用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs SFA
樓主: Esther媽咪
go

SMC vs SFA [複製鏈接]

其实smc的學術不是淺,是讓小朋友能夠比較快樂的返學同讀書。老師很鼓勵,可以自己book各課老師時間家長會。還可以發郵件給老師打電話給老師會即時回覆。老師亦會針對小朋友情況在學校給予鼓勵。雖然英小,但語文感覺到抓的很緊。雖小一二無考試但有評估測驗隨堂小測,需要持續養成每日複習的習慣。同考前突擊不同(當然龍校都差不多這樣)。其實選擇去哪裡很看家庭理念及追求,入到理念不同的學校家長和小朋友都會容易不開心。畢竟在哪裡都有頭幾名同掉尾。smc活動很多,但不代表不需要 學習,學校亦會在二年級開始有增潤課程視乎小朋友的能力安排。也有補底課程。
Smc三年級開始有考試和成績(因為要評獎學金)如果成績突出也是可以轉吧,但一定沒sfa容易,畢竟三私學術非常好。
Sfa也有朋友在讀,評價也很好。但面臨要升中一定一開始的玩法就同龍不同。真的要視乎自己的想法去選擇。

no1hanhanzq 發表於 21-12-2 11:07
其实smc的學術不是淺,是讓小朋友能夠比較快樂的返學同讀書。老師很鼓勵,可以自己book各課老師時間家長會 ...

小二學期尾有考試,用來評審將學金,所以也有成績表。升上小三唔覺有叻人轉走!小朋友都唔想走。升中一時,除非家長施以壓力,我估小朋友都唔想走。因為太開心!
三私有小朋友轉入smc, 但係唔知乜成績。

no1hanhanzq 發表於 21-12-2 11:07
其实smc的學術不是淺,是讓小朋友能夠比較快樂的返學同讀書。老師很鼓勵,可以自己book各課老師時間家長會 ...

多謝分享,請問你是smc用家嗎?

Esther媽咪 發表於 21-12-2 11:43
多謝分享,請問你是smc用家嗎?

Yes

回覆 73662710 的帖子

你好,記得你小朋友當時還有港同OFFER ,最後也選了SMC,看到你的分享,相信你也十分滿意這學校吧。

CXW 發表於 21-12-1 12:25
我女都LH 出身,上年考小,比我會選SMC , 我唔buy SFA 死谷爛谷,SMC 開心活動好多,一條龍小學就係有12年 ...

我女都係LH, SFA我係連名都冇報

CXW    發表於 21-12-3 10:41

suilai 發表於 21-12-3 00:50

你好,記得你小朋友當時還有港同OFFER ,最後也選了SMC,看到你的分享,相信你也十 ...
你好!當時其實比較傾向於港同。始終港同中己經站穩band 1A, smc只是band 1C (雖然今年有band 1B成績)。所以當年捨棄港同完全出於交通考慮,讀港同7點上校巴,讀smc7點才起床。
但係讀落才知道smc的優點(可能讀港同也有同樣的想法)。語境實在非常好,我們想小朋友英文好,但是接受不了中文半桶水這個選擇,所以國際學校不是我杯茶。smc 非常注重中文,在語文方面完全達到我們的要求!

另外小班教學,只有22人一班,老師也容易發堀小朋友的優缺點。小朋友也更專心。人少少只有66人,雖然讀唔同班小朋友也互相認識。

學费5千多,比起其他同類型直資貴些少,但是當一些40人一班的私校也收5,6,7千的時候,相比smc给小朋友的資源,唔可以話貴 。一級有15人有豐厚的獎學金,我承認我貪錢!我正正是我和某些家長努力邊策小朋友的部分動力!!!!

當年打算讀完小學就走,但是見到smc的進步,老師的付出,小朋友的開心指數,加上smc 又開iAL, 所以都打算升上去,有神校收可能會有些少動搖,但是也會尊重小朋友的意願!

suilai 發表於 21-12-3 00:50

你好,記得你小朋友當時還有港同OFFER ,最後也選了SMC,看到你的分享,相信你也十 ...
當年也有sfa offer的!

多謝你分享~請問如果家長英文實屬一般, 家長跟功課是不是會好食力? 還是學校能培訓小朋友能自己完成作業和預習等? Thanks Thanks

請問7月巳INTERVIEW 的, 是否有人都糸未出RESULT或2ND INTERVIEW呢? 謝! 我完全無消息.

Snoopy_mama 發表於 21-12-3 09:23

多謝你分享~請問如果家長英文實屬一般, 家長跟功課是不是會好食力? 還是學校能培訓 ...
我們英文水平也一般!make sure有做同字唔好咁了就算!SMC連英文考試也有笵圍,教幾多考幾多,唔會教淺考深!

Snoopy_mama 發表於 21-12-3 09:23

多謝你分享~請問如果家長英文實屬一般, 家長跟功課是不是會好食力? 還是學校能培訓 ...
英文功課我女自己做,佢d英文好過我了,發音又準過我地,教返我地轉頭,好多時見到本書d字,我地都唔識,要問返阿女
‹ 上一主題|下一主題