用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1a自行伊中,旅中,林護?
樓主: dayday0819
go

band 1a自行伊中,旅中,林護?   [複製鏈接]

medicine 發表於 21-11-29 18:48
原來真係猜中,排10至15名.不過,宜家先小五,仲有時間追.

道理好簡單,QES見200(有時會多10/20個).想想,一綫 ...

你意思三線小學,級頭,好過一線小學排15名?

medicine 發表於 21-11-29 18:48
原來真係猜中,排10至15名.不過,宜家先小五,仲有時間追.

道理好簡單,QES見200(有時會多10/20個).想想,一綫 ...
一線級15 其實同級5 好接近,可能只係差十幾二十分總分
但其實間小學幾多人唔重要,300 人你讀15,同100 人你讀15,人地都係要最top 果幾個only,唔駛唸得太複雜,安心追名次吧

回覆 dayday0819 的帖子

其實,小學既野比較easy,除非你讀果間是SFA級數,否則,二線小學級頭當然可以好過1線小學第15名,1線小學都是頭十名內考TOP BAND 1A穩陣,講緊是果區最TOP果間1線小學。一般1線小學就頭5名考TOP BAND 1A穩陣D. 有同TOP BAND 1A連繫中學既小學就例外。

Zleep 發表於 21-11-29 17:27
即場走人 ? 咁個場面應該幾壯觀下

可能3C2D都唔少,級4唔收吖嘛~~~

Dylanli2017 發表於 21-11-29 19:07
回覆 dayday0819 的帖子

其實,小學既野比較easy,除非你讀果間是SFA級數,否則,二線小學級頭當然可以好過 ...

2線小學級1,2  (唔用3線比較)vs 一線小學級15 (屋村最勁果間)

如果我係中學校長,2揀1既話,我會揀前者,再如果級15前面仲有2-3個已報自己果間,基本上唔會考慮呢位級15同學。

香港咁多間小學,真係唔太需要係自行位度考慮級15。

bboo1    發表於 22-1-28 13:29

Zleep 發表於 21-11-29 19:14
2線小學級1,2  (唔用3線比較)vs 一線小學級15 (屋村最勁果間)

如果我係中學校長,2揀1既話,我會揀 ...

LW和QES,自行唔收盡佢,點樣交業績?其實,頗大比例中學都係靠自行30%+叩門生做打仔去交數~~~

mcl203 發表於 21-11-29 19:16
LW和QES,自行唔收盡佢,點樣交業績?其實,頗大比例中學都係靠自行30%+叩門生做打仔去交數~~~
...
世事都被你看透了

自行唔係睇教育局次第名單來排名?

dayday0819 發表於 21-11-29 19:21

都係你心水清

dayday0819 發表於 21-11-29 19:21

睇又好,唔睇又好,都要自己評估下一線級15,係咪真係可以學術上好過二線級5內~~~

況且,一線有地區性,亦有全港性。全港性係你行出自己果區,仲有人認得你。地區性係你行出自己果區,已經係陌路人,認識你嘅未必太多。又況且,非常一線地區中學,佢哋可能有偏向性,每間收1個起,3兩個止,交數穩陣過大手係一間入貨,唔識你嘅可能直情唔采你~~~

Arabellahk    發表於 21-11-30 15:38

dayday0819 發表於 21-11-29 18:59
你意思三線小學,級頭,好過一線小學排15名?

一線小學級15, 分分鐘同一間小學有2一3個排响你前面報同一間中學, 咁機會咪又少咗囉!

一切都係睇競爭對手, RO越前越好!

另外LW 1st in之後好似只有100定120個有2nd in。仲有好少好少量同學仔有3rd in。

Zleep 發表於 21-11-29 17:44
咁樣搏唔搏 ? 級十五至二十計

只得1位入QES,首先要知入QES那位師兄/師姐是考級幾,是自行還是抽獎入?

我只聽過有油尖旺區(同區)的一線小學考級1x 自行有得in QES,其他區好似起碼級5左右。

回覆 gracelam 的帖子

伊中我都聽過只收级三內。林護新嗰校長就不曉得,佢前任時,first  interview考奥數,要又快又準(1分鐘做幾題嗰種)。數強有jetso。我間小學有人次第20尾考入到(跨區),但讀得辛苦(非特異功能但數好)。一般10+名入,不過林護老師話一般要級五内。
PS個强音樂老師走喇,音樂強、弱未必仲咁重要。
另中大嗰course太多人入到,要HKAGE至有分加(小道消息,唔知堅唔堅)
華英係強理科,數强有jetso
迦密之前Interview冇考數,唔知今年有冇,同埋雖然女多男少,但男生冇優勢
沙田曾記可考慮,但好chur的

回覆 Zleep 的帖子

旅小嗎?我係你就搏下喇!大抽奬葵青,仲可搏一次

3rd嗰啲係佢哋首選同學,見佢哋係暗示我收咗你,我哋係天作地設,學校歡迎你。

angelacms 發表於 21-11-29 21:19

3rd嗰啲係佢哋首選同學,見佢哋係暗示我收咗你,我哋係天作地設,學校歡迎你。 ...

我都聽聞3rd in係探口風會唔會讀直資, 如果"冇心"入讀就比下一位
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-29 21:22
我都聽聞3rd in係探口風會唔會讀直資, 如果"冇心"入讀就比下一位
呢招真係幾好喎,真係有唸頭

dayday0819 發表於 21-11-29 18:39
多謝大家回覆(emoji)。小兒小五,計劃緊升中。級15。但唔明100人同160人,都係同同樣計算?伊中,老師話可 ...

級頭就係級頭,每間學校都係頭幾個,話之你學校今年有300人都好

教育局次第和校內名次影響到學生有沒有機會面試,是否爭取到學席,還要看看面試表現。

dayday0819 發表於 21-11-29 12:07
小兒在深水埗1缐小學讀書,(56%入band1中學,住葵靑區。小兒數好,中文、英文可以。喜歡電腦,參加過中大 ...
一定申請轉住址網抽中學,SSP收男拜既中學,水平不如葵青區好
係咪肯定有學校推薦去旅中既位先?如果有就諗清楚想唔想入

去公海搏兩間自行,失敗的話返去抽獎,其實又有幾多間比旅港更好?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題