用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖若瑟英文中學
go

聖若瑟英文中學 [複製鏈接]

小兒屬band 2,想問一問聖若瑟英文中學是否有英文班?好似這幾年升緊banding,唔知係唔係?
   2    0    0    0

jenny623 發表於 21-12-4 19:09
小兒屬band 2,想問一問聖若瑟英文中學是否有英文班?好似這幾年升緊banding,唔知係唔係?
...

是坪石邨行上去,聖言中學隔離那間。仍是B2校(中中),現時成績可能比以前好少少,但不是大升。

以下條link 相信能解答你好多問題。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3851426

...

SJACS 有英文班
2021年校務報告無 DSE 數據
2020年中英5+單位數 3+約6成

2020年 5+ | 3+ | 2+
中 9.5%(HK-0.7%) | 60.0%(HK+2.8%)
英 6.5%(HK-3.2%) | 58.7%(HK+5%)
數 [<HK14.7%] | ? | 90.7%(HK+9.3%)
通 [<HK 6.9%] | ? | [>HK 87.6%]

5+>HK 中史 歷史 地理 ICT PE VA
4+>HK 以上 + 經濟
2+>HK 主科(中英數通) + ?

...

這是舊年簡介會的介紹,中文班及英文班分別只是一科中文數,其他都一樣用英文課本。

舊年已經升上B1C-B2A

回覆樓主:

SJACS 2020/21校刊 中一5班 132人
(1A 21 1B 21 1C 24 1D 33 1E 33)
1C 中文精英班 1D及1E 英文班

https://www.sjacs.edu.hk/index.php/2020/12/31/2020-p6qna/

https://www.sjacs.edu.hk/wp-content/uploads/2021/2020學校資訊日問與答.pdf

cacathepanda 發表於 21-12-5 01:23
這是舊年簡介會的介紹,中文班及英文班分別只是一科中文數,其他都一樣用英文課本。

舊年已經升上B1C-B2A ...

請問簡介會有無DSE及升大學數字

Poyau 發表於 21-12-5 02:01
請問簡介會有無DSE及升大學數字

校長有提及的,去了港大中大科大什麼科目,校長都有說及,但我沒有影下來

聽說剛過去的一屆DSE比上一屆好,所以 banding 不會跌下來

...

舊年升咗,依家係B1C-B2A

佢既網頁沒有2021年DSE成績,請問今年簡介會有冇提到

jenny623 發表於 21-12-6 10:15
佢既網頁沒有2021年DSE成績,請問今年簡介會有冇提到

DSE成績我們由家教會主席通知我們小學部,但阿仔已經升中學,但沒有上中學部,所以今年DSE成績,我都不知道了

...

D, E係英文班、E係精英班、有外籍老師做班主任及教英文、用的書也是深的那一本longman.ABC 和DE一樣、只是數用中文教。

好想知道今年既DSE成績,報左佢既資訊日,希望多點資料

jenny623 發表於 21-12-9 07:17

好吖,自己了解多點,不要道聽途說。

潘校長目標是把學校轉回英中,會谷的

等你分享~

不容易讀,英文要好,尤其science , geography , humanities 全英。humanities自訂教材、內容豐富。

回覆 chanti 的帖子

早晨 你仔仔試讀這間學校嗎?
我是住外區的,所以不太認識,但是想找一間著重運動 、校風樸素、band2的中學,請問這間是否也適合呢?

雖然住外區,但係返呢間學校只需35分鐘左右,
所以都有興趣試下, 謝謝你

早兩日聽過校長講話,因時間緊迫只放了一條片和講了幾句校內情況,只記得學校中英文班各開兩班,有外籍老師,有個表列出過去幾年小學部每年約有20幾人升上中學,當中只有一年超過30人。

回覆 wongtw 的帖子

我們下星期會去學校的簡介會了解下,不過都想睇下有冇爸爸媽媽的仔仔就讀中,
或者區內的居民知道校風如何, 謝謝你的資訊

cyym 發表於 21-12-12 11:20
回覆 wongtw 的帖子

我們下星期會去學校的簡介會了解下,不過都想睇下有冇爸爸媽媽的仔仔就讀中,

三年前中學部有呢個情況:

1)高中只能修2個X,心雄想讀第3個X可能要在外面讀。

2)高中文科(如:地理、歷史等)是用中文教。

或者你可借簡介會的機會問下潘校長。同樣的問題,三年前我問過他了。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

知道,謝謝你,我當天再了解一下。

請問你仔仔最終有入讀嗎?
‹ 上一主題|下一主題