用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SSGC [複製鏈接]

請問有無家長小朋友在這裏讀書,可否分享下學校功課量,老師有無heart 教書,還是hea 教?
小女觀塘區一線小學級10 內, 自行想選這間自一, 但又見到有D話好chu, 做功課做到好夜, 但有些話輕鬆, 另外知道這學校着重自主學習,其實是否很多老師都hea 教?Thanks for help.
   6    0    1    0

bbcathe 發表於 21-12-3 10:03
請問有無家長小朋友在這裏讀書,可否分享下學校功課量,老師有無heart 教書,還是hea 教?
小女觀塘區一線 ...

非常現實嘅情況,係SSGC有本身自己嘅B2生,又係傳統女校模式,唔會太chur吧,起碼唔會全谷系列。不過,chur每個人有不同理解,學生亦有不同能力~~~

小女觀塘區一線 ...
講到功課多寡,向來係"甲之蜜糖"或許"乙之砒霜",不同的人可以是完全不同的感覺.

之前見到有會員精闢回復(只記得大概意思,問老師教學態度問題):問著級頭,會講老師在關鍵之處點醒學生,實則該批同學本來就一點即明甚至唔使點已經識,那麽答案必然老師教學.問責中游分子,咪話有啲教得好,有啲教得拽,實情是自己有興趣又學得明的就話老師好,否之則.問著另一個方向的級頭,直情係沒教書或者講hea教.

PS:將上面三個換換語境,一樣的答案:級頭話功課唔多,好輕鬆做曬.中游話有時多有時少(識就快,一知半解就慢).另一邊的級頭話多到嘔.

小女觀塘區一線 ...
觀塘一綫前10,自行SSGC,個人認爲係成功的呼聲高唱入雲.

PS:知有學生以相近的情況入到(跨區)

回覆樓主:

是否可再進取些?但知BPS 無乜机会,英華交通又無SSGC 咁方便。

bbcathe 發表於 21-12-3 12:12
是否可再進取些?但知BPS 無乜机会,英華交通又無SSGC 咁方便。

如果講進取,似乎,選YWGS未必進取過SSGC,依近年成績而論,非收申請表多少而論~~~

bbcathe 發表於 21-12-3 12:12

YWGS 我地TKO都方便,因為西營盤有多架巴士轉上正門*不過巴士勁貴, 有車就上都唔睇價錢,3分鐘車程(行路亦可到合一堂入口)。反而研究過SSGC 西營盤巴士又唔到門口,行上去都幾金。(可能有其他方法,冇再深究)

medicine 發表於 21-12-3 10:23
觀塘一綫前10,自行SSGC,個人認爲係成功的呼聲高唱入雲.

阿妹係失敗例子喎

kirstyau 發表於 21-12-3 14:23

YWGS 我地TKO都方便,因為西營盤有多架巴士轉上正門*不過巴 ...

西營盤般咸道C出口過馬路斜對面唔係已經SSGC正門了嗎?應該不用轉巴士了,不過就要穿過公園返學。

Raccch 發表於 21-12-3 15:47
西營盤般咸道C出口過馬路斜對面唔係已經SSGC正門了嗎?應該不用轉巴士了,不過就要穿過公園返學。
...

對呀!公園向上行梯級,不過爸爸交表,我冇入過去。

YWGS距離遠,但女轉巴士多車,好快上到正門,唔洗點行,唯一係車費貴。

mcl203 發表於 21-12-3 10:18
非常現實嘅情況,係SSGC有本身自己嘅B2生,又係傳統女校模式,唔會太chur吧,起碼唔會全谷系列。不過,chu ...
SSGC不是B1A中學嗎?

medicine 發表於 21-12-3 10:23

請問是那一區?好似好少九龍人選SSGC

天兒 發表於 21-12-3 17:24
SSGC不是B1A中學嗎?

我係指佢哋小學部學生,當然,統一都有機會抽入~~~

bbcathe 發表於 21-12-3 17:25
請問是那一區?好似好少九龍人選SSGC
KL1.望下歷年派位,好易揾到

kirstyau 發表於 21-12-3 14:40
阿妹係失敗例子喎
你地有更吸引的選擇提早離場

自行揀女英華,我覺得級5內先有機。
前兩年有人級5-級10,女英華自行失敗

小女當年自行1女英華,自行2 SSGC, 34網2線小學級頭,最後自2成功。經驗上自行YWG應比SSGC難,要求應更高;小女已中四,過去3年成績中游吧,一山還有一山高,總有她口中的學霸!至於讀書壓力,正如樓上朋友所講,因人而異,小女算幾輕鬆。不過升中四,學業係壓力大咗,始終高中咯。希望解答到大家。

回覆樓主:

Thks

poodpoodhk 發表於 21-12-3 21:21
小女當年自行1女英華,自行2 SSGC, 34網2線小學級頭,最後自2成功。經驗上自行YWG應比SSGC難,要求應更高; ...

請問初中時一年有幾多次測驗和考試呢?

你覺得讀書風氣如何呢?

另外睇網頁覺得SSGC課外活動都好似幾多選擇,都好似好多嘢玩。請問除咗運動校隊、樂團要選拔之外,其餘嘅團體/學會係咪都可以自由參加?

先謝謝

回覆 wwsbb 的帖子

一年兩考,但平日多quiz, 初中時,我少聽女呻辛苦,或許當時她manage到,而家中四,就開始見佢有壓力,會辛苦咗,差不多每天都由1-3科quiz。說來慚愧,讀書我都全放手畀阿女,好少/ 或懶過問佢,如有錯漏,煩請更正。
‹ 上一主題|下一主題