用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kv 對銜接小學課程有幫助?
樓主: sugar1redbean
go

Kv 對銜接小學課程有幫助?   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-12-16 11:58
Sorry,我2個小朋友都冇讀過KV,但冇讀過KV都一樣培養到你所提既情況。我兩個分別讀2間幼稚園,但一樣教出 ...

咁好的券校,你不如公開介紹俾d無多餘錢讀私幼的家長去報讀啦,也可分享多d,反正你都讀完,有真實的體驗,才有說服力..
等多d人受益 才是最好的建議嘛。

ajbabies2021 發表於 21-12-16 12:11
咁好的券校,你不如公開介紹俾d無多餘錢讀私幼的家長去報讀啦,也可分享多d,反正你都讀完,有真實的體驗, ...
唔好喇,KV場,你哋繼續講KV啦,請唔好再「引用」我喇,唔想EK變罵場

PTL_L 發表於 21-12-16 12:16
唔好喇,KV場,你哋繼續講KV啦,請唔好再「引用」我喇,唔想EK變罵場 ...

這是網上自由討論空間,不存在什麼kv場。只是有讀過kv的家長,分享下其經驗,體會啫。
既然 ,你小朋友無讀過kv,你又講到咁唔值得讀。又講到你講過的一間券幼 如 私幼教出的效果咁好,何不介紹下俾其它家長,反正對你無損失,等多d人得益,學下野都好呀…
正因為,這不是你口中講的什麼kv場,所以大方邀請你介紹果間教到你小朋友咁自律,又學術好,品德好,升小好的券幼,等d無多餘錢的人,多個機會去報讀,才是利人利己呀…

ajbabies2021 發表於 21-12-16 12:41

這是網上自由討論空間,不存在什麼kv場。只是有讀過k ...
呢次真的最後一次回應喇,見諒!本人的故事非最特別,EK奇人異士好多,你係新會員,與其再兜兜轉轉起呢個post,不坊睇下其他post,本人的小小小故事都有起不同post分享過,但唔好失望呀,因為真係唔特別既,比起好多EK前輩,總之,最後一次回覆,如果你有心想問本人教小朋友既經驗,我唔介意你pm我,但要問具體問題呀!thx!

ajbabies2021 發表於 21-12-16 12:41

這是網上自由討論空間,不存在什麼kv場。只是有讀過k ...
kv 個價錢,真心唔差既,不過好多野其他kg一樣 deliver 到。掉返轉,你又有冇試過其他 kg呢?
利申:我大既 kv,細既冇 take offer、揀左同區另一間私幼

回覆樓主:

無呀…所以咪話,好的可以公開介紹下囉…反正,我系用家,無咩利益得失。
而且,正如上面有人講咁,從來無人講過其它kg唔好,而且睇咁多post從來唔見有 kv家長去踩其它幼稚園。因為這post問kv的野,都系有讀過的家長,路過來回應下,分享返用後感。不是去跟其它幼稚園比較。

你讀過kv,又用過其它私幼,分享的經驗會真實d...總比些,無讀過空口齋吹的真實點。因為,見出呢個post的人,應該都系想得到真實的經驗分享。

你另一間私幼又幾錢一個月,及有咩好的地方你認為值得推介呢?

993rs 發表於 21-12-16 13:04
kv 個價錢,真心唔差既,不過好多野其他kg一樣 deliver 到。掉返轉,你又有冇試過其他 kg呢?
利申:我大既 ...
作為樓主,真係正反兩邊的意見都想聽,特別係曾讀過之後轉學/細無take 的case,因為你的concern 可能都係我考慮緊嘅嘢,請問可分享kv 有咩缺點令你細嗰個無take offer?

PTL_L 發表於 21-12-16 11:12
德育培育,其實間間學校都有做,唔係某一兩間特有!$7000-8000仲唔係錢多?另外,朋友住邊區?其實唔駛特 ...

$7000其實對好多家庭都覺得唔係好多錢,特別係雙職家庭。人哋可能覺得只係俾多少少但有多少少優點就好值,無咩好爭拗

你誤解佢啦佢一直意思都係間間幼稚園都一樣,最緊要家長識教

sugar1redbean 發表於 21-12-16 13:53
作為樓主,真係正反兩邊的意見都想聽,特別係曾讀過之後轉學/細無take 的case,因為你的concern 可能都係我 ...

對呀!新手家長最好多聽用家分享。EK 的確有高分「教育專家」成日不停分享教育心得,常常將EK 見到的資料說成自己朋友「分享」,一個唔小心就好容易中伏影響選校決定。網上意見真是要小心過濾。

Jean1769 發表於 21-12-16 14:00
...

呢位網友常常推介大家讀津校,尤其大女間名津,千祈唔好比錢讀書。但細仔又讀私幼,私小。前後矛盾,令人費解。

creambun 發表於 21-12-16 14:45
呢位網友常常推介大家讀津校,尤其大女間名津,千祈唔好比錢讀書。但細仔又讀私幼,私小。前後矛盾,令人 ...

