用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [北區]升中自行 B2 求意見
go

[北區]升中自行 B2 求意見 [複製鏈接]

對北區中學唔熟悉

所以想問下媽媽們意見

B2 中游份子 囡囡
英文好...中文超差undefined
文靜又怕羞

心目中 陳朱, 心誠

救恩有考慮但冇英文班

其餘有英文班馬明, 廖萬石, 禮賢又怕考唔到

唔知大家覺得呢幾間點

THX
   3    0    0    0

如果求英文班,可試心誠,或跨區考羅定邦,羅校英文科成績出色,好像中文弱的學生,學校可安排考中文科GCE取代DSE,資源會比心誠好。

同問,我都好擔心

Fanny_ma 發表於 21-12-7 13:49
如果求英文班,可試心誠,或跨區考羅定邦,羅校英文科成績出色,好像中文弱的學生,學校可安排考中文科GCE ...
謝謝你回覆呀~
其實都有睇過羅校資料

校長奉行happy school...其實都幾適合唔係讀書型學生

但又有d家長話佢轉私校後行政有d混亂

同有一批有經驗老師走左

令佢哋近年公開試成績未如理想.

但呢d都係上網睇返嚟...未能查證

Yofan 發表於 21-12-7 14:25
同問,我都好擔心

你小朋友都係下年升中?

樓主所講情況,不妨試羅定邦,羅定邦好似已轉校長,混亂情況應該改善。
如果對讀中中無信心的話。
樓主小朋友只有一科英文好,其餘唔得?

nillnill 發表於 21-12-7 17:19
樓主所講情況,不妨試羅定邦,羅定邦好似已轉校長,混亂情況應該改善。
如果對讀中中無信心的話。
樓主小朋 ...

數學因為試卷係中文影響解題能力...所以成績都唔理想

babychingching 發表於 21-12-7 11:13
對北區中學唔熟悉

所以想問下媽媽們意見

禮賢已宣佈轉微調?即開英文授課班。

北區微調馬明、廖萬,風采已公佈獲批明年轉全英中。

心誠唔太差,羅中係轉了校長,早年走了很多老師,羅中語文有西班雅文,高中有中國文學,兩間是直資,不是私校,心誠會參加教育局的「中學學位分配辦法」。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

babychingching 發表於 21-12-7 17:24
數學因為試卷係中文影響解題能力...所以成績都唔理想

了解以下兩間沙田區直資

馬鞍山德信中學
https://www.tsss.edu.hk/

沙田培基書院
https://www.spkc.edu.hk/

mrs.so 發表於 21-12-7 19:40

了解以下兩間沙田區直資

如果中文和數學成績差,培基不會收,它們公開試成績好,收生自然有要求。德信感覺一般,成績嚇人,寧願去羅記或心誠。

Fanny_ma 發表於 21-12-7 22:46
如果中文和數學成績差,培基不會收,它們公開試成績好,收生自然有要求。德信感覺一般,成績嚇人,寧願去 ...

我知道!我細既SEN成功兩間取錄,有時候唔試唔知結果,我都抱著同一心態,直資試過無壞,當作前啃戰,取錄而接受學位先再決定是否繼續官津,何必早早認輸呢?!

至於校風培基Peter校長用10年多帶領辦得好,才有今時今日校風和成績;德信前幾年都有外藉學生入讀,當作行國際feel,不過曾有網友放老師言行問題,;另下羅中我升中年代創校,我好多舊同學當年派入,有朋友曾是主住級已離職,當中細說我不便透露,至於心誠千絲萬縷,我朋友是PTA,亦有地區人仕支持,多過親友仔女B2棄羅中入心誠,原因心誠校舍舒服,並且教會學校感覺良好,成績其實無得求,只求踏實品行。

之前我都想建議試王錦輝,我兩三個朋友仔女讀勁校兩次呈分B2中至尾,父母包涵pta committee,高薪要職,揸靚車住靚樓,失敗培基、李國寶,成功王錦輝,其中一個是棄後派位不理想,回叩入讀。

樓主孩子中文科、數學科差到那個點?唔試唔知,試過甘心。

好既要學,壞既要知,有限條件下,選擇最適合中學。

樓主加油!

回覆樓主:

Sorry樓主,原來閣下寶貝是囡囡。我收回德信中學建議,德信是男校,抱歉!抱歉!

多謝各位建議呀~

確實心誠本身都係我哋心目中選擇

係另一間唔知報邊間好

北區雖然多英中...又有微調...

但大部份都要睇成績...囡囡成績英A 中同數係C/D

我只係希望佢入到一間校風好...老師有心教...讀得開心嘅中學

mrs.so 發表於 21-12-7 19:36
禮賢已宣佈轉微調?即開英文授課班。

北區微調馬明、廖萬,風采已公佈獲批明年轉全英中。

馬明、廖萬,風采

呢3間都band 2頭...band 1尾

風采就唔考慮...聽聞好谷...囡囡應該應付唔到

3間可能係廖萬可以試

babychingching 發表於 21-12-8 10:39
馬明、廖萬,風采

廖萬數學唔差㗎!

呢3間風采有咁既成績係過往爭學位年代收到84%以上Band one學生,並且拼力後教局審批明年轉全英中。

馬明浮浮沉沉中,叫做B2學生入讀英語授課班,即2010年教局轉制分英中、微調語言、中中。

坊間點講不能盡信,你必須了解升中派位制度,遊戲玩法,參閱中學概覽,有寫明科目以英文、中文授課。

坊間用band幾band幾形容中學不正確,全香港只有banding學生,無banding學校,形容band幾中學解說為該中學是收足全港top 40%學生做英中,全級全班佔84%b1學生才可經教局審批能否轉做微調中學。

mrs.so 發表於 21-12-8 10:51

廖萬數學唔差㗎!
明白明白
多謝你咁用心答我

可能我要再study下究竟另一間揀邊間比較合適

babychingching 發表於 21-12-8 11:15
明白明白
多謝你咁用心答我

加油!祝願順利入讀心儀中學!

babychingching 發表於 21-12-8 11:15
明白明白
多謝你咁用心答我

https://m.mingpao.com/pns/%e6%95%99%e8%82%b2/article/20211208/s00011/1638900737923/%e4%b9%9d%e9%be%8d%e7%9c%9f%e5%85%89%e9%a2%a8%e9%87%87%e7%be%85%e6%a1%82%e7%a5%a5-%e3%80%8c%e8%8b%b1%e4%b8%ad%e3%80%8d%e5%a2%9e3%e6%a0%a1

剛看見新聞報導,參考下。

mrs.so 發表於 21-12-8 11:38
加油!祝願順利入讀心儀中學!
個心十五十六唔知點揀
馬錦燦都係英中但係比較少人講

係咪因為唔太好呢

babychingching 發表於 21-12-8 12:02
個心十五十六唔知點揀
馬錦燦都係英中但係比較少人講

Hey!馬錦燦不是英中,是中中。

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=397&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D12
‹ 上一主題|下一主題