用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

barque 發表於 22-10-17 15:30

感謝你的分享,亦都是自己心中的想法。心中-直有個疑問, ...

我估唔應該一竹篙打一船人。當然安穩,可見嘅前途是其中一些原因。我可是也見過一些小孩,真心立志行醫救人。當然以「錢途」為目的的也大有人在。

行醫其實能夠揾好多錢?見仁見智啦。一個經常出入醫院;入行要7年嘅行業;要多一個專科資格就另外多6年。假如個細路有咁嘅成績選擇醫學院,又係真心誠意嘅,同時又明白要花咁多時間,要面對咩工作環境,我本人都幾尊敬他們的選擇。

問題係有一班為「錢途」的,另一班用排除法的。前者就不用多説了。後者我可能會怪個社會,讓人感覺無路行!

現在大多的情況是看到「前途」,所以就行落去。但就算不是醫生,律師,投行董事,只要你願意行落去,每一步都考慮一下,纍積經驗,最後應該都會看到前途。

ok_ko 發表於 22-10-17 16:40
我估唔應該一竹篙打一船人。當然安穩,可見嘅前途是其中一些原因。我可是也見過一些小孩,真心立志行醫救人 ...

另一班用排除法的。前者就不用多説了。後者我可能會怪個社會,讓人感覺無路行!

噢!阿仔啲同學,報UCAS就選Maths,Science,但JUPAS就話唔會揀呢啲科。

ABC-DAD 發表於 22-10-17 16:13
沙士年代,教育版都講逆境智能,今日啲家長真係為家庭做最好嘅決定?我諗香港人都比較現實各自揾心中嘅理想 ...

嘩,你咁早入嚟,我遲你幾年。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-17 16:00
今日香港嘅年青一代遠比父母一代有能力,肯去闖,唔好道聽途說,自己滅左動力之火,前途係畀肯進步肯付出嘅 ...

自言自語?

ANChan59 發表於 22-10-17 19:17
嘩,你咁早入嚟,我遲你幾年。
你真唔真呀你
報紙都有教育版架喎。

暴動年代又小二,我未出世喎。

barque 發表於 22-10-17 19:25
自言自語?
寫畀有緣人

阿仔初小時,我同佢講過最印象深刻的一句說話,好朋友,係揾你大家一齊做好事嘅朋友。

我真係覺得,刀,有一把質材好嘅就要好好照顧佢;利唔利,襟唔襟,要睇下人肯唔肯放時間同心機。

我有次去買牛肉,個女仔話把「嘢」佢用左十幾年,係老豆傳畀佢!

把野外形係刺身刀,原本係把牛肉刀。

ABC-DAD 發表於 22-10-17 20:37
你真唔真呀你
報紙都有教育版架喎。

我以為你講EK。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-17 16:00
今日香港嘅年青一代遠比父母一代有能力,肯去闖,唔好道聽途說,自己滅左動力之火,前途係畀肯進步肯付出嘅 ...
今日香港嘅年青一代遠比父母一代有能力

坦白講, 我唔太認同呢點

近十多年所見, 香港"中產二代"有問題既子女遠比真正有能力既年輕一代多

"中產二代"既子女有咩問題呢?

現今不少香港家長, 基本上都唔會好似上一代咪要憂柴憂米, 兩公婆一齊出嚟做嘢, 有樓有車仲有大把資源俾子女去選擇讀咩學校既都大有人. 但不少呢D父母既子女, 無論讀邊類學校同邊種學制, 都出現一個問題: 無乜上進心

原因好簡單, 佢地自細都唔憂吃喝玩樂, 乜都有父母甚至四大長老安排哂, 無咩需要擔心同爭取.
再現實一點, 佢地父母身家雖然無豐厚, 但 Touch wood 講句, 萬一父母唔係度, 剩底既資產, 夠子女過世或至少過二/三十年, 咁呢D年輕人仲有咩鬥心同目標?

辛辛苦苦讀完書出嚟打份工可能都唔夠自己駛? 咁做乜要咁辛苦?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-18 09:17
"中產二代"既子女有咩問題呢?

所以,有人說對待小孩,物質要窮養,心靈要富養。

但香港很多中產都是反其道而行之:心靈窮養,物質富養!

