用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-17 08:42
手冲咖啡☕️
有品位

ANChan59 發表於 22-10-12 17:27
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港移民潮

84 年 到89年初 每年2萬,合共8萬人。
我猜啦6幾年暴動,一地菠蘿嘅時候,香港精英階層走得最徹底。

當年,連英政府據傳都打算放棄香港

ABC-DAD 發表於 22-10-16 22:17
「大部分」係醫學院學生嗰部份嘅大部分?一級二百幾人,有五十人入醫科,咁嗰一部分都唔算大部份啦。如一啲 ...

從教育局的第一版數據顯示,2022DSE最佳五科成績取得 55*或以上的人數為556人。未加權前 5* 6分。這樣就是說拿530分或以上的只有556人。這556人的第六科,不會高於5*。這樣,另一角度説明拿636分或以上的最多亦只有556人。636分就是梁生對DSE考生的承諾。我知道這年也有634分的入了港大醫學院,但爲數極少了。當然還要加上用以上方法少算了的人。真正能有資格(成績而論)報港大的學生大概最多1000人。能有資格報中大醫科的也最多是這1000人。

結果呢?中大收了約200人,港大約100人。共收了約300人。報的人數肯定不止。換個角度,就是夠資格報讀的人,起碼有一半都報了!

看看SPCC今年的情況吧。我不知道SPCC有多少考生夠分報醫學院。這年SPCC28人入了港大醫科,中大有20人。分子是48,分母自行決定吧!但唔夠分的都放入分母合理嗎?

爲什麽會這樣,可能要問問班細路。你個細路點解要入?興趣,使命感,同輩影響,虛榮?ANChan說他的小孩當年都有報,點解?

ABC-DAD 發表於 22-10-17 10:19
有品位

你請我飲,點可以失禮你呢!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ok_ko 發表於 22-10-17 11:24
從教育局的第一版數據顯示,2022年DSE最佳五科成績取得 5個5*或以上的人數為556人。未加權前 5* 是6分。這 ...

我唔介意分享一下,兒子有絕對自由選大學及學科,一直覺得佢唔適合讀醫,所以我鼓勵佢去瑪麗醫院做shadowing,希望佢知難而退。見血,見病人在手術中離開,他都頂得住。

但係最後佢報咗兩間醫學院作首選,而排第二嘅反而我覺得適合佢。報UCAS,全部都係Economics。申請時及放榜前我問過佢點解咁報,佢冇答我。

到放榜后,入到第二志願,塵埃落定,佢先坦白講出嚟,這個是嫲嫲的期望,到佢入QFin,嫲嫲一樣咁開心。

問佢你自己會選什么,答案係QFin。

我曾經懷疑佢冇可能化學HL 冇7,因為中三選科考試,化學全級前三名,兩年PG都係7,5**或者7係應該手到拿來。

這些都是歷史,最後QFin又真係最適合佢。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-17 10:22
我猜啦6幾年暴動,一地菠蘿嘅時候,香港精英階層走得最徹底。

當時小二,太細個冇留意。

ANChan59 發表於 22-10-17 13:30
我唔介意分享一下,兒子有絕對自由選大學及學科,一直覺得佢唔適合讀醫,所以我鼓勵佢去瑪麗醫院做shadowi ...
這些都是美好回憶!

stillgood20 發表於 22-10-17 13:43
這些都是美好回憶!

這些我在日誌分享過!

從教育局的第一版數據顯示,2022年DSE最佳五科成績取得 5個5*或以上的人數為556人。未加權前 5* 是6分。這 ...
好耐無見,人地原post寫香港「大部份」喎,故我講唔係。
你問點解1/點解2/點解3,我諗你問當事人,我唔適合代答。

有能力,去報,我覺得無問題,報劍牛哈普亦可以,問人點解?

我自己會答:「我喜歡」

你如果去醫學院畢業典禮問,多數嘅結論係
          所有學生讀醫都順利畢業

你問得有誠意,我真心答你,我覺得時間長,畢左業都係要讀書考試,進修路責任山大,工作時間自主性低,工作非常有壓力,專業要求係終身,回報就唔好去比較,份專業對家庭不友善。

年輕人都知我觀點,咁社會有需要,佢有決心去做,又捱得到,學校畀嘅Mentor Scheme 係好大嘅支援,人地考慮充分,我唔會攔佢。

ANChan59 發表於 22-10-17 13:30
我唔介意分享一下,兒子有絕對自由選大學及學科,一直覺得佢唔適合讀醫,所以我鼓勵佢去瑪麗醫院做shadowi ...

