用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科問題--西史係咪通常搭中史?
go

中三選科問題--西史係咪通常搭中史?

請教各位,
仔對history有信心,但中史一向又麻麻。
佢而家想chem, history, 加一科未睇定既。
仔唔鍾意計數,但算應付到,中文成日唔合格,都擔心,所以更唔敢選中史。

tutik 發表於 21-11-30 00:09
請教各位,

若然,對中史興趣麻麻及中文一向差,選修"中史"會是十分吃力呢!

如果你囝囝喜歡his和chem,相信"記性"都算是幾好呢?!加上數學算是OK嘅話,我會推介經濟、地理、資通。

YmOra 發表於 21-11-30 06:58
若然,對中史興趣麻麻及中文一向差,選修"中史"會是十分吃力呢!

如果你囝囝喜歡his和chem,相信" ...

多謝你回覆,因為我完全唔了解入大學通常修讀科目既組合,古老思想覺得還掂死讀,bio 好過 his, 又怕自己干預太多亦可能自己都錯。
如果his, bio, chem 是否較吃力?

tutik 發表於 21-11-30 07:19

多謝你回覆,因為我完全唔了解入大學通常修讀科目既組合,古 ...

我的睇法是His和Bio要記嘅嘢都算多,但由於你上面表達嘅係孩子對His感興趣,咁我會鼓勵仍然保留選修His,而Bio的記法又與His很不同,除非孩子對Bio感興趣,否則面臨drop機會也大,至於His+Bio+Chem算是吃吃地力,但又未算係最吃力,而Chem中要"牢記"部份亦唔係嘢少㗎!

YmOra 發表於 21-11-30 07:43
我的睇法是His和Bio要記嘅嘢都算多,但由於你上面表達嘅係孩子對His感興趣,咁我會鼓勵仍然保留 ...

好的,我再諗諗。
呀仔升中時都聽過你意見,先謝過,話咁快又選科。。。。

tutik 發表於 21-11-30 00:09
請教各位,

唔係一定!

我識幾個成績好級排名top10%的文科人, 通常history/chem/bio, history/bio/econ, 或history/geo/bio
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-30 09:07
唔係一定!

我識幾個成績好級排名top10%的文科人, 通常history/chem/bio, history/bio/econ, 或history/ge ...

仔有啲懶,呢樣我係最擔心。讀醫護,係咪要有bio / chem? 其實我都係一舊雲

tutik 發表於 21-11-30 10:17
仔有啲懶,呢樣我係最擔心。讀醫護,係咪要有bio / chem? 其實我都係一舊雲
...

讀醫護最好有bio

回覆樓主:

想請教一下,中史+hist+geog 會輕鬆d嘛?

YmOra 發表於 21-11-30 07:43
我的睇法是His和Bio要記嘅嘢都算多,但由於你上面表達嘅係孩子對His感興趣,咁我會鼓勵仍然保留 ...

Hello ymora
想請教如果背野比較好 咁bio geog ,再加仲有邊科比較合適呢呢

piglet1212 發表於 21-11-30 11:45
想請教一下,中史+hist+geog 會輕鬆d嘛?

呢3科唔會輕鬆

除非超愛背野, 加上手速快!

pypy405 發表於 21-11-30 13:26
Hello ymora
想請教如果背野比較好 咁bio geog ,再加仲有邊科比較合適呢呢

加Econ 冇咁多野背輕鬆D但要一理通!

加History就辛苦啲! 另外2科都要最強大腦!

gracelam 發表於 21-11-30 15:14
呢3科唔會輕鬆

除非超愛背野, 加上手速快!

明白

tutik 發表於 21-11-30 08:55
好的,我再諗諗。
呀仔升中時都聽過你意見,先謝過,話咁快又選科。。。。
...

是嗎?!時間過得真係好快,我囡囡也要考DSE了。

補充多DD先,bio最好有興趣而選修會好DD,不能單靠"記性"好而選修。

...

我就係識人,選修his+chem+bio,結果drop咗his留bio+chem報"醫護"。

pypy405 發表於 21-11-30 13:26
Hello ymora

因為背嘢強嘅人有分"邏輯背" 和 "死記背",好似我女兒就是屬於邏輯背,所以她對bio要背誦的部份係完全不覺辛苦,她說bio要"透徹"明瞭才開始去背誦係"事半功倍"的。如果,你的孩子屬於強項背誦bio這類選修科嘅話,中史或西史嘅背就必需看看孩子是否感興趣了,因為死記背好容易跌入drop科命運。

gracelam 發表於 21-11-30 10:25
讀醫護最好有bio

chem都有少少重要!

...

Chem + Bio 可以cover曬所有醫護科。缺一就有啲科報唔到。

gracelam 發表於 21-11-30 15:22
加Econ 冇咁多野背輕鬆D但要一理通!

加History就辛苦啲! 另外2科都要最強大腦!

Thanks for advise

YmOra 發表於 21-11-30 17:11
因為背嘢強嘅人有分"邏輯背" 和 "死記背",好似我女兒就是屬於邏輯背,所以她對bio要背誦的部份係完全 ...

我都吾知佢係羅輯背定死寄背了。 照最近既ut result 佢最好既文科係geog, business education, 而理科就係bio, 所以都幾頭痕