用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Banding問題
樓主: vlpapa
go

Banding問題   [複製鏈接]

CMPL 發表於 21-12-9 13:47
回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢個好清晰呀!  想問下假設學校band 1, band 2, band 3各有40個位, 但今年因移 ...
呢樣我都想知, 我聽聞係按比例, 但不知從那裏確認

cattz288 發表於 21-12-9 10:48
謝謝詳細解釋,咁pres1全港成績頭40%就係b1學生

教育局用將每位學生 3 次呈分名次配對師兄師姊的 preS1 成績,
然後計算平均分。

每港學生 (或同一中學校網學生) 的平均分由高至低排列,
然後分成 3 等份,
最高哪一等份是 BAND 1 學生。

教育局只將參加派位的人分成三個 BAND
沒有將參加  preS1 的學生分為 3 個 BAND

有些學生會在 preS1 評核時故意考得很差,
當中可能有不同原因,
包括避免自己進入精英班等
所以不一定是 preS1 全港成績首 33.3% 是 BAND 1。

geminialing 發表於 21-12-9 13:52
呢樣我都想知, 我聽聞係按比例, 但不知從那裏確認

按比例增減,120人,ABC校各40。假設C校B1率25%,B1人數10位

全區人數少咗18人,C校人數得返32人,B1人數係8位

不過,當係咁啦,實際排位係要配對返本區1-32係由ABC嘅學生組合型成,若果C校上年係排33,34,35,36,37,38,39,40,咁可能好大影響了~~~

mcl203 發表於 21-12-9 13:58
按比例增減,120人,ABC校各40。假設C校B1率25%,B1人數10位

全區人數少咗18人,C校人數得返32人,B1人數 ...
你提及"全區人數少左18人" 即係唔只睇自己學校少幾多, 仲要睇同區少左幾多?

如果有d弱校本身都少人升band1, 仲按比例減, 咁都幾大鑊

geminialing 發表於 21-12-9 14:02
你提及"全區人數少左18人" 即係唔只睇自己學校少幾多, 仲要睇同區少左幾多?

如果有d弱校本身都少人升band1 ...

係㗎,其實好復雜,我呢啲吹水友都唔知正確運作,始終都係要排,然後首33.33%係B1~~~

我補咗一段係前po,自己睇返~~~

個人理解:
按照MCL203 的方法,如果每個學校Band1學生比例已經固定,那麼如果某校有一年突然擴班,那麼是否Band1人數也會按照比例變多?如果其他學校比例不變的話是否會引起悖論?
假設:一個區兩個校本來A校100人,B校80人。A區總體B1人數180/3=60人,其中A校40%,40人。B校25%,20人。今年A校增班到160人,B校不變。區B1人數變成240/3=80人,按照原來比例,A校40%,64人。如果B校還保持25%,20人。那麼總Band1人數會變成84人,請問多的4人怎麼處理?

mcl203 發表於 21-12-9 14:06
係㗎,其實好復雜,我呢啲吹水友都唔知正確運作,始終都係要排,然後首33.33%係B1~~~

我補咗一段係前p ...

見到個補充post, 仲驚
今年的band1c即使唔係邊緣人都驚驚地

geminialing 發表於 21-12-9 14:09
見到個補充post, 仲驚
今年的band1c即使唔係邊緣人都驚驚地

咁呢個係好極端嘅情況,真正好難有呢個分佈嘅,亦都唔會咁少人啦~

所以,樓上網友唔理解何謂邊緣人,係EDB嘅機制下邊有邊緣人㗎~

不過,我真係估唔到EDB用乜方法去按比例去增減人數升跌嘅影響~~~

lyfox 發表於 21-12-9 14:09
個人理解:
按照MCL203 的方法,如果每個學校Band1學生比例已經固定,那麼如果某校有一年突然擴班,那麼是 ...

我估,你應該用A校80 x 40/60去計=53, B校80x20/69=27

不過,EDB話按比例增減,我係唔識佢點增減,係咪真係咁簡單?唔再排列~~~

mcl203 發表於 21-12-9 14:22
我估,你應該用A校80 x 40/60去計=53, B校80x20/69=27

不過,EDB話按比例增減,我係唔識佢點增減,係咪 ...
如果是这样的话,会发现其实对于AB校自己来说的Band1率两年其实是不同的,还要看每个小学人数进行浮动?也许“边缘人”的概念就像是A校53-60的同学,他们是不是B1会取决于整个区其他学校人数的变化,而这个变化有时候真的很难说。

lyfox 發表於 21-12-9 14:34
如果是这样的话,会发现其实对于AB校自己来说的Band1率两年其实是不同的,还要看每个小学人数进行浮动?也 ...

