用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1a自行伊中,旅中,林護?
樓主: dayday0819
go

band 1a自行伊中,旅中,林護?   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

旅中跟葵青區的安柱是否差唔多成績?

回覆 Zleep 的帖子

不過不少地區一線學校的家長認為,她系一線級20-30,自行比二線前3更有優勢,親耳聽見,利申:本人二線小學家長~

識人一線級2自行入QES

確實應該散喇呈分試都未考一次又好難確定係級15,畢竟仲有變數。萬一變級5 or 25點算。

0030 發表於 21-11-30 09:40

不過不少地區一線學校的家長認為,她系一線級20-30,自行比二線前3更有優勢, ...
人的智力係隨機,這是隱性不可比的,通過後天的學習,或者講培養,得出來的成績謂之顯性,即看得見,可以橫向比較.

具體到小學階段,,一綫,二綫甚至三綫的小學區別在邊度(顯性)?

無非:1,功課.包括(家庭學校)各種學習培養.隱形得到開發為顯性的不同程度.
2,插班,叩門,勸退.自退.改變顯性中表現優異的比例.

PS:如果該位家長所言屬實,我估,中學收生就簡單啦,去一綫大手入貨即可.

PS:某校積極在XCYD入貨,成績一枝獨秀嗎?

02413124 發表於 21-11-30 09:49
識人一線級2自行入QES
一綫級2自行入QES好奇怪嗎?如果寳校級2自行入QES先值得講.比如"鮮XX"小學

medicine 發表於 21-11-30 10:45
一綫級2自行入QES好奇怪嗎?如果寳校級2自行入QES先值得講.比如"鮮XX"小學

係想for reference 其實唔係級頭qes 自行機會好微

medicine    發表於 21-11-30 10:47

medicine 發表於 21-11-30 10:42
PS:如果該位家長所言屬實,我估,中學收生就簡單啦,去一綫大手入貨即可.

PS:某校積極在XCYD入貨,成績一枝獨秀嗎? ...
強校已拔苗助長,小心亢龍有悔,無以為繼!
寶校吃喝玩樂,韜光養晦,大隠隱於市,可能臥虎藏龍!

回覆 medicine 的帖子

岩,唔是人人都會走去插3私1直,1來是學費成本貴,2來交通未必方便,叻既小朋友唔會集中係某一區,而是區區都有,隨機分佈,況且好多一線小學既學生可能是日日去補習社先至保到10名8名,2線果個可能唔使補習都級頭。d中學真是每間收1個,分散投資,年年都一樣。

不過不少地區一線學校的家長認為,她系一線級20-30,自行比二線前3更有優勢, ...
不過又講番,如果2線小學冇級3,係自行時都係冇競爭力,如對比番1線小學級10 的話,我相信1線級10會有極大優勢。

但如樓主所提到的15-20,咁自行真係唔駛望qes 同lw 了。
2間都係得40-43個位自行,呢d 位太寶貴了,直接影響學校實力同叫座力,就算面試識飛,都好難揀得落手。(講緊級15)

小鹿揀學校 發表於 21-11-30 10:57
寶校吃喝玩樂,韜光養晦,大隠隱於市,可能臥虎藏龍!  ...
同意强校已經"拔"苗.亦同意相當一部分無以爲繼.

寳校可能臥虎藏龍,但這龍虎可能好懶~~隱性潛能根本就不可能開發或者講已經自我實現了"蠢"而不會"勤有功"

開小升開中前20都有機會,但升QES和林護級10真的可以博~

Dylanli2017 發表於 21-11-30 11:01
回覆 medicine 的帖子

岩,唔是人人都會走去插3私1直,1來是學費成本貴,2來交通未必方便,叻既小朋友唔會 ...
高手在民間

你無聽過神論,3C過百一直ko一線津頭5咩,以篇蓋全嘅理解。仲可以過百去任何一區坐穩1仔~~~

medicine    發表於 21-11-30 11:10

小鹿揀學校 發表於 21-11-30 10:57
寶校吃喝玩樂,韜光養晦,大隠隱於市,可能臥虎藏龍!  ...
哈哈,如果你係qes 揀蟀之人,你會去獨具慧眼地開發條懶龍,定係簡簡單單去接收一個xx派大師兄先

medicine    發表於 21-11-30 11:09

mcl203 發表於 21-11-30 11:07
你無聽過神論,3C過百一直ko一線津頭5咩,以篇蓋全嘅理解。仲可以過百去任何一區坐穩1仔~~~
...
話過百入某B1A,仲排前列

mcl203 發表於 21-11-30 11:07
...
呢個真係神理論,但又無從考究,變成都市傳說。

我都聽過另一神論,就係2線小學級5家長,俾一個1線家長話,如果級5黎到佢間1線讀,一早就已經去到50 以外了。

我等緊有冇ek 家長上黎解畫,親身試驗呢2個神論。

回覆 mcl203 的帖子

三私/一線都有自己所謂的迷失,自以為的優越感

Zleep 發表於 21-11-30 11:08
哈哈,如果你係qes 揀蟀之人,你會去獨具慧眼地開發條懶龍,定係簡簡單單去接收一個xx派大師兄先 ...

你睇吓QC,有邊間跨區小學會有3個或以上入到,已經當佢全部無轉校網。以前,CC對地區小都係1個起2個止,收開果啲小學例外,不過,新校長好似轉左玩法,都中意量購~~~

又系親耳聽到,我們一線30幾名去到你們二線一定前三名
‹ 上一主題|下一主題