用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣浸信會VS佐敦德信VS港島蘇浙,大家點選? ...
go

荃灣浸信會VS佐敦德信VS港島蘇浙,大家點選? [複製鏈接]

排名就荃灣浸信會最高,升中band 1率都好高,但係升中網差D。
佐敦德信學校係咪屬於band 1尾,升中band 1率無浸信會高,但係升中網好好,利男仔。
港島蘇浙,幾谷的學校,都係名校,但係要收學費。值唔值得卑學費讀呢間,相對於其他兩間。
多謝大家的意見
   1    0    0    0

我奇怪一問,荃浸同德信都係津小,你點可以同一時間有兩個津小offer?

回覆樓主:

你自行入咗邊間先?

回覆 piglover 的帖子

係啊,一間自行入左,一間打算叩門。想比較下先😁

christinetse80 發表於 21-12-7 16:55
排名就荃灣浸信會最高,升中band 1率都好高,但係升中網差D。
佐敦德信學校係咪屬於band 1尾,升中band 1率 ...
j記得樓主係兩個仔仔.甘,係我的話,揀德信.有約4成B1.最大好處可抽九華.相反,係其他學校,僅僅B1生的話,揾九華級數的校園好難.

回覆 medicine 的帖子

多謝你意見啊所以校網係好重要考慮因素了。雖然浸信會係荃灣區係最hot的學校,不過基於校網因素,所以都係揀校網好的德信嗎?

九華係非常好的學校嗎?因為見到荃灣區的四間中學排名都高過九華中學就5係好識了,請多多指教

christinetse80 發表於 21-12-8 14:01
九華係非常好的學校嗎?因為見到荃灣區的四間中學排名都高過九華中學就5係好識了,請多多指教 ...

九華,傳統名校,歷史悠久

地區Band 1,業績靚。

要成績,地區Band 1會好d,但傳統名校嘅歷史優勢,地方名校唔會有。

christinetse80 發表於 21-12-7 16:55
佐敦德信學校係咪屬於band 1尾,升中band 1率 ...

其實我覺得荃灣升中網唔差的, D人年年都話唔夠BAND1位, 但我係好少聽人講BAND1抽唔返BAND1, 反而聽到BAND2抽到BAND1, 所以我覺得荃灣其實係夠位既.

同埋而家荃灣四間BAND1中學都係BAND1 A-B, 冇B1C, 即係你點抽最差都係B1B, 而且都應該係正增值學校.

蘇浙升中往績較浸聯/信德佳

christinetse80 發表於 21-12-8 09:33
回覆 medicine 的帖子

多謝你意見啊所以校網係好重要考慮因素了。雖然浸信會係荃灣區係最hot的學校 ...

考慮升中心儀那區中學
KL1 伊中 九華 循道 SFXC
NT2 荃官 可風 王少清 何傳耀

christinetse80 發表於 21-12-8 14:01
九華係非常好的學校嗎?因為見到荃灣區的四間中學排名都高過九華中學就5係好識了,請多多指教 ...

各校成績參考以下分享

2021 DSE成績及入U率 (更新: 4-Dec-2021 #1171)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158

回覆 acgy 的帖子

係咪因為荃灣區既學生好多報左其他區,所以變左荃灣區夠學額了

acgy 發表於 21-12-11 11:59
其實我覺得荃灣升中網唔差的, D人年年都話唔夠BAND1位, 但我係好少聽人講BAND1抽唔返BAND1, 反而聽到BAND2 ...
除咗荃官,其餘三間中學一直都只係游走於B1B同B1C之間

如果單純考慮升中,蘇淅嬴幾條街啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

蘇浙好似有70% band 1, 真係好高
‹ 上一主題|下一主題