用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 朋友自行的煩惱
go

朋友自行的煩惱

朋友的小孩男仔今年小六讀九龍直小(不是神直或3私1直),他長期級頭是學校的風頭躉,好籃球、手球、跆拳道、朗誦、辯論。
如果不分地區自行選2間學校有什麼適合他?

sylsylwen2007 發表於 21-11-28 09:00
朋友的小孩男仔今年小六讀九龍直小(不是神直或3私1直),他長期級頭是學校的風頭躉,好籃球、手球、跆拳道 ...
直小水平範圍好闊,唔同程度,選校會好唔同。

另外,如果小朋友長期係級頭,又係學校既風頭躉,咁佢接唔接受到去到中學既時間變成級尾,無得出風頭?如果接受唔到,就唔好揀啲太勁既。如果接受到,選擇就多好多。

sylsylwen2007 發表於 21-11-28 09:00
朋友的小孩男仔今年小六讀九龍直小(不是神直或3私1直),他長期級頭是學校的風頭躉,好籃球、手球、跆拳道 ...

深水埗/九龍城兩間無中學嘅直資小?

回覆樓主:

看來是優先選直資中學較合適。

朋友囝讀的小學,過往最叻入到官津校是那些,就自行報那些吧!

醒目開學勳章 王國長老

識個case, 非三私一直
自己間直中,當然有獎學金
考另外嘅top直,直送6年獎學金
最後全部直都無揀,在無玩派位情況下,叩入top男津(做卷鬥高分果間)

學校咩水平,重要;學生咩水平更重要。自行不妨搏高一線。同時睇吓top直資有咩結果,心中有數

喇叭叩門揀人考試喎

畀我都會幫仔揀男神津

非三私一直既九龍區直資小學,除YW外,其餘升中派位只係一般
如果係YW,要放棄直升先有得報自行
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 21-11-28 10:07
深水埗/九龍城兩間無中學嘅直資小?

有直中

王家爸爸 發表於 21-11-28 09:52
直小水平範圍好闊,唔同程度,選校會好唔同。

果男仔好醒目架,又玩得又talk得。所以自行2間好難選!

自行如果只選男校其實都好易揀

tpmon 發表於 21-11-28 10:33
看來是優先選直資中學較合適。

朋友囝讀的小學,過往最叻入到官津校是那些,就自行報那些吧!

學校過往升中都可以,我見Spcc級數都有架。但他想自行中學可以點樣選先最適合。

Charlotte_mom 發表於 21-11-28 13:52
識個case, 非三私一直
自己間直中,當然有獎學金
考另外嘅top直,直送6年獎學金

你個case小朋友好叻仔!
至於我朋友仔我覺得他語文、數學、溝通和學習能力都好好。他好動,絕對不是死讀書的。

sylsylwen2007 發表於 21-11-28 19:09
學校過往升中都可以,我見Spcc級數都有架。但他想自行中學可以點樣選先最適合。
...

你没有講過往小學入到最好的官津校。

小學過往有冇人入皇仁、喇沙那些?  如有,就自行報這兩間最top 的官津男校吧!

hkpapa852 發表於 21-11-28 14:58
非三私一直既九龍區直資小學,除YW外,其餘升中派位只係一般
如果係YW,要放棄直升先有得報自行
...

佢間應該可以報自行。升中派位我見都有D top學校,但其餘都好一般。所以想用自行在沒有分區限制下,盡量選到2間適合。

左qc ,右ls ,直資spcc spc dbs ,想要的答案

回覆樓主:

津校好動男比我會選LS, SJC直資SPB, DBS 其實都已經諗唔到仲有咩選擇喇

Zleep 發表於 21-11-28 19:33
左qc ,右ls ,直資spcc spc dbs ,想要的答案

是,男生報這幾間最top 了。

sylsylwen2007 發表於 21-11-28 19:29
佢間應該可以報自行。升中派位我見都有D top學校,但其餘都好一般。所以想用自行在沒有分區限制下,盡量選 ...

直資DBS。津校 LS,WYK,SJC ~~~