用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Banding問題
樓主: vlpapa
go

Banding問題   [複製鏈接]

lyfox 發表於 21-12-9 14:57
其实我理解SSSS4S的意思是:
假如还是AB校,都只有3个学生,两校前年Pre-S1成绩
A校是100 80 70

本來就是這意思,唔明講講下講咩原則性問題

Zleep 發表於 21-12-9 15:49
其實好多都答非所問,我將佢形象化小小。如pre-s1 出黎既成績係
A: 100
B: 90

呢個同分既真係唔知點排,但如果80分以上係band 1,事實5個都會係band 1

其實好多都答非所問,我將佢形象化小小。如pre-s1 出黎既成績係
A: 100
B: 90
我觉得,首先来说肯定不排除有同分的现象,不过既然是整个区一两千人一起切1/3,每个Band都有几百人,有几个,十几个同分可能也不会造成太大的影响。事实上,你说的情况也比较极端,通常第一名落到最后一名的可能性也不大吧。而且有三次呈分试要出现完全同分,会发现实际上其实并不是特别容易的事。即使只有三个人,三次呈分总名次完全相同也只有2/9=22%的机会。
所以.....

medicine 發表於 21-12-9 15:55
尼個問題就係點解要三次呈分.雙數次的最簡單的二次就會有好多個同名次問題,次數再多又變過分繁複.而單數次 ...
問題點都係一樣,唔會因為3次而解決
承上面問題。
都係80分為band 1 線

呈1
A: rank 1 拎100
B: rank 2 拎90
C: rank 3 拎80
D: rank 4 拎70
E: rank 5 拎60

呈2
A: 跌落第4 拎70
B: 跌落第5 拎60
C: keep rank 3 拎80
D: 升到第2 拎90
E: 升到第1 拎100

呈3

A: 都係第4 拎70
B: 升回第2 拎90
C: keep rank 3 拎80
D: 升到第1 拎100
E: 跌回第5 拎60

總分:
A: 100 + 70 + 70 = 240 / 3 = 80 average
B: 90 + 60 + 90 = 240 / 3 = 80 average
C: 80 average
D: 70+90+100 = 260 /3 = 86 average
E: 60 + 100 + 60 = 220 /3 = 73 average

咁即係有4個band 1 仔?

Zleep 發表於 21-12-9 16:06
承上面問題。
概率問題.兩次的同分比例一定高過三次.而四次或以上呈分太過繁複.
而閣下所提出的是理想(模擬)狀態下的低概率事件.

Zleep 發表於 21-12-9 16:06
承上面問題。
问题就是,1. 如果区内(全港)线就是80,那真的就是有4个Band1咯。
2. 先有的成绩再有的线,如果因为多出很多80分整体成绩上移,那分数线就自然就变高咯。

lyfox 發表於 21-12-9 16:12
问题就是,1. 如果区内(全港)线就是80,那真的就是有4个Band1咯。
2. 先有的成绩再有的线,如果因为多出 ...

正解,施主你完全理解我既意思

lyfox 發表於 21-12-9 16:12
2. 先有的成绩再有的线,如果因为多出 ...
所以我想弄清呢點,每個人都知pre-s1既分數會左右後人的分數。
但後人的banding 會唔會因為我上面咁提及既分數分佈(3次呈分)而令整個band的分數線向上移?
好似mcl 講如果夾硬多左band 1 仔,咁band 2,3班人去左邊?

lyfox 發表於 21-12-9 14:57
其实我理解SSSS4S的意思是:
假如还是AB校,都只有3个学生,两校前年Pre-S1成绩
A校是100 80 70

你又搞錯了~~~

又舉例,前2次PS1嘅同學仔,A=80, B=70, C=60, 佢哋分別係A=B1, B=B2, C=B3

今年成績非常強勁,唔講網友啲做手腳例子,3個學生都係全區尖子,成績X=99.9, Y=99.85, Z=99
結果係X=B1, 配對A嘅80分
Y=99.85, 配對B嘅70, B2
Z=99, 配對C嘅60, B3

機制下你今年識飛都無用,係配對前人嘅分,得出你嘅本區排位,所以點解話唔公平,唔係睇自己成績,係睇前2次PS1嘅成績~~~

勁校,平均左個整體分(學校出卷會識點出先會令學生名次有波動,亦有人講,兩次出普通卷一次深卷就能做出此效果),整體band 1數先會提升,不過所謂提升,已經係佢地每年都會做既野,所以根本看不出來有提升呢樣野。

至於岩岩有人講5個考生都80分既問題,你係講緊全港得5人咁計?如果係,其實就不再是80分係band 1線了。要將5個分加埋,再除,得出一條新的band 1線。

如果不是,那全港數萬個考生,分成3份都仲有萬幾兩萬個,實會出現同分的狀態,我估,呢一部就我只能猜,假如留在80分線上的考生還有2000人,而剩下的band 1位只剩1000人,他應該會按隨機號碼把80分的2000人分成兩批,前面的會在band 1,後面的會去了band 2,而且應該會在band 2重新分配一個隨機號。所以呢班邊緣人,選校較為困難,相對需要保守得多。

Zleep 發表於 21-12-9 16:17
所以我想弄清呢點,每個人都知pre-s1既分數會左右後人的分數。
但後人的banding 會唔會因為我上面咁提及既 ...

