用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請問如B2頭入唔返SJC, CCSC是否一個好選擇? ...
樓主: mcscjc916
go

想請問如B2頭入唔返SJC, CCSC是否一個好選擇? [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-12-7 10:35
有啲齋鍾意讀書嘅又唔抗拒嘅,唔想讀齋校亦係個好選擇
對,情況有啲似TSK。可以當佢係間成績好啲既TSK。

bobbob    發表於 21-12-9 10:35

tpmon 發表於 21-12-7 10:53
東區的家長學生不喜歡,正好觀塘區和將軍澳區有批家長學生喜歡報東區的中學,供求變得正常。
...
有可能,不過對外佢學生而言,條斜路真係有啲趕客。

王家爸爸 發表於 21-12-8 09:02
其實CCSC距離B1A都好遠,英文5率只有29.8%(之前36.2%),唔好得過B1C幾多,所以最多都係B1中游。 ...

其實CCSC距離B1A都好遠,英文5率只有29.8%(之前36.2%),唔好得過B1C幾多,所以最多都係B1中游。 ...

如果以齋讀書學校,個outcome係咁嘅話,真係寧願讀StMarks,起碼多啲嘢玩。雖然成績可能無張祝珊咁好,但起碼中學生涯都叫做玩過下

我一直當1A學校喎見EK好多人推薦

mcscjc916 發表於 21-12-6 14:07
想請問如B2頭入唔返SJC, CCSC是否一個好選擇?
參考了張祝珊升中收生的小學分佈表, 為何咁多年都唔見有灣仔聖若瑟 / 華仁呢d 有直屬中學既收生呢?

anniellm 發表於 21-12-8 09:22
如果以齋讀書學校,個outcome係咁嘅話,真係寧願讀StMarks,起碼多啲嘢玩。雖然成績可能無張祝珊咁好,但 ...
St Marks比CCSC好啲啲,尤其係英文,不過更難入。

王家爸爸 發表於 21-12-8 14:45

估唔到,我以為CCSC難入過 st marks

PTL_L 發表於 21-12-8 09:48
我一直當1A學校喎見EK好多人推薦
當1A學校無壞既,尤其係你有朋友堅持話佢係B1A,咪當係囉,無謂拗。

jazzcf 發表於 21-12-8 10:34
參考了張祝珊升中收生的小學分佈表, 為何咁多年都唔見有灣仔聖若瑟 / 華仁呢d 有直屬中學既收生呢?
...

相信是各區家長喜好的不同。

我發覺中西區和灣仔區的家長普遍不太想孩子去東區返學;但觀塘區和將軍澳區的家長則覺得東區的中學好吸引。

anniellm 發表於 21-12-8 14:46
CCSC以前唔需要面試,所以吸引咗啲成績唔錯但表達能力差啲既B1學生。

anniellm 發表於 21-12-8 14:46

以前潘校長的年代 (即現時SPCC的校長),SMS是B1A校,那些年或許難入。

SMS成績已跌了很多年到B1B (好似還比港島民生超前了),現在吸引力低了很多,較易入。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-12-8 14:45
呢個真係不能苟同,2間成績有距離,sms無可能好過ccsc,幾廿年前已經係

醒目開學勳章

tpmon 發表於 21-12-8 14:59

以前潘校長的年代 (即現時SPCC的校長),SMS是B1A校,那些年或 ...
sms幾時變咗b1a?

回覆樓主:

現在SMS 肯定是B1B (不是B1A)。

我也不知王家爸爸是否講那些年的SMS (不是現今的SMS)。

王家爸爸 發表於 21-12-6 20:08
如果係1A,一定入到CCSC。睇返CCSC既DSE成績,我估佢哋收生水平,平均唔高得過B1B。 ...
建議慎用肯定句「一定」,邊有包生仔㗎。一陣大把1A生問你「討說法」,哈哈

名校之爭由來已久,邊個服邊個?嗱,不如講番實際D,你升上好大學,神科咪叻囉。又或者有人掹車邊入咗名校,但次次考試包尾,得個朵響,冇實力,咪又係讀副學士嘅命。所以,平衡番啲講,唔係讀邊間學校就勁,關鍵係你排左去邊。普通1A級頭,分分秒敗神校之級尾。不過有人又要講人脈,資源,氣質,咁我都舉白嘅

我都係路過搭下訕,大家手下留情。

回覆 Face3366 的帖子

中西區傳統名校咁多好學校..  有實力既都留在自己區啦.  仲有幾間勁既直資.
可能將軍澳新校多D 都係想搵下近近地有名少少既學校

觀塘區向同東區有聯絡 有特別位比觀塘區.. 有人識左東區學校未慢慢多人選羅.

個人認為每間學校都好多活動.  係你岩唔岩玩,
你主唔主動玩.

我會選擇自己小朋友小學玩開.   中學個間中學又有發展既唔想浪費左多年既投資  

‹ 上一主題|下一主題