用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2仔不喜做功課讀書
go

Band 2仔不喜做功課讀書

Band 2仔不喜做功課讀書,只有一樣突出是音樂
想找著重音樂的中學,但很多著重學術,直資返而好D有多D活動,但band 2仔成績又吾及人,大把人成績好過佢拉,係米無望只能等派位,有無九龍區band 2學校著重音樂呢?

sunlong2011 發表於 21-11-27 07:48
想找著重音樂的中學,但很多著重學術,直資返而好D有多D活動 ...

第一時間諗到音中, 不妨試吓報名
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-27 08:14
第一時間諗到音中, 不妨試吓報名
我都有諗過呢間不過呢間學校 未必收佢呢個band2仔又唔係基督徒 佢成績又唔係好, 操行又得B 頂盡都係B+, 真係好苦惱呀

sunlong2011 發表於 21-11-27 08:37
我都有諗過呢間不過呢間學校 未必收佢呢個band2仔又唔係基督徒 佢成績又唔係好, 操行又得B 頂盡都係B+,  ...

唔係基督徒都可以報, 移民潮少咗人讀比錢學校, 試吓無妨, 反正報名十面試, 當多一個機會!

gracelam 發表於 21-11-27 08:41
唔係基督徒都可以報, 移民潮少咗人讀比錢學校, 試吓無妨, 反正報名十面試, 當多一個機會!
...

謝謝你鼓勵 我都會試下呢間 不過 得嗰一間有得試下 唔知仲有冇多幾間

如果唔係三分鐘熱度嘅,對音樂又有執著追求可以考慮下兆基創意書院,自由度很大,呢間唔係為培養拎5*嘅讀書人,應該幾適合真正想為藝術興趣努力嘅人。btw,自律性要好。

YmOra    發表於 21-11-27 22:11

sunlong2011 發表於 21-11-27 07:48
想找著重音樂的中學,但很多著重學術,直資返而好D有多D活動 ...

李國寶 初高中都有音樂科,應該都頗重視

有無音樂獎

可否講下音樂點突出?
鋼琴8級?識玩幾多種樂器?若入銀樂隊可做邊幾個位?

YmOra 發表於 21-11-27 22:13
有無音樂獎
有, 參加過多項比賽

fatman69 發表於 21-11-27 23:50
可否講下音樂點突出?
鋼琴8級?識玩幾多種樂器?若入銀樂隊可做邊幾個位?
...
天生有絕對音準 無譜彈奏多種樂曲爵士鼓八級 結他五級 鋼琴 四級但係佢嘅程度可以八級 老師要佢連手勢 政府音統處收咗佢學saxophone

sunlong2011 發表於 21-11-28 00:37
天生有絕對音準 無譜彈奏多種樂曲爵士鼓八級 結他五級 鋼琴 四級但係佢嘅程度可以八級 老師要佢連手勢 政府 ...
嗱,如果令郎真係如你所講嘅,咁真係要落多兩錢肉緊,栽培一下佢喇。玉不琢不成器,揸住舊玉石都要識得琢磨先得。要有某鋼琴天才爸爸嘅決心,恆心,但最好方法冇咁激進啦⋯⋯

有音樂天分已經係叻人啦,嗱嗱臨請補習老師谷番上band1,直接嘗試插班名校啦餵!

Face3366 發表於 21-11-28 01:03
嗱,如果令郎真係如你所講嘅,咁真係要落多兩錢肉緊,栽培一下佢喇。玉不琢不成器,揸住舊玉石都要識得琢磨 ...
冇得迫佢 係佢天生特異功能所以我哋係會栽培佢鍾意嘅音樂 玉石而家仲 琢磨緊的 , 而家最麻煩就係搵間適合嘅中學唔係咁容易

Face3366 發表於 21-11-28 01:09
有音樂天分已經係叻人啦,嗱嗱臨請補習老師谷番上band1,直接嘗試插班名校啦餵! ...
淨係呢樣嘢先至死得 就係 唔可以谷佢, 因為佢本身有阿氏保加症, 所以我冇諗過 要去band1 ,費事激死我

sunlong2011 發表於 21-11-28 00:37
天生有絕對音準 無譜彈奏多種樂曲爵士鼓八級 結他五級 鋼琴 四級但係佢嘅程度可以八級 老師要佢連手勢 政府 ...

有這些豐富的音樂能力,"音中"應該最適合,取錄嘅機會也是最大。
另外,"林護"的音樂氣氛也是出名的,也是適合你囝囝成長,但問題係她是一所B1a中學。

給多間參考,"黃笏南"雖然屬B1b中學,但以你孩子的音樂能力,响自行估計黃笏南有機會被取錄。

sunlong2011 發表於 21-11-28 01:16
冇得迫佢 係佢天生特異功能所以我哋係會栽培佢鍾意嘅音樂 玉石而家仲 琢磨緊的 , 而家最麻煩就係搵間適合 ...

可以試下長天

佢哋有中西樂團

Face3366 發表於 21-11-28 01:09
有音樂天分已經係叻人啦,嗱嗱臨請補習老師谷番上band1,直接嘗試插班名校啦餵! ...

一般家長的迷思,音樂叻,嗱嗱臨谷佢上band1,我覺得樓主的重點系搵一間關顧A仔的情緒和發展需要,會俾機會發揮所長,程度適合的學校,是否band1不重要。

如果真的入左band1,因為功課壓力,要佢減少玩音樂的時間,佢可能覺得唔開心或者變得緊張,A仔本身情緒處理較弱,好易引起情緒問題。

王家爸爸    發表於 21-11-28 09:26

gracelam 發表於 21-11-28 08:05
可以試下長天

佢哋有中西樂團

首先小朋友是否接受晨跑的安排

我認識兩個A仔,數理/音樂都叻,band亦都適合,但聽到晨跑已經唔肯報

LeeCC 發表於 21-11-28 08:30
一般家長的迷思,音樂叻,嗱嗱臨谷佢上band1,我覺得樓主的重點系搵一間關顧A仔的情緒和發展需要,會俾機 ...

Agree, 太公利,一聽到音樂叻就覺得是上band 1a的工具,而學校其實主要係睇你的頂目是否可以為學校爭光拿獎,不是為「培育」音樂。
外國有一些「音樂中學」係可以又讀書又兼顧音樂,學生出路可以去音樂學院或其他大學音樂系,入面好多同道中人,不過香港冇。