睇#89~~~

呈分試係配對,並非由你呢次呈分高或低咗而影響,所以話基本野已經錯,唔使討論錯係邊度~~~

medicine 發表於 21-12-9 15:55
尼個問題就係點解要三次呈分.雙數次的最簡單的二次就會有好多個同名次問題,次數再多又變過分繁複.而單數次 ...

咪就係,搞到咁復雜,就係避免撞框。電腦識keep住小數後n個位,唔係人哋話嘅我80分,電腦可顯示79.88654321的~~~

mcl203 發表於 21-12-9 16:31
你又搞錯了~~~

又舉例,前2次PS1嘅同學仔,A=80, B=70, C=60, 佢哋分別係A=B1, B=B2, C=B3

佢呢個例子同我一樣不是真的全港只有3人啦,你個例子當全港得3人,咁實係平均分排123=band 123,你雖然否定緊別人講既野,但其實同解釋個陣又講返相同既慨念

咁全部都係80分平均分,咁邊幾個係band 1 ?

假設所說的是同校網 BANDING

如果校網內的所有小學,經過 3 次呈分試,得出了平均,然後由高至低排龍,再分成三等份。
如果 BAND 1 那個等份的最低是 80 分,咁按教育局派位機制, ABCD 都係 BAND 1。

註:
標準分其實係 = 標準差 (standard deviation) 的倍數

絶大部份學生都係 -2 至 2 之間的分數 (佔了95.44% 的學生),
超過 2 是 BAND 1A 之中的 BAND 1A,
低過 -2 是 BAND 3C 之中的 BAND 3C。

mcl203 發表於 21-12-9 16:38
咪就係,搞到咁復雜,就係避免撞框。電腦識keep住小數後n個位,唔係人哋話嘅我80分,電腦可顯示79.8865432 ...

。。。pre-s1考3科,中英數,0-100分,將三科加埋再除3,一係整數,一係.33333尾,一係.66666尾…,然後3次呈分加埋再除三,都係出現呢3個情況,唔會出.88654321咁復雜既尾數。。。

mcl203 發表於 21-12-9 16:38
咪就係,搞到咁復雜,就係避免撞框。電腦識keep住小數後n個位,唔係人哋話嘅我80分,電腦可顯示79.8865432 ...
是的.兩次PS1的平均分,仲有為人數變化的調整分(標準分),已經可以好多個小數點位.然後再三次配對,可以講,相對同分的人數極少(指比例).

ssss4s 發表於 21-12-9 16:42
佢呢個例子同我一樣不是真的全港只有3人啦,你個例子當全港得3人,咁實係平均分排123=band 123,你雖然否 ...

所以咪話你係基本錯咗。我只係舉個例子,並非刻意用3去解釋,要明人哋講乜,唔通下下要用3000個學生解釋?

又咁講,我係用全區,你明唔明乜叫全區?全港對統一派位有乜関係?~~~

ssss4s 發表於 21-12-9 16:47
。。。pre-s1考3科,中英數,0-100分,將三科加埋再除3,一係整數,一係.33333尾,一係.66666尾…,然後3 ...

你點計都無用,EDB係會adjust的~~~

亦都係,你可以係校內舞高弄低,位位變成尖不甩。但都係改變唔到EDB點解要俾多個B1位你,呢個係最終結論~~~

mcl203 發表於 21-12-9 16:48
所以咪話你係基本錯咗。我只係舉個例子,並非刻意用3去解釋,要明人哋講乜,唔通下下要用3000個學生解釋? ...

由頭到尾我都係用全港黎做例子。

你話其他網友錯?錯乜?佢個例子無假設人數但佢個logic明點樣令同校既學生入首33%既人數多些。

至於你話區同全港既分別,我一早講左分別,全港全部人加埋除3,同全區加埋除3,實有不同,但調整分不變既情況下,全港band 2,但校網區band 1,或相反在勁區,有機會全港band 1,但在校網區得band 2

ssss4s 發表於 21-12-9 16:59
由頭到尾我都係用全港黎做例子。

你話其他網友錯?錯乜?佢個例子無假設人數但佢個logic明點樣令同校既學 ...

咁我都唔係同你解釋,你回我全港之嘛~~~

其實,我真係無乜睇你嘅嘢,基本已經錯咗,或者我認為錯咗,已經無深究原因了~~~
‹ 上一主題|下一主題