用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求SPCC【插班】經驗
go

求SPCC【插班】經驗 [複製鏈接]

求【聖保羅男女中學】插班經驗。
* 有冇案例分享
* 提前準備D咩好?
* 考題幾多涉及課本外?幾難?

以上
多謝
   8    0    0    0

交成績表後如合資格會通知考插班試,英文會深啲,中文及數學都係考返自己年級的。中文及英文考作文,數學做題。
合資格後會再通知interview, 由3位老師in, 主要全程in英文,普通話只in一兩句,問生活題及點樣應付壓力。

fungkaka 發表於 21-11-30 17:41
交成績表後如合資格會通知考插班試,英文會深啲,中文及數學都係考返自己年級的。中文及英文考作文,數學做 ...
好多謝指導!小小唔明,請問『英文會深啲』係咪指英文作文以外,總有其他題要作答?比如Reading,Listening果D...
中文卷都系掛,十幾page咁?

總想請教經驗,照你睇SPCC更重視邊一科,或者睇重咩方面才能啊。

再次感謝。

你插Form 幾?我女幾年前考過F4, 成功攞到interview offer, 但最尾都係入左waiting list (當年一個F4插班生都無收)

考試就正常中英數,中英好似都係作文,如果想揀science elective 就考埋science。 Interview當年係兩位老師,主要都係圍繞CV問

oliviacchan 發表於 21-12-2 11:28
你插Form 幾?我女幾年前考過F4, 成功攞到interview offer, 但最尾都係入左waiting list (當年一個F4插班生 ...
攞到Interview offer都超勁啦。羨慕啊!我哋讀F2。

請教下【science elective】係選修咩,定係理科?
有點意外,中文英文只考作文啊?

以上
多謝,多謝!

中英文作文先考到佢哋嘅語言能力,我女插F2,每科考一個鐘,所以沒有其他卷要考。啱啱暑假有得in就全收了。

houyin2001 發表於 21-12-2 12:07
攞到Interview offer都超勁啦。羨慕啊!我哋讀F2。

請教下【science elective】係選修咩,定係理科?

即係想讀phy/Chem/bio 都要考一份science卷,中英當時只考作文,不過我女係16年考嘅,唔知而家仲係唔係咁

回覆 fungkaka 的帖子

多謝指點。恭喜你哋啊

回覆 oliviacchan 的帖子

明白了。好多謝你啊。

想借位問下:SPCC高中選科會不會好難才選到比較熱門的科目(如:Phy,Chem、Bio)?

非常感謝

naturebeauty 發表於 21-12-4 12:31
想借位問下:SPCC高中選科會不會好難才選到比較熱門的科目(如:Phy,Chem、Bio)?

非常感謝
唔難,基本人人入到心儀科目。因為熱門科目開幾多班,根據學生需要來調整。特別chem, 幾乎80-90% 同學有讀。
不過好似揀M1,M2有要求,要數學科合格咁上下喇。

b3410 發表於 21-12-4 20:08
不過好似揀M1,M2有要求,要數學科合格咁上下喇。 ...
讀M1/M2嘅都幾有要求喎

阿仔中三時有讀DGS嘅插入佢個班,目的係想中四時讀IB。

阿仔中四時有個男同學(不同班,但某些像音樂科一齊上)都係中四插入嚟讀IB,但佢repeat咗中四 (佢都算係由傳統名校轉嚟)。

我認為SPCC對插班要求,兩科語文係基本嘢(尤其英文),其他科則不須要太超班。

P.S.  至於典解個男同學repeat,阿仔懷疑係拍拖(唔係同SPCC嘅同學)。

b3410 發表於 21-12-4 20:08
唔難,基本人人入到心儀科目。因為熱門科目開幾多班,根據學生需要來調整。特別chem, 幾乎80-90% 同學有讀 ...

咁樣我覺得幾好,因為有啲學校中四選科要睇中三總成績,但一個理科好的學生中三總成績,未必比一個各科都平均的學生總分高

咁如果唔介意,我又想問下德望、女拔、SPCS的中四學生,會不會又係大部分人可以讀到心儀科目?

oliviacchan 發表於 21-12-2 11:28
你插Form 幾?我女幾年前考過F4, 成功攞到interview offer, 但最尾都係入左waiting list (當年一個F4插班生 ...

請問想報理科要考science,呢科即係包含phy, chem, bio?thx!

cornelius 發表於 21-12-4 20:58
阿仔中三時有讀DGS嘅插入佢個班,目的係想中四時讀IB。

阿仔中四時有個男同學(不同班,但某些像音樂科一齊 ...

DGS個女仔插去讀IB之後一個月唔習慣,轉返DGS,有無回事?

Rpp 發表於 22-3-14 09:26
DGS個女仔插去讀IB之後一個月唔習慣,轉返DGS,有無回事?

咁又冇聽聞
‹ 上一主題|下一主題