會唔會兩位身邊比較多中產富二代呀?

兩位都好心灰意冷咁喎。

同樣情況,基層都一樣見過。

現今年輕人能力有,不過家長們嘅制肘,好多時自己要問心囉,唔好只識講人地好多點衰點衰。

hkpapa852 發表於 22-10-18 09:17
今日香港嘅年青一代遠比父母一代有能力

坦白講, 我唔太認同呢點

我所見到的冇你咁負面,中產二代正面比負面多,我認為是家庭教育的分野,上進心係在屋企自小就要培養,越早越好。

四大長老不能干涉我們教導孩子。你講得啱,我們兩邊家族只有一個男孫,我們百年歸老,佢根本唔工作都可以,他十歲已經識得,所以要教導。

最後去到14-15歲就安心,他自己會搵錢,替人補習,e-commerce,可以自給自足。到大學開始寫程式幫補自己生活費,學費係我俾。

到畢業前已經有其他收入補貼正職的微薄工資,兩年後已經好鬆裕。現在是開發其他收入代替工作收入,達成財務自由。這段時間就比較辛苦,正職之餘,還要創造其他收入。

我不是晒命,只係想講,如何賺錢,用錢,儲蓄,理財,投資係要自細開始教。無節制的供應只是害咗佢。

認識的朋友有不同的做法,目標一個,不要讓孩子做啃老族。部分較富裕,資產去了家族慈善基金,他們動用不了,只可以自力更生。最多幫助首置的首期。

ok_ko 發表於 22-10-18 09:56
所以,有人說對待小孩,物質要窮養,心靈要富養。
但香港很多中產都是反其道而行之:心靈窮養,物質富養! ...

我哋唔信這些心靈雞湯,只係相信自力更生,知識,專業,經驗比什麼物質財產更好的傳承。

有這些,在最惡劣嘅環境,財產什麼原因被沒收之下,都可以自力更生或者彈返起身。

ABC-DAD 發表於 22-10-18 10:58
兩位都好心灰意冷咁喎。

同樣情況,基層都一樣見過。

個人認為是家庭教養多過社會階層。

ANChan59 發表於 22-10-18 12:10
我所見到的冇你咁負面,中產二代正面比負面多,我認為是家庭教育的分野,上進心係在屋企自小就要培養,越 ...
我認識既朋友, 尤其不少考慮BNO移民, 其中一個原因係佢地既子女係香港讀書一般, 又無上進心, 所以寧願幫佢地轉場睇下有冇機會可以轉到心態
家庭教育係好重要, 但問題係好多家長以為自己以好盡力做好了, 但現實係"過火"了

有幾嚴重? 簡單D去分析, 睇下放學時見到幾多低頭族, 就大致可以估計到有幾多有問題既"中產二代"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 22-10-18 12:16
我哋唔信這些心靈雞湯,只係相信自力更生,知識,專業,經驗比什麼物質財產更好的傳承。

有這些,在最惡 ...

[物質要窮養,心靈要富養。]

這不就是要孩子自力更生,父母注重的是教養?

你是否誤解了?

ok_ko 發表於 22-10-18 12:52
[物質要窮養,心靈要富養。]
這不就是要孩子自力更生,父母注重的是教養?
你是否誤解了?

我是指不論物質窮富,都要用心教養,不是conditional 的。

ANChan59 發表於 22-10-18 13:01
我是指不論物質窮富,都要用心教養,不是conditional 的。
你可能看不明那句意思了。沒有condition 的。

hkpapa852 發表於 22-10-18 12:37
我認識既朋友, 尤其不少考慮BNO移民, 其中一個原因係佢地既子女係香港讀書一般, 又無上進心, 所以寧願幫佢 ...

如果去到外國,又痴住香港人,應該心態不會有太大改變。識多啲其他族裔或其他國家嘅人,有比較才能有機會變化,我係咁理解,亦係咁教仔。圍爐跟融合係要兩條腿走路。

你指的「過火」是什麼意思!

放學做低頭族,如果在公共交通工具,我覺得正常,回到家中,或者有外人的時候懂得放下就可以。要切底戒掉,談何容易。

補充一點,現在教科書除咗實物,還有e copy,兒子中學上學用e book,回家做功課才睇紙本書。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