用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Banding問題
樓主: vlpapa
go

Banding問題   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-12-9 16:53
你點計都無用,EDB係會adjust的~~~

亦都係,你可以係校內舞高弄低,位位變成尖不甩。但都係改 ...

EDB比位?即教育局規定左每間學校有各級人數限制?

向教育局個介紹入面,我理解既係,如果一間癲到上天既學校,佢地既畢業生考pre-s1最差個件,都高過band 1的平均分,理論上成間學校都係band 1先係。

mcl203 發表於 21-12-9 17:01
咁我都唔係同你解釋,你回我全港之嘛~~~

其實,我真係無乜睇你嘅嘢,基本已經錯咗,或者我認為錯咗, ...

剩係睇你問我問題,我復左你全港同全區,你都會扮睇唔到,又話人錯,就知你作風。

題外話,統一派位討論全港Banding仲乜?為咗全區多幾個1仔去抽甲部?~~~

明就明,唔明亦無乜大不了~~~

mcl203 發表於 21-12-9 17:06
題外話,統一派位討論全港Banding仲乜?為咗全區多幾個1仔去抽甲部?~~~

明就明,唔明亦無乜大 ...

全港又好校網又好,做法一樣,位置不同而已,樓主開貼無為甲部定統一去問,剩係講點分banding

ssss4s 發表於 21-12-9 17:02

向教育局個介紹入面,我理解既係,如果一間癲到上天既 ...

理論上係可以,不過現實中未見到有

反上,全校Pre-S1成績最好個位都不達B1水平就偶有出現
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ssss4s 發表於 21-12-9 13:49
下,你真係邏輯性有問題,所謂用淺卷去拉高入band 1數係勁校先得,弱校咁玩分分鐘一個band 1都無
...

對應既分數唔係對應校內分數呀, 校內分數只係用黎分排名,

ssss4s 發表於 21-12-9 17:02

向教育局個介紹入面,我理解既係,如果一間癲到上天既 ...
你拉高完原本BAND2去BAND1, 但也會有原本BAND1 邊緣人去返BAND2的

跟進問题,(1) 教局會否告訴學校他們每個Banding的準確人數?
( 2) 學校告知學生家長的 Banding是估的?or 不可能錯?

lyfox 發表於 21-12-9 14:57
其实我理解SSSS4S的意思是:
假如还是AB校,都只有3个学生,两校前年Pre-S1成绩
A校是100 80 70

用番你這個例子,A校在在PreS 1之後嘅考試,無論佢點操控成績,都唔可能增加佢嘅Band 1學生數目。A校嘅第一名嘅第一名嘅調整分數係100分,佢嘅第二名,無論校內成績係低第一名幾多分,佢嘅相調整分數就係80分。而B校嘅第一名,相對應嘅調整分數始終係85分。所以,A1調整分仍100分,排第一, A2調整分係80,而B校嘅第一名調整分數係85,全區排第2,所以A校和B校各取一個Band one位。

我而家仔間小學都係咁,唔會講Banding

喱個課題好有趣, 請問我以下理解啱唔啱?

例子:校網一有A B C三間學校
細楷為現屆 A B C校的 P.6學生
大楷為過去兩屆 A B C校的 兩年Pre S1的 P.6學生

Assumption:
每個 banding 有4人
校網一過去兩屆Pre S1成績排名的順序:
Band 1: A1 > B1 > C1 > A2
Band 2: B2 > C2 > A3 > B3
Band 3: C3 > A4 > B4 > C4

如果每校每個同學都分到高下, 排名唔撞:
A學校 --> 學生呈分排名 a1 > a2 > a3 > a4
B學校 --> 學生呈分排名 b1 > b2 > b3 > b4
C學校 --> 學生呈分排名 c1 > c2 > c3 > c4

到最後今年分配到:
Band 1: a1, b1, c1, a2
Band 2: b2, c2, a3, b3,
Band 3: c3, a4, b4, c4

如果B學校可以 manipulate 到啲學生經過三次呈分試全部考到同一名次:
A學校 --> 學生呈分排名 a1 > a2 > a3 > a4
B學校 --> 學生呈分排名 b1 = b2 = b3 = b4 (全部第一)
C學校 --> 學生呈分排名 c1 > c2 > c3 > c4

adjusted 排名:
Band 1: a1, b1, b2, b3, b4
Band 2: c1, a2, c2, a3
Band 3: c3, a4, c4

結果: c1 同 a2 就變咗 Band 2了

問題:
- Band 1 多咗一個同分人, 點分?

zoezoo 發表於 21-12-10 12:55

1) 教育局應該會audit B校反轉再反轉,我諗冇校長敢咁玩啩
2)去到小數後好多個位都同分?真係要玩得好出色至得

都話咗係配對,B校點玩都影響唔到前2次PS1嘅排位。

就算B校點玩都好,佢都係玩緊佢嘅學生b1, b2, b3, b4。完全影向唔到EDB嘅排位。

咁易撞框同分咩,電腦可以有n個點數後嘅位,即係89.123455789分~~~

睇返#89,配對係咁用~~~

就算今年4位同學都係全港尖子,去考今年嘅PS1,又係全港前4,都係影響唔到EDB今年嘅排位。佢哋嘅成功,只係益咗佢哋嘅師弟妹嘅將來排位,佢哋唔會係受益人~~~

vlpapa 發表於 21-12-9 21:44
跟進問题,(1) 教局會否告訴學校他們每個Banding的準確人數?
( 2) 學校告知學生家長的 Banding是估的? ...

(1) 派位後才知
(2) 係估算 受學生人數影響

其實,大家有咁多疑慮,係因為有啲學校呈分試出題返而淺咗,同學們攞分高咗,大家唔明點解。我都識得人話呈分試唔深,主科90幾分,那是一間2線頭的學校。

有沒有人知道學校出呈分卷時點解會較為鬆手?

睇完條片,係咪應該可以咁樣去理解呢?A校學生用學長的PS1分數,在A校內經過三次計分得出調整總分數,然後擺住所得總分數,出去與全港及全區的學生,以分數高低來計排名。即是還有一個大彩池,來決定學生的最後排名。

回覆 mcl203 的帖子

所以我話 "manipulate", 我覺得實際上係做唔到咁多人同一個排名, 不過基於其中一位會員的理論, 我睇完片後理解喱啲係十分極端情況.

wongtw 發表於 21-12-10 13:57
睇完條片,係咪應該可以咁樣去理解呢?A校學生用學長的PS1分數,在A校內經過三次計分得出調整總分數,然後擺 ...

你係調轉咗,都話咗學校點玩都係玩緊自己班學生,唔會影響EDB嘅配對去排位。就算學校全部交100個學生都係99.998877665544,連小數後都一樣,先假設EDB唔識理,可能,系統都會幫你隨機定先後,一樣分到B123~~~

咁易咩,科有999632,再有3次呈分,好多個組合了~~~

mcl203 發表於 21-12-10 14:15

你係調轉咗,都話咗學校點玩都係玩緊自己班學生,唔會影響E ...

係,校內學生原始分不變,個人總分高低只會影響校內排名,但係當你帶住總分與全港學生比併,得出的結果便會有不同,最後便會影響A校的B123位有多少個。
‹ 上一主題|下一主題