用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生書院幼稚園 vs SC vs KM
go

民生書院幼稚園 vs SC vs KM

小兒KM pn在讀,有SC offer,如有民生offer。呢三間點揀?
目標直私,請民生,SC用家分享。
小朋友返學會唔會好大壓力,升小如何?

LJW 發表於 21-12-2 11:39
小兒KM pn在讀,有SC offer,如有民生offer。呢三間點揀?
小朋友返學會唔 ...

民生咁快知有offer? 11 Dec先知收唔收喎

民生小就係私校,目標已達成

KM 轉SC無大分別不值得
MS就睇你鍾唔鍾意間小學中學

hkhk8888 發表於 21-12-2 11:59
民生咁快知有offer? 11 Dec先知收唔收喎

佢問如有

LJW 發表於 21-12-2 11:39
小朋友返學會唔 ...

民生,進可攻,退可守

我女讀過SC,之後轉去MS,佢兩間學校都讀得開心,不過如果讀MS,學術一定無SC咁深,家長也無咁谷,出去考到其他直私的機率會低d

可以去幼稚園版問

回覆 coolceying 的帖子

請問小一收唔返個d同學去左邊?
聽講每個月都有測評,老師會唔會俾好大壓力?
民小真係好谷嗎?
謝謝!

回覆 happyschooling 的帖子

唔好意思,幼稚園版好多新手媽媽,想听多d用家分享,特別民幼一定會考慮民小,想知多d。

coolceying 發表於 21-12-2 23:45
我女讀過SC,之後轉去MS,佢兩間學校都讀得開心,不過如果讀MS,學術一定無SC咁深,家長也無咁谷,出去考到其 ...
請問係K2插班?可否透露下插班考咩?MS要求係咪都高?

LJW 發表於 21-12-3 10:05

K3 9月老師會明確講俾家長知小朋友會唔會有小一offer, 冇既就自己諗出路, 出去考直私又得, 官津抽獎又得

聽講每個月都有測評,老師會唔會俾好大壓力?
測評都係晌學校做啫, 老師會處理, 我就連佢幾時有測評都冇理佢, 因為唔駛我操心
反而值得注意既係, 同一般邨校比, 學校要求家長參與度比較高, 例如聖誕要幫手做吊飾俾小朋友帶返學校, 生日party要有主題服裝, 做家長係會忙d

民小真係好谷嗎?
讀緊K1暫時都唔覺, 應付到

小兒外校生民小小一,谷唔谷睇下同邊間比,同家姐直龍比係谷,同三私比又唔算,一班四十人大班,小朋友坐得定專注,上堂專心會適合,平時默書中英文隔住,兩星期默一次左右,可接受,兩測兩考,不同範圍,唔算多,考之前有溫習工作紙,小一上學期會讀卷
英文用lighthouse下學期,快半年
中文用我愛學語文,平時的工作紙其實好好
數學也冇教快

老師有愛心,小兒細B很照顧,有小老師計劃,高年班哥哥姐姐早上來溫書

不似外間講咁谷冇愛心,只係小兒中弱英強,如果中文好能力好在民小係如魚得水

有sc, 正路已經唔會唸km.

小朋友自己可以出去考直私或者大抽獎,我女係細B,讀得都算輕鬆,都跟到,
老師無乜壓力俾佢,佢又好鐘意d老師,反而老師叫我唔洗咁緊張,話小朋友仲未細,慢慢黎(emoji)

sugar1redbean 發表於 21-12-3 10:27
請問係K2插班?可否透露下插班考咩?MS要求係咪都高?

我哋k1就轉左,MS要求唔高,一日一樣功課,我地細B,而且亦無乜外補,個女都跟到,我哋星期六日都係去玩,應該算輕鬆

如果心儀民小/中學,就唔駛諗

如果小學心儀其他學校,個人會揀SC ,但升小壓力大好多。

聽過有人MS 轉SC ,因為心儀小學不是MS 嗰類型

投民小一票,我個仔插班入民小,非常開心,老師也很好。歸屬感很強,贊!民中學生畢業後升入大學也不錯。

請問民幼生成功考取比民小更好直私的同學多唔多?

LJW 發表於 21-12-6 12:41
請問民幼生成功考取比民小更好直私的同學多唔多?

大部分也直升,聽過有些去了英華,CKY