用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國GCSE A Level 中文
樓主: yhma
go

[英國] 英國GCSE A Level 中文   [複製鏈接]

唔好講笑啦。我讀完中二去英國一路到讀完大學(機械工程)返香港都無掂過中文。返嚟香港我直接入廣告公司做嘢,而家自己公司嘅中英文文案都係自己寫返。從來無人要求我有咩證書證明我中文係ok嘅,我更加唔信有公司會覺得A level中文認證到中文程度。我唯一聽過就係報政府工要有認證,我亦喺#2講咗。
不過我都無謂多嘴,想考就考啦。

多謝大家資料

醒目開學勳章

yhma 發表於 21-12-9 11:33
請問大家,在英國想以自修生身份報考中文 A level,可以係邊度報名?

請學校幫你報名, 他們可以安排在學校考試,但是有些學校可能要求你上十個鐘的中文堂, 盡早問學校, 以免過了截止申請日期

回覆樓主:

請教下有研究的家長,即係打算NJ考返大學,係咪要有A-level中文呢?本身中文差,去考就好似送死咁樣。大學讀咩科尚未有方向。(中文差到heavy rain用中文講我知「好重雨」)
謝謝賜教!

silvia_ng 發表於 21-12-12 23:26
請教下有研究的家長,即係打算NJ考返大學,係咪要有A-level中文呢?本身中文差,去考就好似送死咁樣。大學 ...

想經non jupas入讀本地大學,entry requirements你可以睇大學admissions office的資料。根據這幾年這裡家長的分享,係有要睇中文程度的要求,但又不是所有,我個人相信只有部份only,如果自己已有大學學科的心水,自己睇大學網頁最好,睇完仲有疑問,直接call admissions office了解。

另外,既然你講到孩子中文差,無謂擔心啦,唔考囉,考好三科GCE科目更重要。

醒目開學勳章

請教下有研究的家長,即係打算NJ考返大學,係咪要有A-level中文呢?本身中文差,去考就好似送死咁樣。大學 ...

如果經NJ, second language不需要A-level程度, GCSE or IGCSE已經可以

GCSE / GCEO / IGCSE

Grade E in a language other than English

(For GCSE/IGCSE which uses the new 9-1 grading system, Grade 5 will be taken as equivalent to Grade B and Grade 4 will be taken as equivalent to Grade C, for the purpose of satisfying the above)

GCE/International AS-level /
GCE/International A-level
Grade E in a language other than English

TTEE1819 發表於 21-12-13 08:13
想經non jupas入讀本地大學,entry requirements你可以睇大學admissions office的資料。根據這幾年這裡家 ...

謝謝賜教!暫時未有心水大學學科,真係不知從何入手了。

3b 發表於 21-12-13 10:42
如果經NJ, second language不需要A-level程度, GCSE or IGCSE已經可以

但我哋連GCSE都唔打算考呢 去到果邊睇下咩環境先,謝謝你

我冇研究,不過細路曾經NJ考香港大學做後備。 間間大學收生條件唔一樣,有啲要兩種language,有啲唔使, 有啲講明係本地香港人就唔使中文公開試成錯,所以都係要入大學網站睇。
我囡英小加英中, 校內中文成績試過唔合格,去到英國Y12時請學校幫忙報中文GCSE,有A。
至於搵工有冇用,冇人知!我淨係知道我個年代,打開SCMP大部份文職入職基本要求係會考中英數合格,所以我自己會叫細路考定。

silvia_ng 發表於 21-12-13 13:54
但我哋連GCSE都唔打算考呢  去到果邊睇下咩環境先,謝謝你

GCSE 4/C 係 Pass
即是大學只要求合格

醒目開學勳章

silvia_ng 發表於 21-12-13 13:54
但我哋連GCSE都唔打算考呢  去到果邊睇下咩環境先,謝謝你

Pls check PM

etoile 發表於 21-12-13 14:09
我冇研究,不過細路曾經NJ考香港大學做後備。 間間大學收生條件唔一樣,有啲要兩種language,有啲唔使,  ...

謝謝你的意見,等佢落腳後叫佢請教下老師先,謝謝你

Poyau 發表於 21-12-13 14:36
GCSE 4/C 係 Pass
即是大學只要求合格

回覆樓主:

其實學校一般會否為學生報考A level 中文?我們的學校堅決不肯為學生報考,唔知點解,見佢哋 2018 年都有學生考呢科,不過之後就無。

belomommy 發表於 21-12-17 20:54
其實學校一般會否為學生報考A level 中文?我們的學校堅決不肯為學生報考,唔知點解,見佢哋 2018 年都有學 ...

A-level 轉制後,中文難了很多,不可以自修去考。若只為報香港的大學,考 GCSE 中文吧!

回覆樓主:

轉制後有乜唔同?

beastiebistro 發表於 21-12-9 21:15
抱歉我就係想講明,中文科A level對報英國大學係一啲用都無(連後備用途都無)。如果話要用嚟經NJ報香港嘅 ...

我小朋友in Bristol 嘅時候,親自問學校代表,中文計唔計一科,佢話計, 亦有人用中文成績當一科入左pt ,講緊係英國。
non j 返香港讀大學就一定唔計一科,但有大學寫住要證明有中文嘅能力,咁我諗gcse or gce就係最好嘅證明,尤其細細個就過左去讀書,如果唔考真係唔知可以點證明。
我小朋友讀完中三過去,冇諗過中文當一科用,只係覺得簡單點解唔考埋,當年gcse 9分,所以今年考埋a level 中文,前日派左A*, 未見過佢溫書,好奇點解可以咁容易攞A*, 睇番pp, 原來係要溫嘅,絕對唔可以裸考,佢話見唔到佢溫唔代表冇溫喎,佢d同學喺名校讀完中五先過去,佢地都係得A

kls12 發表於 21-12-17 23:16
A-level 轉制後,中文難了很多,不可以自修去考。若只為報香港的大學,考 GCSE 中文吧!
...

我女全自修,學生0 support, 前日出成績A*, 香港中文成績一般,讀到f3

我女本身有讀障,中文字都唔係好識寫,英文串字又唔掂,a level有part 係中轉英,Or 英轉中,佢都可以輕鬆應付,gcse仲要係考普通話,中學普通話係全級尾3,考左又冇損失

喧嘩 發表於 21-12-18 23:09
我女全自修,學生0 support, 前日出成績A*, 香港中文成績一般,讀到f3

我女間學校不容許自修GCE 中文,可以報但一定要上堂,我女不想花時間,所以沒有報。個老師很堅持不上堂,不會考到好成績。原來自修都可以好成績,你女真叻。
‹ 上一主題|下一主題