BK其實沒有和太多人聊。囘ABC-DAD時想到你,不要見怪!

這一科,似乎縂有要報的理由。我以上所說的只是反映一個現實有能力報的,大部分都報了!

估計這現象很難在短時間内改變。

ABC-DAD 發表於 22-10-17 13:52
好耐無見,人地原post寫香港「大部份」喎,故我講唔係。
你問點解1/點解2/點解3,我諗你問當事人,我唔適合 ...
千祈唔好見怪。我只是用囘你的帖來提出一個現實 - 能報的真的很多人報而已。

ok_ko 發表於 22-10-17 13:54
在BK其實沒有和太多人聊。囘ABC-DAD時想到你,不要見怪!
這一科,似乎縂有要報的理由。我以上所說的只是 ...

不會,我只係將我以前講過嘅嘢在大海講多次。

現在年輕人的入息高機會相對細咗,應該好難改變找有「錢途」嘅科目。

ANChan59 發表於 22-10-17 14:00
不會,我只係將我以前講過嘅嘢在大海講多次。

現在年輕人的入息高機會相對細咗,應該好難改變找有「錢途 ...

「錢途」肯定是其中一個原因,但應該只是其中的一個。當年你小孩報的原因也不是「錢途」哦!ABC-DAD 勉强比出來的原因也不是「錢途」!

然而,選擇也是一個問題。這班夠分的人有多少個是真的知道自己將來的方向?假如選擇也是用排除法,咁就可能有一班人… …

ANChan59 發表於 22-10-17 13:03
你請我飲,點可以失禮你呢!

親自出手咁抬愛我呀。
會馬上開始節衣縮食

ok_ko 發表於 22-10-17 14:12
「錢途」肯定是其中一個原因,但應該只是其中的一個。當年你小孩報的原因也不是「錢途」哦!ABC-DAD 勉强比 ...

經歷阿仔五年的工作經驗,好老套咁講,Do the thing you love and the money will follow! 在他身上體現出來。

他正在倫敦跟一個大師學嘢,但英國headhunter已經成日搵佢跳槽,工資係香港嘅兩三倍,但冇乜嘢學,他已經決定學多兩三年後再考慮。

入行前他是否完全清楚自己條路,我覺的唔係,但他已經收到好窄,例如顧問,金融,應用數學及電腦,多種行業(IBank, fund house, MNC, TMT, infrastructures etc) 的exposures。

他另外引證咗在金融行業,不一定要做投行才有前途/錢途,選啱自己嘅反而更重要。

感謝你的分享,亦都是自己心中的想法。心中-直有個疑問,這班精英選擇讀醫,是否只是選擇咗行一條較安穩,可見的前途和少些risk taking 呢?這班讀醫的精英中如果有嘗試其他方面,會唔會有更高的成就呢?

對於這些精英學生,能夠入到醫學院是個成就,但係某程度上亦限制左其他發展的機會。

ok_ko 發表於 22-10-17 13:59
千祈唔好見怪。我只是用囘你的帖來提出一個現實 - 能報的真的很多人報而已。

...
無問題啦,能報就報,好正常,最後選擇未必咁有爭議性,投放在醫科學生嘅資源有局限,人之常情我明白的,希望報讀嘅都瞭解透徹先做決。社會要多方面嘅人才,科學家,研究生都有前途。

建造工科都好多新技術可以發揮。

barque 發表於 22-10-17 15:30

感謝你的分享,亦都是自己心中的想法。心中-直有個疑問, ...
今日香港嘅年青一代遠比父母一代有能力,肯去闖,唔好道聽途說,自己滅左動力之火,前途係畀肯進步肯付出嘅人。垂頭喪氣,碩士畢業做食蕉都無人請。

沙士年代,教育版都講逆境智能,今日啲家長真係為家庭做最好嘅決定?我諗香港人都比較現實各自揾心中嘅理想土壤。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