用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小 vs Smc vs 沙呂
樓主: bsbj
go

音小 vs Smc vs 沙呂   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

leekungtse 發表於 22-11-17 15:04
多謝你的回答!
我都認同多睇書對佢地係好有幫助!
但我想小孩oral 果一方面再進一步, 到下星期自行放 ...
如果單單講平日用口語,咁就真係要多講,連peer group 都會講先得但,會唔會等同放棄中文?

我過到英國,最大困難的確係唔多識日常用語,生活上嘅生字,同埋古怪口音,但要學呢d野,最好方法係响英語國家生活

所以,當大家講緊語境時,要多考慮實用性同比重問題
如果要响香港生存,必需重視中文 (我真係有同事用英文打email俾內地供應商,服哂!) ,如果打算過外地讀書,我會更加把握小學階段,學好基本中文

抱歉,只係個人想法...
恐龍家

小曳人 發表於 22-11-17 15:29
如果單單講平日用口語,咁就真係要多講,連peer group 都會講先得但,會唔會等同放棄中文?

我過到英國, ...
我過到英國,最大困難的確係唔多識日常用語,生活上嘅生字,同埋古怪口音,但要學呢d野,最好方法係响英語國家生活

呢D嘢其實如果唔係當地生活, 係學唔到幾多

想"語文既適應力強", 係咪應該去"地球村學校", 如官立嘉道理 (有超過50個不同國籍既學生) 小學?

但又真係又邊個"普通香港華人"家長會選呢類學校?

係香港所謂" 語境好" 既學校, 其實頂多只能訓練到 "英語presentation" 好D (因為只係單向就得), 一行去同D外國人傾計 (尤其當對方唔係英/美既白人, 唔係講正宗既英文), 好大機會馬上變啞巴 (或者不停講 Pardon......)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-17 18:13
我過到英國,最大困難的確係唔多識日常用語,生活上嘅生字,同埋古怪口音,但要學呢d野,最好方法係响英語 ...

如果間學校,特別係小學,每天都讓小朋友有七八小時在顺eng環景下長大,英文差極有普,正如国際學校學生,我估唔洗太多pardon也可handled口音問题。
好似我囝,9月剛考完ietls,HK 人最最弱果part listening,佢有8.5,而且係0准备的1st attend,因為叫極佢都唔理,為有报左迫佢去考,冧住等佢知道自己考得差会开始努力準备第二次正式的。
(呀仔d英文在SMC只是below average)

twhkleung 發表於 22-11-17 20:12

如果間學校,特別係小學,每天都讓小朋友有七八小時在顺 ...

我覺得ielts listening先最好拎分⋯我讀u時裸考9。當然可能你小朋友中學已經考到8.5 的確犀利。

Nicole1989806 發表於 22-11-18 00:16
我覺得ielts listening先最好拎分⋯我讀u時裸考9。當然可能你小朋友中學已經考到8.5 的確犀利。
...

係呀!重点係未操过,連点考法都唔知,不过我唔係想讚呀仔,係想讚SMC啲英文教得好啫!

twhkleung 發表於 22-11-18 00:27
係呀!重点係未操过,連点考法都唔知,不过我唔係想讚呀仔,係想讚SMC啲英文教得好啫!
...
SMC話晒有一班NCS係度,點都會講多D
唔係個D全校99%學生係華人但話可以教到native英語既神校囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-18 08:24
SMC話晒有一班NCS係度,點都會講多D
唔係個D全校99%學生係華人但話可以教到native英語既神校囉
...
全校99%學生係華人但話可以教到native英語既神校 <-- 請問有例子嗎

gabejang 發表於 22-11-18 09:51
全校99%學生係華人但話可以教到native英語既神校
咁我會覺得同個小朋友本身的家庭和朋友圈有關係大於學校囉...

我識人小朋友讀私小, 英文非常好. 外人見到就話--"嘩, 學校好勁, 教得好好". 實情係有個nat風雨不改咁日日上門補習. 佢父母自己話--"如果只靠學校你就死得"

ok3 發表於 22-11-18 12:59
我識人小朋友讀私小, 英文非常好. 外人見到就話--"嘩, 學校好勁, 教得好好". 實情係有個nat風雨不改咁日日 ...

我未听过呀囝講过d同學去補英文(可能有但佢唔知?),中文就有不少.

返而咁多年來,都冇比过一豪子呀囝去補習或學d乜野,令到佢成績一般般...

小曳人 發表於 22-11-17 14:41
我唔係親身讀,但家長群組得知:
- 可安排部份科目跳班,包括上中學部上課
- 有獎學金

講多個实例分享,哩間學校真係几識用正向教育去鼓勵d同學。
我囝讀到S4,就退學了,之前佢d中文一直都係差少少先致到级average但绝对離唔合格差好远.但當佢知道讀完S4就走后,特然間科中文竟然唔各格,搞到要見副校同簽家長信,同意再唔合格便要留班,等等,我都角得好魚,点知簽完信後,副校同呀仔講,你係資優仔,我唔信你会讀唔掂科中文,係咪遇到乜問題,可以同老師講,或者你直接入來揾我,我一定幫你。出泥之后,我見到呀囝好尷尬,同我講佢好後悔冇努力科中文。我果時心冧,唔理副校講既係咪真係会幫個學生,但短短几句,就可搞到呀囝咁內疚,果然有一套!

小曳人    發表於 22-11-19 04:49

twhkleung 發表於 22-11-18 13:16
我未听过呀囝講过d同學去補英文(可能有但佢唔知?),中文就有不少.

返而咁多年來,都冇比过一豪子呀囝 ...
我講緊嗰間係一間中文小學

醒目開學勳章 貢獻勳章

gabejang 發表於 22-11-18 09:51
全校99%學生係華人但話可以教到native英語既神校

邊有d咁神嘅野呀?係都係自己屋企教架啦 (加細路天份)

話時話,我仔當年返KM am,上到SFA開學,係自己班唯一一個被NET 選做英文大使嘅學生,班裡面仲有3個 KM pm班(國際班) 嘅"同學"
我仔Kg 時無响外面學過英文,只係佢耳仔好
之後,佢仲學識對HK人講HK口音嘅英語,因為同學覺得佢嘅口音好怪,笑佢~

恐龍家

小曳人 發表於 22-11-19 04:51

話時話,我仔當年返KM am,上到SFA開學,係自己班 ...
所以我請教邊間咁神

小曳人 發表於 22-11-19 04:51

話時話,我仔當年返KM am,上到SFA開學,係自己班 ...

你個囝囝真後好叻

‹ 上一主題|下一主題