用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行觀塘區/誇區
go

自行觀塘區/誇區

觀塘區一線小學, 呈1中英數常全A, 但校內排名只得3X, 呈2如無意外都係全A, 未知排名, 我自己估計佢屬1B

想問下如果自行聖馬可有冇機會呢?

另一間諗緊區內順天定試誇區, 因我仔之前話想讀男女校, 如果佢最後決定男校都讀, 就可能同佢試九華/聖言....

呢個成績呢幾間有冇機會呢?

如果男女校, 誇區又有邊間可以試呢? 謝謝~~

hehababy 發表於 21-11-26 15:47
觀塘區一線小學, 呈1中英數常全A, 但校內排名只得3X, 呈2如無意外都係全A, 未知排名, 我自己估計佢屬1B

想 ...

兩兆? 如是 聖馬可有機會

想 ...

小學是否聖馬太(秀茂坪)和兩間李兆強的級數?

男女校誇區可考慮B1B聖馬可。

估計級3x,自行九華機會不太。聖言在自行會收較多B1A生。如願意自行選觀瑪,機會較大。

tpmon 發表於 21-11-26 16:23

請問知唔知或邊度可看到, 油塘基顯 的升中 band1 是多少

oliviayau321 發表於 21-11-26 16:35
請問知唔知或邊度可看到, 油塘基顯 的升中 band1 是多少

2021升中派位大約在以下小學網頁中間的位置。B1率要自己計,或許有些資深EK會員有計算。

https://www.skhykh.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=12&pageId=9&nnnid=21

另有熱心EK會員發佈早數年的升中派位資料。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3839795

回覆 Poyau 的帖子

係呀

回覆 tpmon 的帖子

係呀, 咁想請教下如果想自行揀多間男女校, 除左本區順天之外, 仲有冇邊間1B可選呢? Thx!!

hehababy 發表於 21-11-26 17:02
回覆 tpmon 的帖子

係呀, 咁想請教下如果想自行揀多間男女校, 除左本區順天之外, 仲有冇邊間1B可選呢? Thx ...

官塘區官津除了順天,跟住最好的男女校只是B1C級。

建議自行有一間選擇九龍城或東區的B1B男女校。

直資建議報匯基(東九龍) (B1B)做backup。

tpmon 發表於 21-11-26 17:45

官塘區官津除了順天,跟住最好的男女校只是B1C級。

我都會報匯基呀

咁九龍城或東區有邊間男女校有機呀?我之前淨係睇左聖馬可覺得幾啱我仔咋

hehababy 發表於 21-11-26 22:32
我都會報匯基呀

咁九龍城或東區有邊間男女校有機呀?我之前淨係睇左聖馬可覺得幾啱我仔咋

建議你看小學師兄師姐過去入讀的誇區中學作優先考慮。舉例:某些外區中學,可能特別喜歡收某間官塘小學的學生。

單憑B1B生資料好難推介大機會入到邊間。因為官塘有某幾間小學誇區特別強,其他則機會細好多。

在有限的資料下,只能介紹好的中學。

回覆樓主:

FYI,聖馬可自行全in (網上),來屆會由4班加到5班。所以自行較上屆容易。

九龍城B1B男女校較好的有旅港開平、何明華會督銀禧和黄笏南。

tpmon 發表於 21-11-26 23:11
FYI,聖馬可自行全in (網上),來屆會由4班加到5班。所以自行較上屆容易。

九龍城B1B男女校較好的有旅港開 ...

唔該晒,等我研究下先

tpmon 發表於 21-11-26 16:23

yes,

想 ...

如果是二間兆強之一,如全A基本上誇區自行唔得,叩門都一定入到,聖言自行喜外收外區學生,佢地也知道二兆強的學生基本上會往外闖,不甘於會讀佢,你自行揀佢只會浪費左一個機會,兆強學生在港島區有很大優勢,建議你誇區。

想 ...
男女校, 最好全選外區
觀塘只得兩間中學長期達B1B水平, 分別係一男一女, 男女校基本上都只係1C水平 (只係1C接1B, 定係1C近2A)

走入TKO, 迦密主恩, 宣基甚至景嶺水平都較觀塘大部份B1中學好

再唔係去九龍城, 旅港, 黃笏南.

以令朗成績, 東區聖馬可有機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-29 08:51
男女校, 最好全選外區
觀塘只得兩間中學長期達B1B水平, 分別係一男一女, 男女校基本上都只係1C水平 (只係1C ...

小朋友英文會話一般但又不算太差

泰迪bb仔 發表於 21-11-29 17:59
如果是觀塘2線頭油塘基法級二十幾唔知有冇機會呢? 係咪取錄相對地微?
小朋友英文會話一般但又不算太差
...

我都係心儀聖馬可

hkpapa852 發表於 21-11-29 08:51
男女校, 最好全選外區
觀塘只得兩間中學長期達B1B水平, 分別係一男一女, 男女校基本上都只係1C水平 (只係1C ...

本身都係諗住自1擺聖馬可,只係佢校內排名唔夠好,唔知機會如何。

自2本身諗住揀間本區,咁就算大抽獎唔中,叩門都可能有利啲,咁諗啱唔啱呢?

但經樓上介紹,俾黃笏南個校舍吸引左(emoji),可能自2都會選擇佢,但如果到時叩門,我仔呢個成績會唔會機會冇咁大呢?

另外如果直資選匯基,知唔知機會大嗎?

其實最慘就係我仔冇乜課外活動,校隊只得管樂團,但只係玩敲擊

mikitsun 發表於 21-11-29 08:15
如果是二間兆強之一,如全A基本上誇區自行唔得,叩門都一定入到,聖言自行喜外收外區學生,佢地也知道二兆 ...

誇區叩門呢個校內排名都可以嗎?

最慘我仔唔太鍾意男校,唔係初時都諗大抽獎擺聖言

hehababy 發表於 21-11-29 18:18
誇區叩門呢個校內排名都可以嗎?

最慘我仔唔太鍾意男校,唔係初時都諗大抽獎擺聖言

可以考慮張祝珊,佢地鍾意收兆強學生