用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育如何讓孩子成為自己
樓主: annie40
go

教育如何讓孩子成為自己   [複製鏈接]

annie40 發表於 22-4-29 14:01
慳妹往往有錢途兼有前途,有時間大家再開新帖討論如何「培養慳妹」。

這個有趣!期待.

stillgood20 發表於 22-5-22 14:03
這個有趣!期待.

這兒有不少「悭妺」的家長們,我的水平頂多只是開個頭,再等其他高手家長加入分享好了。

近日女兒搬房子,問她怎樣搬屋,要幫手嗎?她說簡單call「貨拉拉」來搬屋就可以了,費用RMB120, 跟同屋友人平分每人60元(估計物件不太多),工作和學習以外,讓生活變得更加舒適便利的外判服務真的不少。

annie40 發表於 22-5-22 21:37
這兒有不少「悭妺」的家長們,我的水平頂多只是開個頭,再等其他高手家長加入分享好了。

近日女兒搬房子 ...

身教言教, 以身作側吧.

我個人喜歡簡約生活, 夠用便可, 不多添置身外物.  兒子自幼耳濡目染, 生活心態也相若.  還記得當年他赴美升學, 他表哥說有件羽絨大衣, 八成新, 香港氣候不適合, 問他要不要?  大學四年, 我在FB裏常看到他穿著表哥給的羽絨大衣.  當年我讓他到美國後才買新的手提電腦, 他也等到十一月下旬著名的感恩節大減價才買.  

至今他工作已有數年, 在同輩中算是收入不俗, 今年二月見面時我發現他生活仍然奉行簡約, 但該用的錢他還是不會吝嗇的.

兒子今夏將飛加州, 幾天前跟我說, 加州之後再飛溫哥華來探望我們, 我說二月見過面, 不要頻撲了, 夏天這一程可省下, 他回說反正是飛西岸, 多飛一個城市, 只是多添一點錢.  

annie40    發表於 22-5-23 12:42

阿女唔可以算係慳妹,但我欣賞阿女嘅係另外一樣嘢,就係佢對錢都幾均真。

1. 佢喺暑假將會做幾個月律師行trainee,佢問阿媽攞定啲錢買返工衫,將來出咗糧俾返我哋。

2. 老人家喜歡比錢孩子,別的孩子多多益善,阿女佢絕收錢。

3. 十來磅坐車退款,佢記得退番比呀媽,我都唔記得。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-5-23 17:49
阿女唔可以算係慳妹,但我欣賞阿女嘅係另外一樣嘢,就係佢對錢都幾均真。

1. 佢喺暑假將會做幾個月律師行t ...

大個啦,孩子都開始有自己的「尊嚴」,拒絕花父母錢(又或唔好意思收父母錢)是走向管理自己的重要一步。
維持生活的正途,不外乎兩項,1)開源,2)節流。未揾到錢,當然要學習節流,習慣節流,長期感受又窮又困,好自然會想盡辦法去開源,去提升競爭力。兩樣都唔多熱衷的,算唔算選擇「躺平」?

annie40 發表於 22-5-23 20:20
大個啦,孩子都開始有自己的「尊嚴」,拒絕花父母錢(又或唔好意思收父母錢)是走向管理自己的重要一步。
...

日本人所謂低慾望社會。不賺錢不花錢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

annie40 發表於 22-5-22 21:37

近日女兒搬房子 ...
慳儉是美德.只要合理, 唔好過份, 變成吝嗇.

配合自己個性和能力用錢.
唔好太炫富.

我有親戚比較富裕, 又有能力, 偶然, 會"借機"表達一下.
親戚有仔有女, 女兒大道氣質, 看得出是富裕,有修養, 不會是貧民化.
囝囝厲害, 三幾歲就識表達身份地位.  心思和說話, 都表現出眾.

------

節儉, 除了睇有無錢.
有時, 係遺傳, 和環境因素.

回覆 stillgood20 的帖子

客家人有節儉基因,所以好易有糖尿病

cow 發表於 22-5-24 10:42

我年青時,說話比較直(宜家差不多).
有次跟年青同事們午餐茶聚,閒聊祖藉.
福建, 潮州,上海,
均有不同個性.

真係一方水土養一方人.

以往,國內祖藉很明顯的文化特質.
現在,年青一代,無那麼明顯了.

shadeslayer 發表於 22-5-23 21:05
日本人所謂低慾望社會。不賺錢不花錢。
日本一直受制於政治, 近年社會問題十分嚴重.單程路, 有去無回.

連Elon Musk都發文, 話: 日本終不再存在.

stillgood20 發表於 22-5-24 16:55
日本一直受制於政治, 近年社會問題十分嚴重.單程路, 有去無回.

連Elon Musk都發文, 話: 日本終不再存在.

日本當然甚多問題,但Elon Musk 啲嘢,聽下好了。

cow 發表於 22-5-24 10:42

報到,哎hea客架yin, 去新界圍頭講得兩句的一種,家族鄉里都無聽到有人糖尿病喎?同埋已經沖淡左節儉基因好耐了,是否習慣節儉,也是因人而異。

回覆 annie40 的帖子

網上好多言論話「客家人有節儉基因,所以好易有糖尿病。」
但睇到台灣有兩份調查/研究顯示客家人唔係特別多人有糖尿

cow 發表於 22-5-25 10:06
回覆 annie40 的帖子

網上好多言論話「客家人有節儉基因,所以好易有糖尿病。」
原來如此。認識的潮州女朋友們,普遍都節儉兼顧家,是我交友的favorite list.

慳儉冇乜人慳得過印度人啩

shadeslayer 發表於 22-5-25 19:10
慳儉冇乜人慳得過印度人啩
印度人也是因人而異,香港上一代印度人慳到無朋友,新一代消費觀就跟我們或下一代相近。

annie40 發表於 22-5-25 20:13
印度人也是因人而異,香港上一代印度人慳到無朋友,新一代消費觀就跟我們或下一代相近。 ...

那麼在印度的印度人還是非常慳儉吧?

印度嘅貧富差距相當驚人。

節儉嘅有錢印度人….唔….真係唔識表達。

舊日慳斂嘅可能係巴基斯坦人,會寄錢返鄉下。
‹ 上一主題|下一主題