用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教:油尖旺区,男仔2A2B可以选啲咩學校? ...
樓主: juicelau
go

真心請教:油尖旺区,男仔2A2B可以选啲咩學校? [複製鏈接]

隔離個post仲講緊某校增值尼~~

PS:一間增值的收95%的B1生的男女直資校,沒乜理由DSE成績會差過一間收90%的B1生的津貼男校吧(指長遠計算,非近尼幾年).

PS:男校成績普遍較女校或男女校差(好)?直資自主收B1同津貼派位B1,邊個優勢大?

PS:甘早買定保險,話六年可以好多改變~.沒錯,六年可以好多改變,對於個體而言.但統計角度,在大範圍内,係咪一間增值的收更多的B1生的學校DSE成績比(沒講增值的)收較少的B1學校好尼?否則,何來增值之説?甚至,該95%的B1本身就是個假設尼?等六年吧,事實是最好的證明(除非唔公佈DSE成績或選擇性公佈咯)

Marco2010 發表於 21-12-7 14:15
理論上KL1任何B1中都有可能接B2學生, 數字上是可能

不過前列份子入BAND2貨的或然率較低, 如QE有B2的機會好 ...

油尖旺我都認為係會有B2生上移情况,只係多少嘅問題~~~

若真係4-5成可以上移英中,呢個係一個好大嘅情況,絶不是暫緩覆核英中嘅問題。況且,唔理住並非放任,唔通收3仔交3仔成績都當睇唔到咩,似乎市場仲未見到1間官英津交啲2B以下成績~~~

若真係較弱勢嘅英中收到4-5成B2生,咁一定反映係DSE成績上面,會嚟過大倒退~~~

其實市場上已經有不少例子反映B2生對英中嘅影響性。只係網友唔認為如是~~~

油尖旺係一個成熟嘅區,6年前和現在沒有多大分別吧,小學都係咁多間~~~

都係果幾句,做咗咁多假設,都要去引證下個準碓度~~~

再講,若銘基如你所說,3班英文班,亦即係佢都收到~60% 全港前40%學生,咁若你係B1生,你肯唔肯自行報培基先。所以200初嘅B1生係統一抽獎,似乎係少咗唔少~~~

若果移咗200個B2生上英中,你本區B2/3校長會點做?仲唔係自行見1個收1個咩,所以B3生極少係自行離到場,係反駁嘅~~~

medicine 發表於 21-12-7 14:39

PS:一間增值的收95%的B1生的男女直資校,沒乜理由DSE成績會差過一間收90%的B ...

油尖旺學生分佈,你最熟啦~~~

medicine 發表於 21-12-7 14:39

PS:一間增值的收95%的B1生的男女直資校,沒乜理由DSE成績會差過一間收90%的B ...

早排先有位專家話,循道棄直會生源大躍進,B1A指日可待。生源何來?區內已經搶1仔,棄直咪走得仲多~~~

mcl203 發表於 21-12-7 14:45
油尖旺我都認為係會有B2生上移情况,只係多少嘅問題~~~

若真係4-5成可以上移英中,呢個係一個好大嘅情 ...

沒有4-5成吧, 這個好跨下.
按之前的估計只有大約70個位, 按平均1/3 BAND2 人數, 只是22.5%的機會升LEVEL

這70個估計多是分配去Method仔及CMK比較多

學校口傳上年真的有B2A抽入M仔

而M仔今年亦好積極去PROMOTE自己學校, 學校亦給感覺到好想"CHANGE" and do something, 從此點我大膽去估計M仔六年成績會比CMK好(只是純估計, 六年後找數)

感謝各位高手分享, 我要時間消化一下先

Marco2010 發表於 21-12-7 15:27
沒有4-5成吧, 這個好跨下.
按之前的估計只有大約70個位, 按平均1/3 BAND2 人數, 只是22.5%的機會升LEVEL

你自己試吓計,網友話~230,位好似多過400,唔計統一甲又執啲,循道又執返啲自己生,咁即係少過200,咁400-200係咪=200個俾B2生。咁200個B2生分俾3間本區中學,SFX,銘基,循道,係咪每人食65個,你睇吓呢3間中1學位係幾多?仲唔係4-5成B2生?~~~

根據銘基網頁,佢應該係英中,全英語教學~~~

Marco2010 發表於 21-12-7 10:10
謝謝!
有點明, 有點不明, 學習中.

銘基係自己將四班拆開五班,其中三班行小班教學,全部班都係EMI
‹ 上一主題|下一主題