用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門自一選擇
go

屯門自一選擇

呈一+呈二結果係級廿,操行B,保記小學,班主任話係Band 1 組別,自一想揀田家炳,馬可賓,屯官,係咪機會都好微? 要等攪珠?

其實我住屯門同元朗中間,係咪都可以考慮自一跨區? 有無咩提議?

cfsl 發表於 21-11-26 19:15
呈一+呈二結果係級廿,操行B,保記小學,班主任話係Band 1 組別,自一想揀田家炳,馬可賓,屯官,係咪機會 ...

或許自行和派位都首選 陳瑞芝 都不錯  

保記都有好幾間既 .....

如唔係梁周or 志豪,其餘幾間都係競爭力麻麻
但既然老師話band 1,應該唔駛咁保守自一揀田/馬?

elbar 發表於 21-11-26 19:19
或許自行和派位都首選 陳瑞芝 都不錯

派位有聯繫中學唔揀去揀陳瑞芝

Zleep 發表於 21-11-26 19:48
保記都有好幾間既 .....

如唔係梁周or 志豪,其餘幾間都係競爭力麻麻

荘二都唔差,2020年有25個入聯中

回覆樓主:

雖然老師話係B1組,但我都知我地間保小麻麻地,上年唔夠廿個入返保中,不過亦都係因為唔多人揀,我都唔敢揀返保中,想保守d,但我怕田中/馬可賓自一都唔得,攪珠又要睇運,所以仲未諗掂自一揀咩

cfsl 發表於 21-11-26 21:20
雖然老師話係B1組,但我都知我地間保小麻麻地,上年唔夠廿個入返保中,不過亦都係因為唔多人揀,我都唔敢揀 ...

邊間丫?上年梁周入太多董中啦

你咁講即係方王or 馮李是但一間
如果係方王,咁就田/馬,屯官而家好似已經係band 2
如果係馮李,我會搏百周/董記其中一間

Zleep 發表於 21-11-26 21:33
你咁講即係方王or 馮李是但一間
如果係方王,咁就田/馬,屯官而家好似已經係band 2
如果係馮李,我 ...

回覆樓主:

Del咗先,操行應該兩間都唔得

Kirin007 發表於 21-11-26 23:06
咁不如自一試元朗崇德英文書院,自二田

信義也可以考慮自一,總覺得自一自二放差唔多嘅田馬無咩必要

Kirin007 發表於 21-11-26 23:15
信義也可以考慮自一,總覺得自一自二放差唔多嘅田馬無咩必要
俾我地chok chok 下,其實答案呼之欲出
我大膽估係方王,級20 呢d 位真係好尷尬
咁就自一: 馬/田 (揀自己鐘意果間)
自二: 屯官 (你入左都心息既話)

元朗唔太熟,但你誇區去考人地區band 1 我唸真係冇乜必要。

Zleep 發表於 21-11-26 23:29
俾我地chok chok 下,其實答案呼之欲出
我大膽估係方王,級20 呢d 位真係好尷尬
咁就自一: 馬/ ...

佢話住屯門元朗中間,一間洪水橋一間天水圍,我諗距離上ok。當然覺得屯官都ok就唔使望高

Kirin007 發表於 21-11-26 23:33
佢話住屯門元朗中間,一間洪水橋一間天水圍,我諗距離上ok。當然覺得屯官都ok就唔使望高
...
我想聽下用家的老師意見又係點排,值得借鏡
樓主,我地打左咁多字,你都至少share 一下吧

Zleep 發表於 21-11-26 23:37
樓主,我地打左咁多字,你都至少share 一下吧 ...

忘記件事,操行B
田家炳應該無得in

醒目開學勳章

cfsl 發表於 21-11-26 19:15
呈一+呈二結果係級廿,操行B,保記小學,班主任話係Band 1 組別,自一想揀田家炳,馬可賓,屯官,係咪機會 ...

可以諗埋跨區天水圍羅桂祥及元朗商會,前者band1新晉,後者較重視數理,元朗有的band1學術水平跟屯官差不多,唔值得搭車過來,而元朗三大你小朋友成績自行應該唔得。
而除非你小朋友視藝好叻又想係依方面發展,可以諗埋另一間元朗基元,依間係約2A~1C的英中。

回覆樓主:

多元謝大家意見

其實我反而係想知如果自行B1 係無機會,我就揀返田中同馬中,有無得見同收唔收就睇緣份,然後再努力考好呈三,希望可以keep 住B1 組,填表時再諗過

我地保記小學一直都知自行報返聯中唔會收好多,就算係志豪/ 梁周都係收十個左右,因為佢同我地有聯繫位,所以佢自行會收晒最勁,包括其他小學,所以我都無謂報了

Kirin007 發表於 21-11-26 23:06
Del咗先,操行應該兩間都唔得

小六張總成績表未出,希望老師鬆手d 上返B+

Zleep 發表於 21-11-26 23:37
樓主,我地打左咁多字,你都至少share 一下吧 ...

老師只係話B1 組別,叫我自行階段要揀自己最心儀,因為入左無得攪珠,馬中同田中都可一試

乜原來操行B 都唔得? 要A- 以上?

講時講,其實我覺得屯門保良局呢邊派位好fake 人下。
2間巨頭但要分聯繫位俾5間小學,弱勢小小果2,3間好難分到豬肉食。

正宗好睇唔好食,分分鐘競爭仲大。
即係同哂5間小學鬥