用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門band two中學
go

屯門band two中學 [複製鏈接]

請問有邊間band two A中中校風好?
小朋友是b1c-b2a,但英文科較弱,中數常每科都有九十幾,級排5x,數學較強,運動有每年拿獎,請問屯官和南屯官邊間較關愛?或者有冇其他注重體育/關愛學生嘅學校推介,麻煩晒大家。田家炳是band one尾band two頭嗎?自行想填呢間的

0    0    0    0

十蚊靚菜 發表於 21-12-9 10:47
小朋友是b1c-b2a,但英文科較弱,中數常每科都有九十幾,級排5x,數學較 ...
田家炳2021年33222近90%

https://www.yottkp.edu.hk/download/document/202107220918101277119-2112929927.pdf

以我所知,最近幾年無band 2學生自行或抽奬派入田中。今年我係自行用家,我見自行入既全部band 1a或band 1b,未有認識自行b1c入到的。

十蚊靚菜 發表於 21-12-9 10:47
小朋友是b1c-b2a,但英文科較弱,中數常每科都有九十幾,級排5x,數學較 ...

田中 屯官 南屯 都係b1英中
或者可以考慮屯天、崇真校風ok

Poyau 發表於 21-12-9 18:50
田家炳2021年33222近90%

https://www.yottkp.edu.hk/download/document/202107220918101277119-2112929927 ...

Thank you

hkc3 發表於 21-12-9 21:26
以我所知,最近幾年無band 2學生自行或抽奬派入田中。今年我係自行用家,我見自行入既全部band 1a或band 1b ...

Wow⋯⋯原來咁勁,咁我自行都唔填佢了 多謝告知

Mchacha 發表於 21-12-10 01:42
田中 屯官 南屯 都係b1英中
或者可以考慮屯天、崇真校風ok

好呀 唔該哂!睇左崇真校網,都幾關愛個種,心思思中

回覆樓主:

其實我又覺得自行收生只佔三成,band 1儘量收最好嘅學生都好正常,但大攪珠學額多好多喎。如果真係覺得自己仔女有能力,成績又一向穩定,第三次呈分有信心可以維持到band1成績,點解唔畀機會佢揀間成績比較好嘅學校呢?仲有最重要係,到時第三次呈分考得好好,唔好話田中,四大都一樣有機會,但自行又入左band 2學校你哋會唔會甘心先?當然始終係你哋揀學校,自己既小朋友自己應最清楚,佢嘅能力、將來嘅發展路向,可以好好考慮先再決定。加油

hkc3 發表於 21-12-10 12:51
其實我又覺得自行收生只佔三成,band 1儘量收最好嘅學生都好正常,但大攪珠學額多好多喎。如果真係覺得自己 ...

想請教,如果係b2b, 自行階段可以揀1C嗎?我心儀一間1C,一間2A/B. 不知可否給我一點意見?謝謝!

回覆樓主:

其實家長揀任何一間學校都可以,但係收唔收就係另外一回事。除非係好超班級頭嗰啲係自行度十拿九穩,其他學生要越級挑戰,我覺得應該平常心看待算。好好學習考好最后一次呈分試,揀一間較適合自己既中學仲理想,適合與否未必淨係睇成績嘅,去心儀中學度見下返學放學嘅學生會有好多新體會。

hkc3 發表於 21-12-10 21:47
其實家長揀任何一間學校都可以,但係收唔收就係另外一回事。除非係好超班級頭嗰啲係自行度十拿九穩,其他學 ...

我都好想去學校睇下啲學生,不過我要返工呢!

hkc3 發表於 21-12-10 21:47
其實家長揀任何一間學校都可以,但係收唔收就係另外一回事。除非係好超班級頭嗰啲係自行度十拿九穩,其他學 ...

多謝你願意花時間解釋俾我哋知道

hkc3 發表於 21-12-10 12:51
其實我又覺得自行收生只佔三成,band 1儘量收最好嘅學生都好正常,但大攪珠學額多好多喎。如果真係覺得自己 ...
你意思的級頭,如果是心頭太高的話,都有可能會滑鐵盧呢。
我覺得如果1b 1c搵番合自己程度的學校,係自行階段還是有機會入到的。

回覆樓主:

阿嫂屯門區教書, 話崇真麻麻.
‹ 上一主題|下一主題