用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇 IS 中文程度可以比得上 local school? ...
go

[小學] 請問有冇 IS 中文程度可以比得上 local school? [複製鏈接]

請問有冇 IS 中文程度可以比得上 local school? ISF 可以嗎?初小想轉 IS,但想 keep 中文程度。
   11    0    0    0

回覆 hklove 的帖子

說白了, 不是每個孩子有語言天份, 能掌握2種語言。聽說某某的孩子在XX學校可以, 不代表你的孩子考進去也100%可以。

回覆樓主:

……

針冇兩頭利,樓上已經分析得好好。中文唔應該係揀或者唔揀國際學校的原因。

hklove 發表於 21-12-6 10:20
請問有冇 IS 中文程度可以比得上 local school? ISF 可以嗎?初小想轉 IS,但想 keep 中文程度。
...

或者你不如搵下有無LS英文程度拍得住IS?

返學嘅時間就係得咁多,多咗時間喺英文嗰邊,中文就自然少咗....

...

ISF 是 private independent school (PIS), 中文水平比 IS 高,如果你對中文有要求,可以考慮 ISF 和其他 PIS, 但 PIS 規定7成以上收 local students, 中文水平和 student mix, 二選一啦

...

Local school 中文係first language, IS 英文先係first language, 你想小朋友first language (用咩語言諗嘢)係邊樣?
讀IS中文都可以夠用(能聽講讀寫),但不能全靠學校,不過有啲學校確實可令小朋友無咁討厭中文。

你會唔會想轉IS 係因為local school太chur呢? ISF 都係chur, 佢唔係好似其他 IS.... 要睇下你想轉係為咩, 你比得ISF 呢個價位, 好多選擇.

...

大埔ASHK(美式國際學校,非Private independent school)中文第一組教繁體(第一組比較多內地人)用本地課本,作文字數Grade 6(中一)已成600-1000字,看魯迅朝花夕拾等書,我覺得程度不會淺過本地中學。考IBDP時,中文第一組學生考IB中文Language A(First language)考試時與內地生競爭。

conniewktang 發表於 21-12-8 20:53

大埔ASHK(美式國際學校,非Private independent scho ...

964000 發表於 21-12-8 21:07
其實好多IS中學的最高stream中文程度(包括某些被認為不重視中文的IS)都又深又多功課,一點也不淺,不過主 ...

咁又未必嘅,至少我識幾個從幼稚園/Y1開始讀國際學校的都在chi A中努力緊。

Radiomama 發表於 21-12-8 21:09
咁又未必嘅,至少我識幾個從幼稚園/Y1開始讀國際學校的都在chi A中努力緊。
...

講緊本身唔重中文的IS, 目標多是Chi B.
RC算比較多中文,如果孩子本身有興趣學,值得鼓勵
香港有語境學,有心學中文怎會學不到,反而而家好多人細細個移民,好快冇哂中文。

...

怎樣算是比得上local school? 如果在IBDP 可以考Chi A就算的話,有些IS只有幾個%, 有些可達30%。

但魚與熊掌不可兼得,就算可考chi A的學生,中文程度也是一般;能聽講、但讀和寫始終不算得心應手。

選IS不能太著重中文的因素,否則會錯過其他更精彩的地方。

conniewktang 發表於 21-12-8 20:53

大埔ASHK(美式國際學校,非Private independent scho ...

中文A high level 對手才是內地生,standard level 係香港和東南亞

poonseelai 發表於 21-12-9 07:55
中文A high level 對手才是內地生,standard level 係香港和東南亞

知道呀!

Radiomama 發表於 21-12-9 07:42
怎樣算是比得上local school? 如果在IBDP 可以考Chi A就算的話,有些IS只有幾個%, 有些可達30%。

但魚與 ...

始終有first language 和second language 的分別。

964000 發表於 21-12-9 10:08
始終是first language 和second language 的分別。
正如local 生讀完十幾年本地英文課程,就算英文DSE A** ...

語言好講天份和興趣,大部份香港人first language係中文,亦大部份人都讀local school, 但我相信唔係大部份人都寫中文都得心應手,出手成文。我相信學英文亦如是。

bbba05 發表於 21-12-9 10:57
語言好講天份和興趣,大部份香港人first language係中文,亦大部份人都讀local school, 但我相信唔係大部 ...
完全同意,每一個小朋友嘅語言學習能力都唔一樣,等於 IS 內都唔係一定個個小朋友 English Language 會考到高分。

孩子讀K時都會咁諗, 現在望番轉頭根本係多餘。大女初小都有捉佢上左過中文班, 結果上到中學連中文都drop埋。

bbba05 發表於 21-12-9 10:57
語言好講天份和興趣,大部份香港人first language係中文,亦大部份人都讀local school, 但我相信唔係大部 ...

‹ 上一主題|下一主題