用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求安慰...亦求指點...K班暫冇OFFER
樓主: 三色堇
go

求安慰...亦求指點...K班暫冇OFFER   [複製鏈接]

相信社會上好多成功人士都不一定是名幼/名校出身

同埋我覺得一間學校除了學術, 老師們有冇愛心都好緊要的

況且K2 仲可以考插班呢, 不要灰心

你係唔滿意 York 唔夠好還是覺得太貴?
LH SC GH 好似都價錢同 York 差唔多喔。。。
成績的話,York 絕對見得人
所以唔明你唔滿意 York 咩野

回覆 ek0509 的帖子

Yes, 最緊要係一間有愛心的學校,同適合小朋友,老師話幼稚園最緊要係令小朋友鍾意返學。校長直接同我地講,有咩學習或行為上的問題,同學校講,學校會個別教導,講求家校合作,好吾鍾意有d學校話你子女吾適合。

三色堇 發表於 21-11-29 22:28
LH K 2ND IN冇....滿心歡喜等SC K OFFER..點知都係WAITING..
黎緊最後一激係GH 2ND IN..但老實講仲難入過SC ...
如果唔介意普通津幼既話, K1真係唔怕冇書讀

1月注冊日之後, EDB會公怖全港仲有邊間幼稚園係有空缺, 到時自己上去睇:

https://data.gov.hk/tc-data/dataset/hk-edb-freekg-k1-vacancy-information

我小朋友當年都係好多waiting,但最後好多都call返,名/龍幼報黎報去都係果堆人,自然會放好多位。如果真係好想讀可寫求位信,隔三個月remind下學校你仲等緊。同埋如果唔係非名/龍幼不可,其實真係有好多券校仲有位的。

最後,千祈唔好覺得冇offer係小朋友差,果十分鐘真係睇唔到啲咩架咋

Azzurro 發表於 21-11-30 09:03
你係唔滿意 York 唔夠好還是覺得太貴?
LH SC GH 好似都價錢同 York 差唔多喔。。。
成績的話,York 絕對見 ...

是價錢
因為我聽說york平均每個月要過萬喎
再講就係我也聽講york行政方面有啲問題
老師成日轉
不過係後話
我無唔滿意york

hkhk8888 發表於 21-11-30 09:21
如果唔介意普通津幼既話, K1真係唔怕冇書讀

知道

dw241404 發表於 21-11-30 09:35
我小朋友當年都係好多waiting,但最後好多都call返,名/龍幼報黎報去都係果堆人,自然會放好多位。如果真係 ...

我同時間又有啲嬲自己無報多啲相對易入啲嘅
搞到自己咁徬徨

回覆 KokoroS 的帖子

我大仔,宜家k3啦

回覆 三色堇 的帖子

係九龍塘york其實唔一定要俾錢上額外既堂,可以自己選擇,有d家長唔想麻煩,咪跟學校上
學費同其他私立都差唔多

細女同樣8月B,我都報咗九龍幾間熱門私幼,抱住一個俾佢見識世面嘅心態

因為中細B又唔肯講嘢,結果一樣好多都唔收或者入唔到2nd in

宜家讀緊樓下間細私幼N班,大不了俾佢直升,佢讀得開心最緊要。

回覆 三色堇 的帖子

你而家搵下屋企附近d 邨幼睇下仲有無得報名先

好多幼稚園都無 deadline 架,
會一直收報名及 interview

而你話 N 班學校評估comment 得差
咁你要睇返comment d 乜野,
再 train 下你囡囡,
可能女仔細膽, 學野慢d (返學會怕事)
但相信大大下會無野~

我反而覺得學校comment 咗,
你要多點注意, 趁 N 班咁細個,
要慢慢教返你囡囡!

不要氣餒!

pigletseng 發表於 21-11-30 11:59
細女同樣8月B,我都報咗九龍幾間熱門私幼,抱住一個俾佢見識世面嘅心態

因為中細B又唔肯講嘢,結果一樣好 ...

不得不贊下我樓下間私幼,愛心方面真係不得了,我女好黏人,開學時又啱啱滿兩歲,第一個月要坐老師大比上堂,午睡要老師抱住入睡⋯⋯老師都有求必應
第二個月開始慢慢睇得出佢哋進步,開始bilibala 講嘢唱歌跳舞講英文,開始戒片,開始學習獨立瞓覺...老師同校長功不可抹
唔使問我邊間私幼,出面好多私幼,尤其係非連鎖嘅,包括樓上提到果間、都係好有心辦學,適當嘅關顧對中細B來講反而係好D

三色堇 發表於 21-11-30 09:42
是價錢
因為我聽說york平均每個月要過萬喎
再講就係我也聽講york行政方面有啲問題

york分校學費6080x12期。
雜費一學期2次,每次約2000,可逐個item揀要不要,我多數逐個揀。
校服可買新或fb買舊也很多。
如參加多元智能班(即全日班)+3000-4000/月,其他興趣班也可自由參加。
我小朋友讀咗幾年啲老師仲係度,唔覺成日轉老師,老師有愛心。佢讀果間分校admin幾nice。

啱啱九真出左又唔收我女…唉
好激氣…其他媽媽話小朋友乜都無做過都收..

三色堇 發表於 21-11-30 12:52
啱啱九真出左又唔收我女…唉
好激氣…其他媽媽話小朋友乜都無做過都收..
...

其實n 班老師話佢未做度d咩呀
老師見咁多小朋友
可能眞係睇出佢有d野慢左
試下睇下應該點幫佢

同意樓上所講, 搵一啲小班教學既私幼有時仲好過大班名幼
樓主加油

樓主, 你 relax d

你報個d 都名幼, 已經難,
SC 都有 waiting 吖~
GH 又有 2nd in~
都已經好好~

再等一等啦,
趁呢段時間 train 下囡囡 interview d 野,
認圖, 顏色....

flyingfree 發表於 21-11-30 13:35
其實n 班老師話佢未做度d咩呀
老師見咁多小朋友
可能眞係睇出佢有d野慢左

評估入面話佢唔識既都係啲佢平時識既嘢..例如顏色之類
老師話佢係返學情緒唔好
令佢坐唔定唔聽老師指令..
我而家同佢傾多啲陪佢多啲
同時希望佢更加習慣學校生活
另外就係唔肯定而家N班呢間是否不適合佢

supervi 發表於 21-11-30 13:53