用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報咗SPCC OS嘅家長,請問收到email通知未? ...
樓主: 334455
go

報咗SPCC OS嘅家長,請問收到email通知未?   [複製鏈接]

讀直資,要留意學校有無「啱用又可用」嘅資源。
補習呢種付費外掛,不宜過早倚賴。
好嘅直資,應該懂得收合適嘅學生。
有遠見有水平嘅學校,大方向會教育學生認識自己,辨別資源,爭取資源,發展自主學習,定立目標。

回覆 334455 的帖子

想問spcc是否於二月份已經可取得EDB呈一,呈二成績次第?然後二月十九公佈錄取名單https://applications.edb.gov.hk/ ... px?langno=2&SchSurvey_Level=05&ScheduleMonth=JAN+2022

334455 發表於 22-1-30 09:50

想問spcc是否於二月份已經可取得EDB呈一,呈二成績次第?然後二月十九公佈錄取名單htt ...
5/3 左右通知

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1820/6877/FAQs%2022-23.pdf
Q14

2jkidsfather 發表於 22-1-30 10:12
5/3 左右通知

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1820/6877/FAQs%2022-23.pdf
撞QC面試

想問spcc是否於二月份已經可取得EDB呈一,呈二成績次第?然後二月十九公佈錄取名單htt ...

我收到訊息通知OS 應該是21/2公布取錄名單吧? 到時相信已經有兩次呈分rank order

回覆 little4kids 的帖子

21/2收信,咁推算18號發信。19號左右結果如何應該有email收。呈二衰左,唔知會唔會影響到

回覆 2jkidsfather 的帖子

如果疫情繼續,睇QC校網好似取消面試。照教育局成績次第提高至70%

2jkidsfather 發表於 22-1-30 10:12
5/3 左右通知

唔知道SPCC GA得返幾多個位?

334455 發表於 22-1-30 11:00
回覆 little4kids 的帖子

21/2收信,咁推算18號發信。19號左右結果如何應該有email收。呈二衰左, ...

是收信咁刺激?我以為login system 自己check ! 呈二如果不是爭太遠應該影響不大吧

little4kids 發表於 22-1-30 17:15
是收信咁刺激?我以為login system 自己check ! 呈二如果不是爭太遠應該影響不大吧
...

19/2會收到信,吾使開封信就知收吾收!

fatman69 發表於 22-1-30 17:38
19/2會收到信,吾使開封信就知收吾收!

咁刺激,係咪收唔收都有信?

但我見整個報名同面試過程都係網上通知,從來沒有實體文件來往。我以為取錄通知都係網上查閱

成績次第要2月28日(星期一)才有

334455 發表於 22-1-30 11:04
回覆 2jkidsfather 的帖子

如果疫情繼續,睇QC校網好似取消面試。照教育局成績次第提高至70% ...

QC 若因疫情關係 面試未能如期舉行
操行 學業成績 40% -> 70%
課外活動及服務 15% -> 30%
面試表現 45% -> 0%

little4kids 發表於 22-1-30 21:22
咁刺激,係咪收唔收都有信?

肯定收......

到信!

little4kids 發表於 22-1-30 21:26
但我見整個報名同面試過程都係網上通知,從來沒有實體文件來往。我以為取錄通知都係網上查閱
...

多年來都有回郵信封寄信比考生,今年應該是在19/2週六收到。另在網上21/2會公佈。
但疫情關系,有人話今年吾使交回郵信封!所以可能冇信收。

回覆 Poyau 的帖子

唔好意思,想請教下如何得知28/2有成績次第? 我只見EDB網站一月份可調查名稱,2022 年度中學學位分配辦法 — 申請入讀直接資助計劃(直資)中學中一班學生名單。目的用作編印《成績次第名單》,供直資中學參考

334455 發表於 22-2-1 15:13
回覆 Poyau 的帖子

唔好意思,想請教下如何得知28/2有成績次第? 我只見EDB網站一月份可調查名稱,2022 年 ...

呈二成績1月頭遞交上EDB

小六升中派位資料 重要日子
http://www.hoshun.edu.hk/support-2nd-02.html

其實中學約一月尾已有學生RO。
‹ 上一主題|下一主題