用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: 妞妞寶媽
go

delete   [複製鏈接]

Azzurro 發表於 21-12-1 14:34
英語語境應該譚歐陽更好
1/3 同學都是印度人,對著同學都要講英文(如果你小朋友講得出口。。)
劍鳴同學之 ...

女兒不太會廣東話,英文可以,她在谭欧扬對同學及老師都講英文,在劍鳴應該就是講普通話啦。

不太會說講廣東話, 可選擇的直私小學不多
廣東話面試比重高

Azzurro 發表於 21-12-1 14:29
從你自己的言論,其實你已經有答案了

本身幼稚園最大作用係訓練行為和社交

我也對比了兩校升小情況,谭欧扬卷校來講真的還不錯。當初插班劍鳴,學之園之類純粹就是為名校,後來讀了劍鳴才發現,居然兩校學術水平差不多,其實我自己努力教伴讀更深些。而且譚歐陽資源似乎更多,有興趣班,有比賽信息。所以我就覺得劍鳴性價比不高。關鍵大家都說名氣不一定管用。讀了之後才發現其實不是自己想的那樣。

回覆樓主:

學校名氣也要靠學生和家長累積,互相成就。唔係入咗去就保底有神校讀。明白樓主想幫女兒爭取機會嘅苦心,但小朋友真的太辛苦。長期如此影響學習成效甚至健康。比我都會退劍鳴。

如果係龍幼如培幼先會考慮比錢讀。不過你都要比啲信心阿囡,經過栽培,一年後話唔定會有你意想不到嘅offers。

Little_Hazelnut 發表於 21-12-1 14:29
穩入紅馬,一定退劍鳴,比9萬一年性價比低
讀一間幼稚園,賺返時間慳返錢
同埋考小一直私唔關名唔名幼事

其實沒讀過直資,覺得紅馬不好,也不太清楚升中怎樣,其實我就是一窩蜂的去報。姐姐今年五年級,年級頭十,我都沒譜會升什麼中學,暫時沒仔細去了解。只是單純認為姐姐落後幾個直私小學的朋友,所以不能讓弟弟妹妹再落後。恕我的偏見,我現在才知道香港80%的都是讀津貼學校。

lflxl 發表於 21-12-1 14:59
學校名氣也要靠學生和家長累積,互相成就。唔係入咗去就保底有神校讀。明白樓主想幫女兒爭取機會嘅苦心,但 ...

真的非常感謝每一位認真回覆的家長。對這個遊戲不清楚所以往往會不知道自己的選擇是否正確,擔心沒給女兒讀名幼會影響小一。但是錢和時間其實可以花在對的地方。

妞妞寶媽 發表於 21-12-1 15:07
真的非常感謝每一位認真回覆的家長。對這個遊戲不清楚所以往往會不知道自己的選擇是否正確,擔心沒給女兒 ...

家長唔使太早擔心。出年報多幾間直私面試,相信各學校嘅眼光,佢哋會揀最適合自己嘅小朋友。你方法或許太進取,用心絕對是良苦的。香港入學機制算公平,第一輪入唔到最心儀,還有叩門還有插班。唔駛一試定終身嘅。

樓主,有紅馬保底,退劍鳴吧。省下時間和金錢,更重要是小朋友自己已經覺得太累,完全不值得。可以自己伴讀谷一谷學術方面去應對考小。另外粵語一定要重視,否則直私選擇不多。

hkhk8888 發表於 21-12-1 13:01
如此大費周章, 換來既只係叩門時丁點咁多既優勢, 性價比未免太低了吧
你話叩門包有得in就話啫..... ...
你睇返數據,喇沙180個席位,KM比例佔好大一部分,一定有佢原因舊生去到叩門有一定機會保證,插班先係真正鬥實力

RWKT 發表於 21-12-1 14:16
吾係OB開. 而係前喇小校長有份創辦. 扣喇小門唔會有着數啦,校長都轉了兩三位. 不過劍鳴係有吾少LSC /MCS  ...
你估群舊生會係為咩?大家無非都係想打底,以防萬一要玩到最後

有紅馬保底, 退KM 啦..KG 已經將個小朋友折騰得呻累, 學習還有什麼樂趣, 小心弄巧成拙, 令小朋友討厭上學

直私面試應對係考廣東話,練好廣東話比名幼更重要。

身邊嘅朋友,有名幼係零offer,有d係無人識嘅屋村幼稚園,反而有好嘅直私offer。

退KM慳番時間,學好廣東話,其實歐譚名氣不差,起碼我都聽過

廣東話對考小重要過普通話?求指教。廣東話係對答用定要認字用?
英文係咪最重要?
定係太多人著重英文忽略左廣東話?
Thanks

Lylyka 發表於 21-12-1 22:20
廣東話對考小重要過普通話?求指教。廣東話係對答用定要認字用?
英文係咪最重要?
定係太多人著重英文忽略 ...
考直私不論對答還是認字/句子,都係廣東話為主(除了少部分可以揀普通話Interview的學校)
英文會有對答但唔會好難,有認字/讀句子

好多一線學校都唔考普通話(三私一直只有sfa考一兩題/kts好似可以揀,TSL同APS無考普通話)
去神校inteview廣東話唔得係會相當麻煩

我哋應該係同學,今年周圍幾個目標直私的k3哥哥姐姐成績不錯,一線直私offer好多,神校二面都有進,等緊結果。家長應該都有背後發力。

回覆樓主:

做好自己,要入直資或神校就練好廣東話(香港人的母語),來自邊間幼稚園係其次,因為學校揀人唔係揀幼稚園,就係咁簡單。

Jean1769 發表於 21-12-1 13:57
仲諗住插?請容我講聲好痴線

是的,我都覺得好癲狂!不插班了。

妞妞寶媽 發表於 21-12-2 13:57
是的,我都覺得好癲狂!不插班了。

而家覺醒就得。要keep住小朋友對學習的興趣唔會怕左返學更重要

回覆 妞妞寶媽 的帖子

家姐成績咁好,家長功不可沒,相信努力培養妹妹都會有理想的結果。上下午返兩間唔同學校,時間、金錢的支出太大了,感覺兩間都不值得堅持一直返兩間。有紅馬保底,放心去考其他的直私小學。唔好諗咁多咩害咗小朋友,肯陪小朋友讀書同玩、又花時間搵學校上論壇問,已經好過一部分家長了,算係好上心的家長。
‹ 上一主題|下一主題