用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲 UNSW 揮手區
go

[澳紐] 澳洲 UNSW 揮手區 [複製鏈接]

Hi 👋
剛剛收到Offer. 想搵同行者
   4    0    0    0

回覆樓主:

恭喜!是2022年 Feb入學嗎?我女都準備報2023 Feb入學,請問我是否現在就要交application?

係呀 2022年 Feb 入學因為人生路不熟所以有一齊去嗰間學校讀書就會好啦 😊

我記得係2021年5-6月, 我哋就交表申請.  

GIPW 發表於 21-12-12 20:42
係呀 2022年 Feb 入學因為人生路不熟所以有一齊去嗰間學校讀書就會好啦 😊

我記得係2021年5-6月,  ...

我記得呢度有幾位都係仔/女讀UNSW既家長,不過係早一、兩年了,2022入學既就唔知

即是考完DSE先開始報嗎?我agent suggest 我宜家報定2023 Feb入學,但係學校mock都未考,ISAT又未考,宜家報都唔知俾咩資料大學

你係local學生或者International ?   囡囡喺香港讀完IB先至過嚟讀.
我係新手媽咪, 所以好多嘢都唔知.  還要靠好多前輩幫手

GIPW 發表於 21-12-13 12:11
你係local學生或者International ?   囡囡喺香港讀完IB先至過嚟讀.
我係新手媽咪, 所以好多嘢都唔知.  還 ...

原來你囡囡係讀IB, 佢UNSW讀邊科?我女現响香港準備2022年4月考DSE,會以International student身份報UNSW 2023年Feb入學,打算報medicine

GIPW 發表於 21-12-12 20:42

我記得係2021年5-6月,  ...

請問一下,你們報澳洲,仲要5月6月先報大學,那麼你們有無報jupas/non jupas??

我總係攪唔清,如果一心讀澳洲嘅家長係咪真係唔報jupas/non jupas? 因為拎conditional offer或者派offer,8月就要俾錢。如果係揀Canada/英國,就仲貴deposit。
但同一時間,澳洲方面就咩都未有聲氣,又唔知考唔考到。咁點樣決擇呢?

canopy 發表於 21-12-13 12:50
原來你囡囡係讀IB, 佢UNSW讀邊科?我女現响香港準備2022年4月考DSE,會以International student身份報UNSW ...

我都好想問問,如果讀牙醫,係咪一樣要好似考medicine咁,考ucat(anz) version?
你地考咗未呀?

canopy 發表於 21-12-12 23:43
我記得呢度有幾位都係仔/女讀UNSW既家長,不過係早一、兩年了,2022入學既就唔知

即是考完DSE先開始報嗎 ...

係咪一定要考Isat?
我見過幾間資料,一d話要,一d又無講。其實係咪跟agent會好d?

Augesttime 發表於 21-12-13 16:37
我都好想問問,如果讀牙醫,係咪一樣要好似考medicine咁,考ucat(anz) version?
你地考咗未呀?
...

某些大學牙科好似要考UCAT,我女想報medic,咁啱想報既大學都係要考ISAT, 諗住考完DSE先考,宜家要準備DSE, 實在太忙

Augesttime 發表於 21-12-13 16:39
係咪一定要考Isat?
我見過幾間資料,一d話要,一d又無講。其實係咪跟agent會好d?
...

我都仲考慮緊是否經agent, 初初咩都唔知,覺得agent俾到好多info, 但之後自己去大學webpage睇,有咩問題直接問大學,發覺又好似無想像中咁複雜。

canopy 發表於 21-12-13 16:56
我都仲考慮緊是否經agent, 初初咩都唔知,覺得agent俾到好多info, 但之後自己去大學webpage睇,有咩問題直 ...

咁你有無報jupas?

canopy 發表於 21-12-13 12:50
原來你囡囡係讀IB, 佢UNSW讀邊科?我女現响香港準備2022年4月考DSE,會以International student身份報UNSW ...
Hi
囡囡讀 UNSW medicine

要考UCAT, 我哋搵agent報方便又冇收我哋錢

經 Agent 報仲多一個好處: 就係有任何通知起碼一封會copy agent, 一封會copy小朋友email。 小朋友始終多甩留。  加上有乜嘢野,我會直接問agent費事問佢如果唔係佢會覺得我煩。

Augesttime 發表於 21-12-13 17:44
咁你有無報jupas?

有呀

GIPW 發表於 21-12-13 19:11
經 Agent 報仲多一個好處: 就係有任何通知起碼一封會copy agent, 一封會copy小朋友email。 小朋友始終多甩 ...

咁又係,等我再考慮吓
但UNSW medicine 今年叫我哋考ISAT,其實ISAT定UCAT難d呢?

canopy 發表於 21-12-13 19:23
咁又係,等我再考慮吓
但UNSW medicine 今年叫我哋考ISAT,其實ISAT定UCAT難d呢?
...
我女考UCAT 佢自己決定我冇參與.  所以我唔知有什麼分別

回覆 canopy 的帖子

As I know, different medical schools request the candidates to take different entry tests. The tests to take also vary depending on your citizen status, e.g. international students, local citizens.   Better clarify with your agent or the uni.

MaMaHH 發表於 21-12-14 12:38
回覆 canopy 的帖子

As I know, different medical schools request the candidates to take different en ...

I see. Thanks for your clarification.
‹ 上一主題|下一主題