用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學階段 紮穩學術根基 定係 提高學習興趣? ...
go

小學階段 紮穩學術根基 定係 提高學習興趣?

唔知應該點為小朋友選學校,小朋友尚算谷得,但骨子裡係鐘意活動同好動既男仔,唔知應該傳統教學 定係 活動教學..
中學階段讀唔讀書應該都係靠自己,家長再插唔到好多手...咁小學階段,其實以下邊樣重要d?
傳統教學 ,打穩學術根基,將來中學容易讀得好?
定應該活動教學,提高學習興趣,將來中學會有動力讀?

SFA 同 培僑 應該點選 ?

回覆樓主:

兩樣野無衝突
活動教學都可以打穩學術根基

elmobeebee 發表於 21-12-8 07:54
兩樣野無衝突
活動教學都可以打穩學術根基

我都想咁講
教學方法唔同,結果唔一定爭好多
我個人鍾意活動教學,本地學校活動教學都唔會唔理成績

個人覺得要視乎讀哪間學校
如果不是一條龍,要呈分,其實點都要打穩學術

兩樣都重要

CWYE 發表於 21-12-8 07:57
個人覺得要視乎讀哪間學校
如果不是一條龍,要呈分,其實點都要打穩學術
...
SFA 同 培僑 應該點選 ?

deco99 發表於 21-12-8 07:56

我都想咁講

同意

另外,提高學習興趣,父母可透過多了解佢,投其所好

如我大仔,佢每隔一段時間,會對某一D事物有興趣。如小三時佢因上中文堂聽老師講中國歷史而好大興趣,我地除咗買書俾佢,會帶佢去參觀、行吓,上YouTube 揾video一齊睇

佢今年讀中一,話讀中史、History無難度。

其實有幾多細路骨子裡唔係鐘意活動同好動??

龍校咪輕鬆D玩多D課外活動囉. 小五小六操學界都要唔少時間

回覆樓主:

兩者可以並存!
但好多人誤解多課外活動=活動教學
活動教學是教學方法

adriantai 發表於 21-12-8 08:50
其實有幾多細路骨子裡唔係鐘意活動同好動??

龍校咪輕鬆D玩多D課外活動囉. 小五小六操學界都要唔少時間:wah ...
大前提係龍中被由初小到升中都係心儀,否則要承受無呈分既龍中風險。

所以都係睇心頭有幾高

如果樓主上培僑中學部都已經收貨(其實我覺得佢成績已經幾好), 就培僑啦. 反之, 就揀SFA囉. 個人會投培僑一票.

ok3 發表於 21-12-8 11:46
如果樓主上培僑中學部都已經收貨(其實我覺得佢成績已經幾好), 就培僑啦. 反之, 就揀SFA囉. 個人會投培僑一 ...
明白, 請問有無人知SFA 升中係自行多定抽多?因為見到升中都分佈得好散

回覆 elmobeebee 的帖子

呢樣係真, 有興趣自然主動學習, 小孩太細目前較難定論, 但回想自己當年好鐘意中史, 自修, 用中四一年時間完成成個會考課程, 最後拎A

pwhr 發表於 21-12-8 23:03
回覆 elmobeebee 的帖子

呢樣係真, 有興趣自然主動學習, 小孩太細目前較難定論, 但回想自己當年好鐘意中史 ...

細就更加俾佢哋接觸唔同嘅嘢,好似海綿咁吸收新知識

回覆樓主:

傳統教學 ,打穩學術根基,將來中學容易讀得好?
定應該活動教學,提高學習興趣,將來中學會有動力讀?

兩間學校都重學術,但客觀條件不同.
冇中學既小學關鍵是pre-S1成績,將學生送去band1中學.
有中學既小學關鍵是與中學銜接,中學發現學生欠缺咩能力,提早通知小學作出改善,著重睇書查資料演講等而非考試操練.例如培僑只有兩考冇測.
將來中學容易讀得好反而是後者.
所以有啲小學(并非指SFA)前列既學生去到名中,第一年就已經跟唔上,主因就是中小學要求不同,系小學時唔知道將來中學要求咩嘢.
培僑書院公布高考成績時所用字眼

比較兩間,培僑吧,學校資源充足,無需爭餐死又要谷體藝。叻仔中學自然能外闖,直上banding又不錯

我就認為SFA水平高過培僑啦,人哋出晒名硬谷咗幾拾年,當人浪得虛名~~~

邊間小學又唔知,前列成點又唔知,入咗邊間中學又唔知,拋低一句就去抬自己偏愛果間,世事真係咁易就有說服力?~~~

一間升中學生一定要行晒出街,一間柵埋門直升,求其係街搵到一個就去貶,好行貨~~~

回覆樓主:

我都認為SFA勁啲

唔知SFA勁還是灣仔山上間女仔英小勁呢?大家都是英小.

SFA人哋出晒名硬谷咗幾拾年,當人浪得虛名~~~

一間升中學生一定要行晒出街,一間柵埋門只收前列~~~

唔交行貨,惟有拿多間來vs

Sing13 發表於 21-12-9 14:05
我都認為SFA勁啲

唔知SFA勁還是灣仔山上間女仔英小勁呢?大家都是英小.
灣仔山上有間女仔英小咩 ? 你講跑馬地山上嗎?