用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs Joyful (麗城)點揀好?
go

York vs Joyful (麗城)點揀好? [複製鏈接]

收到york同麗城Joyful K1 am offer想問下邊間比較好,york已留位 唔知俾唔俾埋joyful好

住青衣,joyful就近d,york未有校巴資料
唔知會唔會勁早車..

點揀好?
   1    0    0    0

回覆樓主:

可考慮美孚York

回覆 daijuju 的帖子

即係york比joyful好?原本我感覺上都係 但琴晚上網check個排名時有點意外
Joyful排名竟然前過york好多

因為york只係報左雙語班 唔係under international 但joyful就真係全英譜

雖然話排名唔代表一切
但小朋友始終讀4年 唔想幫佢揀錯

Kismart0423 發表於 21-12-4 13:53
回覆 daijuju 的帖子

即係york比joyful好?原本我感覺上都係 但琴晚上網check個排名時有點意外

排名不清楚
我小朋友讀國際班(英普班)
美孚去青衣應該都近

回覆 Kismart0423 的帖子

我諗係睇家長看重邊方面,好難就咁話邊間好啲。當年我小朋友都有美孚York同Joyful (荃景) AM K1 offer,最後我係揀咗joyful,依家小朋友K2啦,so far我認為呢間學校係適合佢。當初考慮嘅係想搵一個能提供英文語境而唔係咁傳統教學的學校。joyful能夠有7成比例係講英文 (其實主要係英文、係中文堂先會用普通話),而學費又相對平過York。另外當時同時也考慮了其他因素,如師生比例、交通等。

回覆 sarah_cy 的帖子

多謝你地既回覆,其實考慮左幾日我都仲係1516中…請問你住邊區呢? 因為我地家住青衣
查詢過上車要0745,下車1250 仲要再駁小巴
因為佢下車得一個站

如果接送無問題我會選joyful 因喜歡佢語境同師生比例
但校巴時間令人卻步

而家想緊自己接送好唔好 但真係要好多時間

我住荃灣,都係拎住呢兩個offer,我揀美孚York。首先我睇英文語境,兩間其實都好,但始終York 英文係皇牌,名氣大,target直私的話會有利d。升小support多,好似K2開始可以自製全日班, 考cert果啲跟學校唔使煩。
我個人好鍾意佢多課外活動(我知有d家長會認為係缺點,但你可以揀唔參加)
校舍大、靚、環境好,用家朋友讚老師有愛心,同家長溝通好(d人話老師當家長係客咁serve, 但我唔覺有咩唔好😂😂)
交通方面,對我來講去美孚方便過去麗城。
綜合嚟計,除左貴過joyful之外,都冇咩唔好😂

jojo000 發表於 21-12-9 09:51
我住荃灣,都係拎住呢兩個offer,我揀美孚York。首先我睇英文語境,兩間其實都好,但始終York 英文係皇牌, ...
d人話老師當家長係客咁serve?oh... 我小朋友讀咗3年真係唔覺亦未聽過,淨係覺得大部份老師幾有愛心同耐性,也會反映小朋友真實問題你知。不過我覺得美孚Reception/admin服務好好,好幫得手,主任都好友善

我都知呢啲網上傳言只可以得啖笑,但就算真係咁樣,我又唔覺呢個係咩問題lol
我只知用家都讚好,學術有保證。

jojo000 發表於 21-12-9 11:32
我都知呢啲網上傳言只可以得啖笑,但就算真係咁樣,我又唔覺呢個係咩問題lol
我只知用家都讚好,學術有保證 ...

學校呢兩年啲嘢加深咗,尤其中數,相信係為咗附合返考小一個程度。

多謝你地既留言回覆,考慮左幾日決定唔留joyful了因為校車時間同接送問題所以決定放棄了

想問下你地york小朋友讀得好嗎?
程度又深唔深呢
‹ 上一主題|下一主題