用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳一線津小VS二線私小 九龍灣聖約瑟英文小學 ...
樓主: 海豚BB
go

將軍澳一線津小VS二線私小 九龍灣聖約瑟英文小學 [複製鏈接]

Kuenhung333 發表於 22-7-19 12:34
其實九龍灣聖若瑟小學用津校能力來計喺地區一線,只不過係私校全部係神校……正如上面網友話齋,如果佢係免 ...

咁如果九龍灣聖若瑟小學同陸慶濤比呢?

將軍澳一線津。之後覺得唔啱想插2線私應該易過讀二線插一線。

其實看你如何界定私立學校的一線二線,如果說陸慶濤,這學校在私校級別當然是二缐,但你會唔會覺得陸慶濤比將軍澳一線差呢?所以第一個問題係點樣界定私立直資是一缐還是二線⋯⋯

大家可以探討你們會喜歡將軍澳天主教還是陸慶濤就會明白….

我認為陸慶濤同九龍灣聖若瑟英文小學相若,陸慶濤受歡迎係因為有龍校,學術上我認為兩者相若。

另一個思考問題就係如果一線津校要收學費,例如將軍澳天主教修理每年5萬蚊,你又會否覺得值呢?
回歸問題,私校收學費有價值的原因有在哪裏?

當懂得這樣思考就明白點解所謂二缐私校根本不是二缐…..

回覆樓主:

直私嘅師資, 同學背景, 課程內容工作紙, 都需要參考一下

Kuenhung333 發表於 22-7-19 18:05
其實看你如何界定私立學校的一線二線,如果說陸慶濤,這學校在私校級別當然是二缐,但你會唔會覺得陸慶濤比 ...
同意,二線直私係以一線直私做對比得出既結論,唔計神津,所謂二線直私既學術,出路相信比好多地區一線要好,
主要係錢問題

jinjinca 發表於 22-7-19 21:25
同意,二線直私係以一線直私做對比得出既結論,唔計神津,所謂二線直私既學術,出路相信比好多地區一線要好 ...

好精警嘅回應(emoji)(emoji)其實都係性格比…

回覆 jinjinca 的帖子

Yes,所以如果負擔得到又以子女為首,直私的確較好…..如果津校,說實話升Band one比率都只不過係50 40 30嘅分別,不要忘記有50%係升不到band 1

即是說,升不到Band one其實讀邊一間真係分別不大!

性價比這個話題還要看家長的收入,所以有些家長會問不計金錢選哪一間,這樣才看得出比較好的結論

家長一味話直私好過津, 其實唔一定, 因相信家長也不一定了解選擇範圍學校的情況, 只是人直私, 我也直私....
‹ 上一主題|下一主題