用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有語言天份,係咪應該主攻先或一樣多元化培養 ...
go

有語言天份,係咪應該主攻先或一樣多元化培養

小兒有語言天份,但父母語言能力有限!其實除了上language class, 仲可以點樣幫佢語境或幫助佢有效學習?🙏🙏🙏
+18個月同+3yr小朋友上phonics 班;
20個月已可以講到四個語言的1-10;
(中/英@1-100, 西語1-20)
+23個月同+3yr小朋友上Spanish class;
(上堂前已識1-20, 顏色, week, month etc.)
2歲前唱到三個語言的童謠

現一星期上eng /Spanish 各一堂

回覆 evitasing 的帖子

你係邊度上Spanish class?

+6yr Spanish gp class, 比較容易搵!+5yr 或留下,會難啲組class!

唔知你搵邊區,港島選擇多好多!

你可以試下有trial claas果啲先!睇下小朋友同老師+centre夾唔夾!同自己感受下!

我都搵左個幾月!

我喺元朗big bxx kxx上,佢荃灣有centre, 但荃灣暫時未開班+荃灣會貴啲!呢間無trial, 老師係net +本地dele examiner.

你孩子的進度算不錯
但是我不會說有天份。。。因為其實不少人都在玩第三語言,都是呢個進度或者更快進度
九龍同香港島多一點選擇
如果進度不錯,可以增加到一個星期三課,因為一個學語言,一個星期一個小時明顯不夠

到了小學,可以考慮國際學校比較多第三語言選擇
或者去某幾個重視第三語言直私:陳守仁,黃錦輝,聖瑪嘉利
同時玩幾個第三語言

請問你係邊度學Spanish?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 Azzurro 的帖子

多謝分享及稱讚小兒進度算不錯!
原本的教育計劃是有第三語言在4至5歲左右,而原先不是計劃西語!在沒有安排下,知道小孩已開始能同時學習4種語,開始唱不同的語言的童謠,有了一定的vocabulary 基礎,知道要正視小孩的語言發展問題!

明白學習要有要求,進度,目標等等,而學習語言更是講求語境,沉浸式,螺旋式,「伴學」parnter/tutor, 等方法/平台,去提升進度!要有明顯的進度,非凡的表現,亦可以是每個父母的「期望」與「夢想」!本身屬於「早教」派為了配合小孩的發展,一路為小孩的學習籌謀及煩惱,容易被標籤為「虎媽」,其實兩者都是有分別的,本身都注重愉快學習+發掘小朋友興趣/強項+因材施教,因為父母能力有限,為配合小朋友進度+興趣等,由playgroup 至分離班至不同的語言班,不斷找尋合適的learning centre, 知道多課堂學習,對語言進度影響非淺,但考慮到小朋友年齡,太多的課堂,有一定的負苛,有一定的壓力,亦要考慮平衡/全人發展,eg. 包括五感/大小肌肉/自理/情緒等,最怕就是在過程之中令小朋友失去學習興趣,所以都未敢輕易加堂!

課堂之外,暫時就只為他安排一些點讀書!希望有更多的心得分享,之前去過一個「歐洲語言日」的活動,希望找到更多語言學習的活動+平台!

小學都是以重視第三語言+活動教學為主,TSL+ SMC暫時都是首選!

歡迎大家意見+交流!🤗

恕我直言, 如果係我, 我會選擇多元發展, 唔會只集中比佢上唔同 language class, 因為語言只係生活其中一部分.

而家小朋友可以講到唔少單字或者唱到歌仔, 的確係比一般同齡走前, 但語言係要溝通傳意, 語境係好緊要, 而語境唔只喺課堂

所以我會覺得小朋友可以去參加下啲外國人會玩既活動 (例如 rugby, gymnastics, 或者某啲音樂/跳舞/話劇活動), 用英語為溝通既 groups, 等佢多啲機會應用, 喺自然既環境下做到語言習得.

至於 Spanish, 慢慢來, keep 住一節先, 反正你都 target TSL SMC 呢類小學, 到時都會再學.

利申: 我小朋友係 trilingual 的, 因為家中有語境.

回覆 zaba 的帖子

多謝分享!(唔洗甘客氣!就係想聽多啲唔同既意見+一些有心得既分享!)

完全明白+同意你既說法!其實都參加過一些英文的興趣班(musical  & science class)! 都是蜻蜓點水式,叫做比啲多元既體驗比佢!

