用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基 vs 樂希(harts) vs 迦南 PN
go

樂基 vs 樂希(harts) vs 迦南 PN

樂基同樂希好似係同一個group, 但樂基好似出名d?
同迦南比又點?因為好多comments 都話迦南升學好似麻麻地?

樂基,不過PN難入,可能今年易啲!有offer 了嗎?今年咁早出PN offer?看來收生不足?

迦南-兩樣野,不能比較,學券課程,話幾多學術都係跟教育局,同私幼冇得比!不過免費可以留彈藥外補,不過小朋友辛苦啲,校外時間要上堂,除非佛系家長!

回覆 happymeme 的帖子

想問下小朋友係咪讀緊樂基🙏🏻

樂希 係同 九龍塘樂基 有關係, 佢教法比較西化, 細校, 校內 area 真係 幾細, 但英文教得唔錯, 佢近 2 年升學派位都唔錯 ( 有一堆學生入到靚名直私 ) .... 記住 佢 教法 係 唔跟 火炭樂基 完全唔同。

火炭樂基 係 火炭沙田大圍 內 最好既 pn/k ( 當然 近年 馬安山學之園 升學派位 係 靚左好多, 同 火炭樂基 係 區內 big 2 ) ... 近 及 校園比較大, 教學唔錯, 都唔易入, 不過近2年 以 升沙田區內一線津小學為主, 幾少入靚直私。

迦南, 我估你指 金迦或窩打老道迦南 ... 英文教學 冇 樂希/火炭樂基 咁强, 但校園大好多, 睇你要 d 乜。

住沙田, 對 pn 有要求既 ... 都會報 St Catherine, 劍鳴, 火炭樂基, 樂希 ... Victoria 我就報 何文田 , 學之園 我就報 奥運站

不過要提提一樣野, 呢堆名幼, 早上保母車係要夠客 ( 即有促夠學生 ) 及 有些路塞車有些校巴 係 唔肯去 ... 所以唔係所以 火炭沙田大圍屋苑 可以 你小孩 直接上校巴 ... 可能要 group 埋去 大圍街市巴士站 上車。留心。

a250 發表於 21-11-30 18:46
樂基同樂希好似係同一個group, 但樂基好似出名d?
同迦南比又點?因為好多comments 都話迦南升學好似麻麻地 ...

樂基pn係直升k1, 升小主要以區內一線津為主(大戶為沙呂同培基, 各20人左右), 直私都有(YW, CKY, TSL, MS, WKF, PK, DB, SPCC, SFA etc) 只係唔係咁多. 應該唔少樂基家長抽入/ 叩入一線津後先放返直私offer, 而唔係考唔入~

樂基, 我舊年有報 n, 今年有報 k, 都有去參觀下 ... 升小主要以區內一線津為主(大戶為沙呂同培基, 各20人左右), 係對的 ... 直私都有(YW, CKY, TSL, MS, WKF, PK, DB, SPCC, SFA etc), 佢個 list, 真係極少, 我睇過 5-6 年前 果張 真係多好多。

沙田係靚津中學校校網, 如要入靚津小, 樂基係 good choice.

alibabah    發表於 21-12-1 21:01

wccfgoldcard 發表於 21-12-1 13:02
樂基, 我舊年有報 n, 今年有報 k, 都有去參觀下 ... 升小主要以區內一線津為主(大戶為沙呂同培基, 各20人左 ...
可能係6年前LH未開始崛起, 果陣讀私幼ge學生可能都係aim at升讀直私小/IS為主. 唔同依一兩年為準備升官津小抽奬而要玩埋直私面試攞經驗/ backup offer. 以前家長升學取態明確D掛

回覆 kisani 的帖子

想問下係咪用家?想了解下樂基中英教得深嘛?同埋聽人講會有show and tell同reading scheme, 係咪pn開始會有?謝謝呀

樂基係唔係英普比較出名

euniceniob 發表於 21-12-1 15:10

想問下係咪用家?想了解下樂基中英教得深嘛?同埋聽人講會有show and tell同reading s ...
係用家, 樂基英粵班行3班主任制 (1 local, 1 NET, 1 PTH), PN開始就會派中英文字卡比小朋友同每個學期都有兩次revision week同評估, 睇返小朋友學習進度. Reading scheme由pn開始已經有, 每2wks學校會派中英圖書各一本比小朋友返去睇同做簡單閱讀報告, 然後老師每星期五會一對一咁同小朋友跟進依本書, 由小朋友朗讀返比老師聽咁, 然後老師會mark comments喺閱讀手冊度咁, 一星期中一星期英咁. 個人show and tell就小朋友定期會收到memo要帶件物品返學校企出黎同同學介紹&分享, 可揀用中/英/普分享. 另外每個主題都會叫小朋友帶d相/圖片返去分享咁.

a250 發表於 21-12-1 16:59
樂基係唔係英普比較出名

聽聞畢業生家長普遍滿意樂基英普程度, 因為k3好似已經有train中英comprehension對應付小一課程都有幫助.

謝謝你詳細嘅回覆呀!唔好意思,再問多少少,老師係咪都有愛心?Thanks!

euniceniob 發表於 21-12-1 17:09

謝謝你詳細嘅回覆呀!唔好意思,再問多少少,老師係咪都有愛心?Thanks! ...
有愛心, 老師定期都會打比家長交代小朋友在校情況, 記得有試過本身普通話班主任打黎同我傾小朋友進度, 我提左一提英文進度ge問題, 隔幾日英文班主任又打多次黎講深入d小朋友進度咁, 都傾左近20min, 老師好有耐性答家長問題

升學黎講樂希定樂基會好d?

回覆 a250 的帖子

樂基教職員有heart, 當年叩門幫了不少,畢業後會與alumni 聯絡。

如果我有樂基offer會揀樂基,聽過佢briefing覺得好有誠意
咁迦南應該都唔差,而且有學劵,經濟之選

kisani 發表於 21-12-1 17:03
係用家, 樂基英粵班行3班主任制 (1 local, 1 NET, 1 PTH), PN開始就會派中英文字卡比小朋友同每個學期都有 ...
請問升上K2,K3仲係三位老師嗎?係咪會無左粵語個位?一班幾多人?其實幾鐘意樂基的活動教學,不過佢K2,K3得英普就麻麻,考小大部分面試都係粵語。
另外,有默書嗎?

euniceniob 發表於 21-12-1 17:09

謝謝你詳細嘅回覆呀!唔好意思,再問多少少,老師係咪都有愛心?Thanks! ...
我仔唔係讀佢, 但有 in pn/k & 參觀 & 同事既仔係呢間讀 ... 呢間老師係有愛心, 教學唔錯。

a250 發表於 21-12-1 18:02
升學黎講樂希定樂基會好d?
都係果句 樂希 舊年升小入靚名直私係 Ok, 而 火炭樂基 就真係極多人 可以入到沙田一線津校 (雙呂, 培基, 一胡, 朱正賢) .... 所以 睇你 target d 乜小學。
我都好同意另一位所說, 火炭樂基 學術 幾好, 呢2年少入靚直私, 只係家長意願入沙田靚津, d 學生 應該夠能力 考直私。

呢 2 間 都有 playgroup, 你小朋友 可以返下感受下啱唔啱。

最後一提, 樂希 係 細校, 有些 timeslot ( e.g. 舊年 AM 班 ) 係 冇校巴入沙田/火炭 .... 冇校巴到 同 坐校巴比較長時間 可能要考慮下。