用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7 ...
樓主: elbar
go

調查揭上學年每間中學平均32人退學 教師移民數字急升7倍   [複製鏈接]

西方社會好現實嘅,畀唔到家用,個雪櫃會加把密碼鎖,你就食自己。
「如果俾到家用就大魚大肉?」

Deaths of Despair and the future of Capitalism ,寫出幾值得參考同具指向性嘅觀點,我都唔夠食,隔離屋嚟敲門借蠔油,你估下發生咩情節?
「富則兼善天下,窮則獨善其身!」

西式教育,利己主義,資本社會城巿,人情薄如紙,階級間嘅平衡,我感覺在中華文化裹面會有更好嘅解決之道。

ABC-DAD 發表於 22-10-16 15:08
香港曾幾何時點對啲新移民?倚賴制度去幫但又唔去建設維護自己嘅制度,幾似老人家講嘅蛀米大蟲,大製跳左電 ...

老友,你啱,我唔夠嚴謹,我只記住90一10,大話怕計數。

單程證每日150人,一年五萬人。嚴謹d,這批冇得揀。

優才計划一年九千二百人(2021)
93%  國內
2%。加拿大
1%      澳洲
1%。  美國
3%。 其他
這批有得揀。

還有其他「乜才」計划,我相信breakdown 都係90-10。可能有得揀。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-10-16 15:16 西式教育,利己主義,資本社會城巿,人情薄如紙,階級間嘅平衡,我感覺在中華文化裹面會有更好嘅解決之道。
呢樣我唔太認同。我眼見(或親受其害)嘅就係對外人就聲大膽小,對自己人就極盡剝削掠奪之能事,又或者抱持「各家自掃門前雪」態度,比「西方」人更利己。

唔排除傳統中華文化可能有解決問題嘅路,但係有幾多現今華人承傳到呢啲優秀文化呢?

beastiebistro 發表於 22-10-16 16:05
呢樣我唔太認同。我眼見(或親受其害)嘅就係對外人就聲大膽小,對自己人就極盡剝削掠奪之能事,又或者抱持 ...

中華文化有其特色,首先咁(唔好)去排斥佢,一步步接觸就會明白,遠離太久,唔多唔少都易生誤解。
中華文化同中國人又唔適宜渾為一談,人真係分三五九品,故教育仍然有關鍵作用,我講教育唔係學歷。

ABC-DAD 發表於 22-10-16 16:57
中華文化有其特色,首先咁去排斥佢,一步步接觸就會明白,遠離太久,唔多唔少都易生誤解。
中國文化同中國 ...
我都係講緊教育喎,我仲範指任何教育(包括學校/社會/同家庭)。莫非你認為現今大陸嘅教育係導人「利眾不利己」?可能我哋喺平衡時空...

FYI,我雖然讀過幾年番書,不過完全唔抗拒排斥傳統中華文化。我抗拒嘅由始至終都係人,或者經人扭曲咗嘅價值觀,然後就經「教育」傳俾下一代。

都話我個人比較cynical...

beastiebistro 發表於 22-10-16 17:15
我都係講緊教育喎,我仲範指任何教育(包括學校/社會/同家庭)。莫非你認為現今大陸嘅教育係導人「利眾不 ...
你真係相當cynical,你範指任何教育好多元化㖭咁我寫嘅嘢唔只係你同陳蛇二位受眾啵,你覺得係咪先,咁我隨意寫都唔係想駁斥你兩位啲咩嘅,但真係有迷路嘅網友無你地嘅練歷。
有你地多角度參與又可以好傾啲,No harm

ABC-DAD 發表於 22-10-16 17:56
你真係相當cynical,你範指任何教育好多元化㖭咁我寫嘅嘢唔只係你同陳蛇二位受眾啵,你覺得係咪先, ...
明嘅,無意冒犯,都係各抒己見啫

ABC-DAD    發表於 22-10-16 18:48

實際去睇教人多利他,不就等如利己一定係惡不赦,同樣教人利己都有自發利他嘅人,過度偏重一方就易出大問題。

覺得世界的局勢未來數年都十分之唔明朗,香港又好似大部家長和學生都只想讀醫護相關的學科。如果家庭負擔得起去外國讀書見識下又係一個唔錯嘅選擇。至於讀完書之後回港發展或是留在外國發展可以到時再決定。

ANChan59 發表於 22-10-16 15:56
老友,你啱,我唔夠嚴謹,我只記住90一10,大話怕計數。

單程證每日150人,一年五萬人。嚴謹d,這批冇得 ...
我見到卓慧思就笑到面都硬左,幾任牛津出身嘅首相,都攪唔好個經濟,阿邊個整個脫鈎剪羊毛攻略,波波神又抽梅姨姨後腳,搞到損己又唔利鄰里,以前船民問題都揾香港人笨啦,呢啲嘢有幾陰濕?勁到話明温水煮蛙過百年啦,大部分人覺得以前泡緊温泉,不知幾正,我自己都有體會過。
大家估下英資/美資係香港地產發展金融刮得多唔多?
優才計劃貢獻大啲,定外傭為香港GDP貢獻大啲吖嗱?

