用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩 vs 培道
go

協恩 vs 培道  

虛心求意見
我們打算讀完小學去外國,冇咗升中壓力,所以一直冇打算催谷小朋友學術,諗住留返個愉快童年俾佢地。

囡囡喺培道幼稚園讀緊,讀得都好開心,因為全部老師都好有愛心。原本都疊埋心水原校直升小一,不過見自己係協恩舊生有20分,所以都有試吓報協恩自行收生碰吓運氣。

剛剛幸運地自行協恩收咗,現在糾結中。協恩岀名係好學校,又不用學費,其實入到係好好彩冇理由放棄。不過我聽咗好多意見話協恩好谷,初小已經要搵定外補,有點兒擔心。因為本身自己理念係唔希望小朋友要花太多時間外補學術,情願多留時間培養興趣同玩。但怕讀協恩如果唔外補會跟唔上,會打擊小朋友自信心?(唔駛佢高分,中游份子已經滿足)

培道俾我感覺雖然學術上不及協恩,但感覺好似人性化好多,好欣賞學校咁有心思起新的教育樓,同埋都好認同校長理念,成日同學生打成一片,小朋友應該會讀得好開心。不過一年要5萬學費 (2個小朋友要10幾萬,有妹妹跟尾) 又好似唔知值不值得。

請問有冇協恩用家,係咪真係好谷?好多功課測考要晚晚搞到好夜或要犧牲週末親子時光/破壞親子關係先讀得上?定應該留喺培道用錢買返個歡樂輕鬆嘅童年?

大家有冇意見我應該點取捨?

回覆樓主:

你係舊生都唔知學校係點?

其實你嘅目標都好清楚,有什麼不能決定呢?

tkinwong 發表於 21-11-24 00:06
你係舊生都唔知學校係點?

培道呀,學費~~~

carmenkmc 發表於 21-11-23 23:58
虛心求意見
我們打算讀完小學去外國,冇咗升中壓力,所以一直冇打算催谷小朋友學術,諗住留返個愉快童年俾 ...

無升中煩惱,咁想唔想打靚啲個底,可能係重點~~~

JojoDad    發表於 21-11-30 20:34

虛心求意見
我們打算讀完小學去外國,冇咗升中壓力,所以一直冇打算催谷小朋友學術,諗住留返個愉快童年俾 ...
我會揀協恩, 你唔洗升中其實唔洗呈分逐分逐分執, 只要你唔好俾壓力小朋友, 我覺得唔會太大壓力.
兩個一齊讀培道太貴(我係培幼同學都係咁話).

回覆 tkinwong 的帖子

只可以講句...今時好似唔同往日。我嘅年代,協恩冇話教快一年課程,市面上又冇週街都係補習社。但現今好似感覺唔外補會包尾或被勸退咁,有點兒擔心...純粹岀於唔想小朋友成績唔好而打擊自信心,或對學習失去興趣嘅角度

carmenkmc 發表於 21-11-24 00:33

只可以講句...今時好似唔同往日。我嘅年代,協恩冇話教快一年課程,市面上又冇週街 ...
其實妳冇升中壓力,喺協小你都可以好輕鬆。官津小要踢一個學生出校都唔係咁易。

JojoDad    發表於 21-11-30 20:34

carmenkmc 發表於 21-11-24 00:33

只可以講句...今時好似唔同往日。我嘅年代,協恩冇話教快一年課程,市面上又冇週街 ...

津校始終係抽入,水平不均係正常,係関心下小朋友讀書情況,又唔使太擔心,總會有啲會自願排係尾~~~

反正都沒有壓力 ,在沒有壓力下,應該不難選擇吧
其實成日聽到家長話驚學校「谷」,學術要求係會高d,但點肯定小朋友會跟唔到呢,可能有d小朋友就係適合呢種

如果寧願比學費讀培道 都唔選 協恩 ,我就講不過自己

我覺得協恩的課程係快少少,你要睇吓自己囡囡的能力,津校不會太離譜。老師係嚴格的,除了成績外,可以幫小朋友建立良好的學習態度、習慣。呢個係我十分欣賞的,我覺得自己小朋友有成長及得益。呢個年代要搵人用心裁培小朋友,而唔係求其打份工的,係好難。
但如果你想囡囡在一個零壓力嘅環境,那一定唔適合。

回覆樓主:

好多時壓力係家長自己的問題,有朋友仔個女女在宣小讀一樣happy, 只要家長吾強迫追逐名次,一樣開開心心完成小學課程。

培道中文難 英文淺

無升中煩惱, 不刻意追求學術, 那我會選協恩。
協恩是教快半年/一年, 但我又不覺特別谷 (基本上都是父母谷, 學校我又唔覺有咩壓力), 功課量都不多。
反而你可以給小朋友追求一下興趣。  協小都好多野玩, 學校反而對"興趣"是超谷的。  (如果你入樂團, 運動校隊, 要有心理準備要付出無限的精力,時間投入)

協小學習上肯定比培道辛苦多倍,但協小真係培養到d女女有鬥心

虛心求意見

考慮協恩
計劃去外國升中 中英基礎要鞏固

虛心求意見
想輕鬆其實無理由揀協小, 就算家長無要求, 今時今日斷咗龍學校對小朋友都有要求
家長想小朋友無壓力, 相信要同學校"表明"先得

話說當年有會員分享協小第一批斷龍後既學生升中派位, 見到有人去咗"炮台山循道", 令人感到幾唏噓

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-24 12:10
想輕鬆其實無理由揀協小, 就算家長無要求, 今時今日斷咗龍學校對小朋友都有要求
家長想小朋友無壓力, 相信 ...

Del

behappypapa 發表於 21-11-24 08:22
好多時壓力係家長自己的問題,有朋友仔個女女在宣小讀一樣happy, 只要家長吾強迫追逐名次,一樣開開心心完 ...

同意。唔介意中/下游,就可以開心讀書。

利申:我係介意嘅,所我係谷得緊,好彩小朋友受谷。

(emoji)(emoji) 你放協恩,應該好多人感謝你。

我會支持你選協恩,免費。至於你話驚好谷。其實,父母心態決定一切。如果,你係立心小學就,又不介意分數,咩照選協恩law。

在香港讀書,個個都要補習,除非你係FTM,自己親自落場(但會破壞關係㗎)

香港所有小學都教得又急又快,除佐國際學校,一定要補習嘅。

但好多讀國際學校都補習呢(emoji)