Drama都係一個我覺得比較心儀的興趣班!有表達能力+溝通能力+合作+經驗之餘,又可提升語言+又有得玩下!👍👍最細3至4歲左右,淨係知1) fraust, 2) cue, 3) starlit voice, 呢三間比較熱門同出名,大家有無其他介紹一下,最好九龍區!另外,rugby 都係一個好好增強語景的活動!不過唔知呢種運可以喺邊度參加,同埋應該有一定年齡先參加到,是嗎?+10yr, (小兒,其實先剛剛2歲😅😅😅)!

看怕都是由英文為主的興趣班開始!🤔🤔🤔

小學@雖然都是以有第三語言的學校!但都有一個奇想,就是到時小學,eg. TSL/SMC會根據程度有不同的西語班嗎?

真善慕你們可以在家裡提供語境给小朋友!

Rugby 應該 4 歲可以開始, 你可以睇下呢條 link:
https://www.hkrugby.com/pages/mini-rugby
某啲主要係外國人參加既跳舞/體操學校, 都係以英文教學. 中環好似有唔只一間, 部分可能喺九龍或新界有分校, 你可以 Google 下.

另外仲有 Multi-sports HK, 啲導師都係 English speakers. 佢哋有幼兒班既. 當然 ESF 都有搞好多興趣班 / playgroups.  話劇我就自識人上過 Faust, 似乎係唔錯的.

其實英文做 medium of instruction 既興趣班, 你就好難期望佢好直接咁有大量語文輸入, 不過喺製造語境上面來講, 我覺得係唔錯既. 小朋友到大約到 4 歲, 就會有多好多興趣班選擇架啦.

另一個可行辦法係多啲去外國小朋友會去既 playground, 等小朋友們自己 mingle. 不過呢啲要持之以恒, 唔係三朝兩日既事, 如果要去太遠就唔理想了.

evitasing 發表於 21-12-1 20:37
回覆 zaba 的帖子

多謝分享!(唔洗甘客氣!就係想聽多啲唔同既意見+一些有心得既分享!)

路過,我厚多士講一句。希望你不要見怪。

如果target TSL and SMC,你應該係放更多時間在中文。經過今年的考小遊戲。中文有高水平的小朋友,通常都有一手offer。相反英文水平好高,中文程度普通嘅,反而得waiting。

播道係英小,如果兩個小朋友表現接近,學校會選中文水平更好的學生。

回覆 piglover 的帖子

Thx for sharing!
呢度啲家長都太客氣啦!多謝提醒!知道中文應該比英文難學,study一段日子,亦feel到英文「超級」好亦不見得考小一有特別優勢!

都唔想佢中英發展相距特別遠,亦一路有monitoring, 基本上,三種語言,都會儘可能比到平台佢有一定的互動/output, 佢特別鍾意同婆婆講中文,佢對語言(聽/講)係相對易「吸收」,但係講reading/認字等,我相信係要落一定既苦工,有慢慢滲入中文字係佢學習之中,但同英文既「吸收/output亅就係天淵之別!

考小一表達能力、應變、淡定影響力較大,當然中英文也要有一定的基礎,偏向要求soft skill, 會儘量安排多些presentation 之類的活動!例如:drama、一些cross over的故事班等等!

希望忍得住唔上傳統的面試班!

(都想睇下有經驗的家長,對

~考小一的準備,有什麼心得、tips等等,中/英/數、表達能力,係咪故事班、奧數等真係唔上唔得?

~面試班,會有不在小朋友面前negative 的嗎?不偏頗「potential 」考生的嗎?

回覆 zaba 的帖子

其實你的意見好多都好好!thanks again!
不過自己週邊都無乜語境好的家庭
或怕打攪其他人,除了drama、rugby 之類,亦未諗多外語小朋友gathering的地方,加上疫情!亦沒有上任何實體課!暫以zoom代替!

(Trinity YPC @評估后老師比佢上,撞正第五波又無上。)

其實進度已經好好!除了小朋友太自主,對老師諸多要求,當作youtube之類要求自己想要的topics/歌之類,干預上堂之外,其實,學習都係進度上!

Youtube係學得超快,但我未敢太倚賴!英+西@一星期最多1-2次!

我仲以為要好大個先可以學外語,各位媽媽真係好努力培育小朋友,加油!

回覆 toborwing 的帖子

係丫!細個都可以丫!有啲私幼都有外語!語言黃金期大約10歲留下!(細個更加吸收快!最理想有個language partner! 不過會係一個長遠投資!)

大家一起加油!🙈