘥錢又嘥時間.  

chanwendy 發表於 21-12-22 10:17
我睇HKICPA 網頁, 內地有十幾間學校, 讀完就直接豁免 QP Associate Level 10張卷, 少部分大學就只會豁免9張 ...

點解唔係香港讀完,qualified 才上去國內工作?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.