用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
go

delete  

Delete

讀兩間仲辛苦個返工

劍鳴唔算好出名但比另一間出名。睇左佢今年升小成績亦唔算好標青(同其他名幼比),睇下你覺得值唔值用9萬留個名同想入乜小學

小朋友比較喜歡那一間?心儀官津還是直私小學?

個人愚見, 直/私幼對考直/私小(甚至叩門)是有影響的, 既然已經K2, 揀劍嗚‘捱’多一年貴學費當買個保險, 除非小朋友很抗拒返劍嗚..

妞妞寶媽 發表於 21-12-1 09:34
小女K2,上午谭欧扬,下午劍鳴。但是最近女喊累,打算退一間。谭欧扬券幼,走路上學,中文和英文(印度)雙 ...

小學讀普教中幫到你,完全唔需要識粵語。

小女K2,上午谭欧扬,下午劍鳴。但是最近女喊累,打算退一間。谭欧扬券幼,走路上學,中文和英文(印度)雙 ...

看到都覺得累,幼稚園已經咁進取,小學就會超級繁忙兒童,

漏左講,考直私粵語表達能力非常重要

考直私主要考英粵,好多同老師傾計閒談環節更加係全粵(包括名校)
可揀英普/考普通話唔係太多,我小朋友考某幾間名小second in更加係完全唔考普通話,
所以如果以考直私為前題,應該先練
至於普通話,有心儀直私渣手而如果果間係普教中小學,k3下學期加操都未遲

小朋友已經講出口累,不要番兩間了

titma 發表於 21-12-1 09:55
小學讀普教中幫到你,完全唔需要識粵語。
中文就普教啫, 咁數常呢?讀蘇淅 / 英小另計

回覆 妞妞寶媽 的帖子

讀名幼唔代表一定有直資私小offer; 讀卷幼也唔一定入唔到神小 (本身我識人讀卷幼入左)。個人意見,小朋友讀两間幼稚園真喺太辛苦,完全無休息時間呢!所以我支持妳退其中一間。

回覆 Jean1769 的帖子

啱, 如果揀劍嗚, 小一面試要揀英文為面試語言

你留意返劍嗚升學好多都係玩大抽獎,直私少好多,睇你想咩玩法。

其實讀咩幼稚園都要家長發功,你估LH,SC人人考到直私?我識好幾個LH都無乜offer黎手

名幼對升小學是有幫助, 但不是名氣關係, 而是他們的課程是較深, 相對容易接軌小學課程.
以我認識劍嗚是活動教學, 小朋友畢業多是選這方向的小學, 并不是傳統谷的名校.
一間普通話, 一間廣東話, 對你將來選哪間小學已很大分別.

個人不見意讀兩間幼稚園. 先想想你心儀的是什麼小學, 而決定讀邊間.
如果你VS 的是根德或St Cat, 選擇又不同了

兜兜要轉轉 發表於 21-12-1 11:15
你留意返劍嗚升學好多都係玩大抽獎,直私少好多,睇你想咩玩法。

就是發現升小比其他名幼要稍遜些,而且升小講究運氣,即使讀剑鸣讀心儀的直資也是非常難。姐姐讀紅馬,妹妹也有紅馬保底。

升小睇關係多過名氣, 識人好過識字.

fufu17 發表於 21-12-1 11:23
名幼對升小學是有幫助, 但不是名氣關係, 而是他們的課程是較深, 相對容易接軌小學課程.
以我認識劍嗚是活 ...

學術方面我自己可以發力,而且谭欧扬學術也不淺,所以剑鸣就沒特別吸引啦。

cclaricee 發表於 21-12-1 11:23
其實讀咩幼稚園都要家長發功,你估LH,SC人人考到直私?我識好幾個LH都無乜offer黎手
...

所以,我想放棄不想賭啦。一年投9萬,萬一沒offer壓力好大啊!這個遊戲太殘酷。學校名氣不是關鍵,我就放棄剑鸣。

我覺得名幼係易D攞到一線直私由1st round 入2nd round的入場卷,但最後有冇offer都係睇小朋友表現。

普通卷幼也可以有好的小學offer, 但可能要有些方面好突出impress到學校

回覆 pccw2017 的帖子

啱! 當我哋係出邊爭嘅時候, 唔少人已經從後門入咗

妞妞寶媽 發表於 21-12-1 11:35
所以,我想放棄不想賭啦。一年投9萬,萬一沒offer壓力好大啊!這個遊戲太殘酷。學校名氣不是關鍵,我就放 ...

Can you provide English speaking environment to your child?

If no, I suggest to continue at KM.