睇黎唔少初哥都好留意呢位權威教育家,唔係,係家長。話說講到升小後我打算採取積極不干預政策處理小兒學習,又得到呢位家長的指正

唔係人人都想又試津幼私幼私小津小再玩埋插班咁攰既

ajbabies2021 發表於 21-12-16 13:16
無呀…所以咪話,好的可以公開介紹下囉…反正,我系用家,無咩利益得失。
而且,正如上面有人講咁,從來無 ...

其實冇咩好 comment。

德育、自己做功課、執書包、睇書,九龍塘我諗唔到有邊間 deliver 唔到。同區亦諗唔到邊間 kg 會有特別銜接問題。老老實實,當你未試過其 kg,就算我話讀 york(假設) deliver 到更多,有幾多人會放 kv?

樓主想叩一線津小,揀 kv 好正路。外唔外補則唔係因為跟唔跟到kv 課程,而係要為叩門做券準備。

然而,呢個遊戲下路玩落去,你會發覺其實 kg 影響力不如想象中大。

Jean1769 發表於 21-12-16 14:52
睇黎唔少初哥都好留意呢位權威教育家,唔係,係家長。話說講到升小後我打算採取積極不干預政策處理小兒學 ...

根據「教育專家」理論,只要父母識教,讀任何學校都有同一效果,不用追求名幼,神小,神中…….!

creambun 發表於 21-12-16 15:01
根據「教育專家」理論,只要父母識教,讀任何學校都有同一效果,不用追求名幼,神小,神中…….!
...

係啊,咁點解仲要追捧名津同插班呢

真是百思不得其解

Jean1769 發表於 21-12-16 14:00
...

家長識教 ,明白了..

sugar1redbean 發表於 21-12-16 13:53
作為樓主,真係正反兩邊的意見都想聽,特別係曾讀過之後轉學/細無take 的case,因為你的concern 可能都係我 ...

唔係咩缺點,只係 preference: kv 參與度低、大校人多。

想更多了解小朋友在校既另一個樣,唔係單靠老師打電話 report 幾次就可以。我地都係雙職,但 90% 家長義工活動都會請假參加。對小朋友成長有更加深入既了解,揀小學更對口。

大校好易透明人間,細校較親切。我幾 positive kv 校長從來都叫唔出我小朋友個名,另一間可以。

除此以外,一樣都係自己寫手冊、做功課、執書包。課程更深,但名氣不及。

你 target 叩一線津小,如果已有 offer,揀 kv 完全正路。

外補亦好正路。當年叩門撞口撞面都係果幾個 honored students,都係一手 cert。當年第一個傻下傻下,都係佢地教我要外補d乜野

993rs 發表於 21-12-16 15:23
唔係咩缺點,只係 preference: kv 參與度低、大校人多。

想更多了解小朋友在校既另一個樣,唔係單靠老師 ...

Thank you ! 其實kv 大班正正都係我concern 之一,怕小朋友跟唔到又無人發現,不過又好似出名的幼稚園無論私卷都係大班,好似創價同聖羅撒都多人,大班好似都係一個norm….
小朋友返學開唔開心又係另一樣我concern 的,聽落去成日默書評估好難聯想到開心,不過有時可能係我哋大人的主觀感受,所以都多謝各位用家分享下

993rs 發表於 21-12-16 15:00
其實冇咩好 comment。

德育、自己做功課、執書包、睇書,九龍塘我諗唔到有邊間 deliver 唔到。同區亦諗唔 ...

我一直都有留意你既post, 講得好中肯。

我小朋友都有你大,細小朋友既offer , 最後選了你細果間讀KG。升小後,執書包寫手冊做功課冇問題。疫情期間小學停面授改上網課,自己開電腦上virtual classroom 跟time table 上課/小息,睇ebook , 自己搞掂。我地都係雙職家長。

我自己就想同小朋友有多啲豐富既校園生活回憶,學校活動中又會知道小朋友既強弱項再作出改善,這些經驗係可貴既。KV既優勢係學費合理,學生多歷史悠久,叩津校應該唔難。就好似hkps 都容易扣兩呂一樣。不過,KV收生多,如要考直私,同學間亦要互相競爭,相信Kg名氣既影響力如你所説,不是想像中大....

Mamago 發表於 21-12-16 16:36
我一直都有留意你既post, 講得好中肯。

我小朋友都有你大,細小朋友既offer , 最後選了你細果間讀KG。升 ...

見到呢個post 好耐,一路冇乜特別睇 又冇comment ,見到你嘅回應後半 我都幾認同所以又想 發表下

其實我係現在嘅kv用家, 我有幾個小朋友,第一個小朋友就已經有kv offer 不過冇要, 就係因為想小朋友有比較多元化嘅幼稚園生活

而家最細呢個已經唔係第一個小朋友咁淨係想佢開心   因為種種原因 又因為接送比較近屋企所以揀咗kv

坦白講如果我係得一個小朋友我未必捨得畀佢讀kv 雖然小朋友其實 冇乜呢方面感覺,佢都好開心好鍾意返學嘅,佢仲要其實係由另一間活潑啲開心啲嘅幼稚園轉過去都好開心... 但作為父母我就會見到個差異,以前嘅學校真係多活動 開心太多
‹ 上一主題|下一主題