用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-12-22 12:11
所以有無補習,係無統一嘅歸類。某些嘅認為,可能只係滿足自己嘅感覺良好,或欲達頂級生級別嘅稱譽~~~
...

你位好友有咁好條件,又真的無外出補習社,又無揾個老師/朋友回家補習助攻,這個「稱譽」仍然係「實至名歸」

mcl203 發表於 21-12-22 12:11
所以有無補習,係無統一嘅歸類。某些嘅認為,可能只係滿足自己嘅感覺良好,或欲達頂級生級別嘅稱譽~~~
...
真係真心讀書,冇補習都好正常,的確都會如你所講有碰上疑題,以前就真係冇辦法,一係返學校問老師,一係就去補習問,但現今網絡也算是幫了呢啲小朋友,所以好平常. 當然,我覺得都係從小基礎做好係佔好重要因素,呢啲真係唔係靠補習做出來.

天外之人 發表於 21-12-22 16:58
真係真心讀書,冇補習都好正常,的確都會如你所講有碰上疑題,以前就真係冇辦法,一係返學校問老師,一係就去補 ...

我係話佢父母係‘行內人’,似乎大家都誤會咗~~~

佢父母話,佢無出去補,但大把同學比大量才料佢呢,似乎好過出去收料了~~~

補,呢個term係無標準答案~~~

mcl203 發表於 21-12-22 18:20
我係話佢父母係‘行內人’,似乎大家都誤會咗~~~

佢父母話,佢無出去補,但大把同學比大量才料佢呢, ...
"行內人"定義都有好多,有知識份子都可以叫"行內人".但亦都有好多所謂"行內人"小朋友都一樣效果參差.他們輔導既定義及時間多久好難得知,但亦都睇出,小學基礎攪唔好,邊間中學都好辛苦.

天外之人 發表於 21-12-22 18:31
"行內人"定義都有好多,有知識份子都可以叫"行內人".但亦都有好多所謂"行內人"小朋友都一樣效果參差.他們輔 ...

我認知嘅行內人係得一隻款~~~

piyohk 發表於 21-12-21 23:48
這個可能真的沒有補習,但家長係老師

https://topick.hket.com/article/3011770/【DSE2021】保良局董玉娣 ...
沒有補習?  係公文 x 學數學及中文算唔算補習? 我知同屆另一狀元剩係中文都已經補2個補習班/老師

mcl203    發表於 21-12-22 18:49

肥豬怪獸 發表於 21-12-22 18:45
沒有補習?  係公文 x 學數學及中文算唔算補習? 我知同屆另一狀元剩係中文都已經補2個補習班/老師
...

畀妳發現咗另一狀元有補習添。
但「基本上」我「估」佢父母已經足夠幫到這位狀元,連學校嘅助攻都唔需要。

piyohk 發表於 21-12-22 18:53
畀妳發現咗另一狀元有補習添。
但「基本上」我「估」佢父母已經足夠幫到這位狀元,連學校嘅助攻都 ...

曾經有行內人話,唔係一個咁話,我哋可以幫到幾多,始終時間和資源問題,我哋不可能夠外面一個團隊嘅力量,都鼓勵學生外求~~~

mcl203 發表於 21-12-22 19:00
曾經有行內人話,唔係一個咁話,我哋可以幫到幾多,始終時間和資源問題,我哋不可能夠外面一個團隊嘅力量 ...

依D不負責任既講法!咁不如科科補唔驶返學啦無谓浪费時間。DSE課程有幾深?專科專教老师教得幾年都掌握唔到實在不能想像⋯

clz 發表於 21-12-23 07:08
依D不負責任既講法!咁不如科科補唔驶返學啦無谓浪费時間。DSE課程有幾深?專科專教老师教得幾年都掌握唔 ...

估計⋯分工嘛⋯學校老師做行政工作,補習老師做專科教育,學生做好考試卷

clz 發表於 21-12-23 07:08
依D不負責任既講法!咁不如科科補唔驶返學啦無谓浪费時間。DSE課程有幾深?專科專教老师教得幾年都掌握唔 ...

每個人可以有佢自己嘅認為和睇法~~~

現實係,如果真係真係咁唔負責任,就唔會有咁衷心嘅私下說法,我理解佢哋嘅説法係並非如你所說掌握唔到如何面對DSE,無能力教好學生~~~

DSE課程有幾深幾難,咁視乎你目標係234567了,若果真係咁易,就應該抬頭望星星滿天了~~~

mcl203 發表於 21-12-23 12:07

每個人可以有佢自己嘅認為和睇法~~~
既然掌握到又教到學生, 咁"始終時間和資源問題" 係指咩?

gracelam 發表於 21-12-10 10:40
Mr Yeung已經係我女經常揾嘅阿Sir  

佢讀嘅科大部分Mr Yeung都可以幫到手
請問 那位Math Youtube ,全名是什麼 ?

201102 發表於 21-12-23 14:38
請問 那位Math Youtube ,全名是什麼 ?

你search Herman Yeung Maths就見到
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-12-23 14:41
你search Herman Yeung Maths就見到
Thank you! 找到了. F2地理有冇Youtube 介紹?

201102 發表於 21-12-23 14:51
Thank you! 找到了. F2地理有冇Youtube 介紹?

我冇有關資料呀!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我囝唔係頂級學生,小學中學都無補過習,除左F6主動去跟YY Lam 幾個月. 最後DSE中文比預期升左一級攞4. 其他7科都有*或**.我想講係每個學生都可能對某啲科真係弱啲,靠自己努力可能成績都上唔到,係需要補習幫手.但如果佢handle到,唔需要補習都攞到好成績.

elo1616 發表於 21-12-26 21:54

我囝唔係頂級學生,小學中學都無補過習,除左F6主動去跟YY Lam  ...
真係夠曬謙虛.
除中文4外,其餘7科都有*或**,即至少BEST6係36分,當7科都係5*而已

百貨應百家

樓主講的情形,要看補習社的定位。當主流教育因要行大班,無可能做到按Progress分流,而社會又一般較富有,可Afford到補習,就會把教學分Sets的做法撥左落補習社度。

香港的補習社其實都分左只係跟功課/補底,呢D其實應係做梗Intervention,幫未達標的小朋友上番Average應有的Expected 水平,做唔做到/做的方法是否有呢個作用又係另一問題。

另一種係一類拔尖課程。如係好Gifted的小朋友,向大班一般拎中位數的Level來教係好快會變覺得Not Intellectually Challenged,日子久了可能會出現無心機番學的。

Egalitarian係一個Ideal,但好的教學係應避左Stigmatisation地去分流的。

樓主所講,我會認為係家長/學生/補習社 3方都對學生該行的學習路有錯判。

回覆 3Meowshome 的帖子

好專業的回覆
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