邊緣人嘅概念,咪就係緣自本區人數變化,本校人數變化,1仔生去咗2仔校,2仔去咗1仔校,或其他所產生嘅變化。EDB眼中係無邊緣人,所謂1就1,2就2~~~

边缘人的Banding 就像是量子力学。确实存在但是除了EDB(上帝),其他人都“测不准”

其实我理解SSSS4S的意思是:
假如还是AB校,都只有3个学生,两校前年Pre-S1成绩
A校是100 80 70
B校是85 75 70
如果AB校同学呈分成绩都非常稳定,第一的三次都是第一,第二的三次都是第二。那么显然最终B1应该是A校1st 和 B校1st。
但如果,A校想全占B1怎么办呢?
那A校的2nd只要考一次校内第一,这样1st排名是112,总分280,2nd排名221,总分260,而B校1st三次总分255只好屈居第三。这样不是就增加了自己B1率吗

但相反,如果B校这么玩的话只会把自己的排名拉到更低。

lyfox 發表於 21-12-9 14:57
其实我理解SSSS4S的意思是:
假如还是AB校,都只有3个学生,两校前年Pre-S1成绩
A校是100 80 70
但呢個就出現原則性問題要搞清
而家制度唔係每年學生自己出公海爭band1位(如果係咁反而公平, 自己為自己負責)

機制上係師兄姐爭左band1位返黎自己校內廝殺
唔會搶到其他學校band1位

除非而家改左制, 我就唔知點玩喇

geminialing 發表於 21-12-9 15:01
而家制度唔係每年學生自己出公海爭band1位(如果係咁反而公平, 自己為自己負 ...
但是例子里AB校Pre-S1的成绩也是不是自己争来的,而是师兄师姐考的嘛。至于现在制度到底是怎样,说实话,本来我觉得很清楚,看完帖子我反而搞不清了。

其實,教育局分 BANDING 純綷係為咗派位。

教育局唔會理每間小學有幾多 BAND 1/2/3 學生,亦唔會為小學定額各 BANDING 人數。

教育局只會按機制分配學位,方法如下:
1. 各校交呈分名次
2. 按名次配對兩個雙數年的 preS1 平均成績
3. 將 3 次呈分名次得出來的 preS1 成績相加
4. 由高至低排龍,然後分 3 等份
5. 最高分那一等份最先派位,按隨機編號派位
6. 然後是第二等份,最後是第三等份

教育局不會預先為小學定額有多少 BAND 1 學生,有多少 BAND 2 學生,有多少 BAND 3 學生。

geminialing 發表於 21-12-9 15:01
而家制度唔係每年學生自己出公海爭band1位(如果係咁反而公平, 自己為自己負 ...

咩叫原則性問題?講左有學校得一個兩個band 1生,有學校可以5-60個以上。

學姐弟爭乜鬼band 1位?學姐弟只會改變調整分。。唉,對牛彈琴

憫父 發表於 21-12-9 15:16
其實,教育局分 BANDING 純綷係為咗派位。

教育局唔會理每間小學有幾多 BAND 1/2/3 學生,亦唔會為小學定 ...

完全正解

lyfox 發表於 21-12-9 15:10
但是例子里AB校Pre-S1的成绩也是不是自己争来的,而是师兄师姐考的嘛。至于现在制度到底是怎样,说实话,本 ...
其實好多都答非所問,我將佢形象化小小。如pre-s1 出黎既成績係
A: 100
B: 90
C: 80
D: 70
E: 60
而今年80分係屬於band 1

到校內考試,5個學生呈分試 (第一次,如果一次計,咁好易明,3個band 1仔)
A: rank 1 拎100
B: rank 2 拎90
C: rank 3 拎80
D: rank 4 拎70
E: rank 5 拎60

但如第2次呈分
A同學跌左落第5: 拎60
B同學跌左落第4: 拎70
C同學冇升跌,都係第3: 拎80
D同學升左去第2: 拎90
E同學升左第一: 拎100

咁全部都係80分平均分,咁邊幾個係band 1 ?

Zleep 發表於 21-12-9 15:49
其實好多都答非所問,我將佢形象化小小。如pre-s1 出黎既成績係
A: 100
B: 90
尼個問題就係點解要三次呈分.雙數次的最簡單的二次就會有好多個同名次問題,次數再多又變過分繁複.而單數次的最簡單個一次又被人詬病話"一考定終身,壓力過大"先去搞師兄師姐的成績決定師弟師妹的成績排位咯.
‹ 上一主題|下一主題