用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 外區人~ 請教有關長沙灣天主教中學,謝謝大家 ...
go

外區人~ 請教有關長沙灣天主教中學,謝謝大家 [複製鏈接]

喺某些網頁見到「長天」Banding 是 1C - 2A,請問實際是真的嗎?
有報導說過升大學率為80%,加上都幾出名,感覺是一間幾好的BAND 1中學。

不過,其實小兒成績不到BAND 1的,只是運動、體能比較好 (田徑、單車),也有些代表性獎項 ,

想幫他找一間注重運動,Banding 是 1C - 2B 左右的中學。

請問有無區內人,或就讀中的家長可以分享一下呢?
   2    0    0    0

自行階段band1b都不一定入到~

回覆樓主:

長天出名要學生跑步,但佢係咪要爭學界獎,就不知了。

深水埗男生band 1/英中位唔夠,所以就算長天嘅成績被某啲意見界定為2A, 大抽獎時應該只收到band one學生。至於自行,收到邊個程度,就無具體資料了。

回覆 tkinwong 的帖子

感謝回覆 !!

回覆 0030 的帖子

謝謝回覆!

我仔上年有同學仔抽到長天, 佢應該唔係B1的.

樓主係外區人,即係想自行報?我諗自行最少要1c, 但當然如果你拎的係好重要嘅獎,可能2a也有機。

利申:小兒1b,前年自行入

認識幾個過去幾年葵青/荃灣自行入,都係band1B,有人數叻,有人音樂叻,有人運動叻

cyym 發表於 21-12-8 09:49
喺某些網頁見到「長天」Banding 是 1C - 2A,請問實際是真的嗎?
有報導說過升大學率為80%,加上都幾出名, ...

除長天可以一試外, 多一個選擇, 可考慮體藝。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 chanwendy 的帖子

謝謝回覆!

回覆 Gooblovebb 的帖子

謝謝回覆!
雖然心儀「長天」,但知道深水埗區男生BAND1學額不足,可能再找找其他關注田徑發展學校。

他在學界田徑拿了冠軍,時間靚仔,不過由於沒有跟跑會 / 教練,所以暫時未找到「中學伯樂」^^

他呈一 (2A2B)、呈二 (3B1A),全部8X - 9X分以上,學校是一線小學,校方評為BAND2,我也迷惘應該讀
中中 / 英中...

我們和仔仔一樣,只係想找一間成績相若,而注重運動的學校。

回覆 gracelam 的帖子

謝謝你,體藝是最心儀的:)

回覆 LeeCC 的帖子

謝謝回覆,1B 又有其他出色的地方,小朋友咁叻仔,應該可以入讀心儀中學:)

cyym 發表於 21-12-9 09:09

謝謝回覆!

如果學界田徑有冠軍係好好嘅成績,分分鐘有名校招手呢。咁若你只想要成績相符嘅學校,長天也是不錯的選擇,可以去馬一試呢

cyym 發表於 21-12-9 09:10
回覆 gracelam 的帖子

謝謝你,體藝是最心儀的:)
體藝已經定位模糊, 去聽左體藝簡介會了解了先吧 !

謝謝鼓勵,迷惘中帶來溫暖 :)
我們喜歡「長天」是一間平實、用心令學生均衡發展的學校,加上仔仔也跑開長跑,體能好。
不過學額問題 和「英中」是否適合仔仔,是需要審慎考慮的。

回覆 subb 的帖子

是的,今個星期會去了解一下,謝謝你!

醒目開學勳章

cyym 發表於 21-12-9 10:32

有咁嘅成績,長天應該很歡迎你仔,其實啲傳統男校都應該有機,例如喇叭、9華。。
不過長天風評唔錯,識個細路好鍾意學校,因為佢鍾意長跑,學校每日打風落雨都照跑圏

回覆 bobbob 的帖子

唔敢太大憧憬,很多小朋友學業 / 及其他體藝都很卓越,「一山還有一山高」
我仔仔只是體能較好的學生,做運動令佢懂得安排時間,堅毅不怕辛苦,而且他樂在其中。

可能因為佢無跟開教練 / 跑會,所以無人招手 ....U.U

cyym 發表於 21-12-9 10:32

我覺得英中與否主要睇小朋友英文程度點,因為英中係大部分科目都係英文。至於學額,如果自行就冇影響,分分鐘外區更容易入。
阿仔雖然1B, 但係來自輕鬆嘅二線小學,本來都怕佢唔適應傳統中學,但暫時見佢都讀得輕鬆,而學校在疫情下仍有不少活動參加,而校隊訓練除咗疫情嚴重時停過,之後一直維持。我覺得如果你想搵一間平平實實,學業活動又平衡嘅學校,長天的確唔錯。
‹ 上一主題|下一主題