香港利得稅之低,對營商環境嘅重視,竟然抵唔上一個畀勞方一個好嘅退休方案都幾可笑。

巨企來港上市,IPO 嘅成本似乎都轉左投資散戶肩膀上,監管機構同財爺收嘅高薪又值唔值。我希望供嘅強積金係可以落係優質安老物業發展項目投資上面,老有所居,唔係畀啲管理公師玩弄財技,偷籠換鳥。

barque 發表於 22-10-16 19:34
覺得世界的局勢未來數年都十分之唔明朗,香港又好似大部家長和學生都只想讀醫護相關的學科。如果家庭負擔得 ...
想讀醫護嘅家長點會係「大部分」?我就唔想,真係一種壓惡性工作嚟。

ABC-DAD 發表於 22-10-16 19:56
我見到卓慧思就笑到面都硬左,幾任牛津出身嘅首相,都攪唔好個經濟,阿邊個整個脫鈎剪羊毛攻略,波波神又抽 ...

你講這些跟我回覆嘅冇乜關係,我都唔知你想表達啲乜嘢。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-16 20:11
你講這些跟我回覆嘅冇乜關係,我都唔知你想表達啲乜嘢。
係無關係,寫開順便打多幾隻字,你唔介意的話,花左你時間睇下次一杯咖啡,我陪你

ABC-DAD 發表於 22-10-16 19:59
想讀醫護嘅家長點會係「大部分」?我就唔想,真係一種壓惡性工作嚟。

可能係我自己嘅錯覺,見報導唔少成績好好的學生都選擇讀醫,女兒所讀的學校亦唔少人以讀醫為目標。今年都近20人成續達標之讀醫學院,當中未知有幾多係想讀而又唔夠成績入的。

你當然就係那小部分唔想讀醫的那些人。

barque 發表於 22-10-16 21:29
可能係我自己嘅錯覺,見報導唔少成績好好的學生都選擇讀醫,女兒所讀的學校亦唔少人以讀醫為目標。今年都 ...
「大部分」係醫學院學生嗰部份嘅大部分?一級二百幾人,有五十人入醫科,咁嗰一部分都唔算大部份啦。如一啲訪問,做左千幾人,六成人同意香港生活唔開心,會講成全港有六成以上人認為香港生活前境好差,大部分人不滿云云,餘下幾百萬人變成小部分,都係嘅都係嘅,都係習非成是嘅。

我睇過下伸請卓越奬學金的公佈,好小人係去讀醫架喎,報導所指嘅狀元學生們係全港學生嘅幾分幾咋噃?傳播媒介幾咁有影響力!過度渲染,簡接影響左言論自由,因為認知能力受訊息接收面同深度嘅影,會出現偏差。

明白了,安你的方法去計算真不是太多人想讀醫。

ABC-DAD 發表於 22-10-16 20:47
係無關係,寫開順便打多幾隻字,你唔介意的話,花左你時間睇下次一杯咖啡,我陪你 ...

手冲咖啡☕️

ABC-DAD 發表於 22-10-16 22:25
我睇過下伸請卓越奬學金的公佈,好小人係去讀醫架喎,報導所指嘅狀元學生們係全港學生嘅幾分幾咋噃?傳播媒 ...

我聽講咋,通常卓越獎學金讀醫嘅係入研究院為主,係研究某醫學領域,不會是有「錢途」的學士科目。獎金機構傾向不會批這些看「錢途」學士申請,想讀又有能力就入兩大醫學院去讀。

歷史原因,識幾個教授都係港大中大畢業,攞尤德或者Croucher Fiundation獎學金去海外讀醫學相關博士,現在在不同香港的大學做教授,作育英才。如果冇這些獎學金,他們係冇機會跟某領域的世界級教授做研究。

講到人數及比例,單看狀元係唔公道,我會講top 2-3%的考生入醫學院作比較,可能又係另一番景象。如果用幾萬個考生來講,又去了另一個極端。

近幾年,放眼世界,真係大開眼界

多些獨立思考

希望今個冬天不太冷!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