用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs港同
樓主: hzhang212
go

德望vs港同   [複製鏈接]

ok3 發表於 21-11-25 17:00
Even喺ek被推崇備至嘅嗰兩間神校,一樣會有人喺dse炒左。其實大家有冇認真諗下, 呢班學生大機會會係小學部 ...

很難說,相信神校課程一定唔淺,我覺得我女d英文真係好深,我真係唔相信普通小學會去到呢個程度。我唔係話出面人追唔到,相反,我只係想講在中游的份子可能同普通小學嘅級十都不相伯仲。咁當然讀書都講天份及努力,考得前嘅總有其過人之處。

whitepurin 發表於 21-11-25 17:12
很難說,相信神校課程一定唔淺,我覺得我女d英文真係好深,我真係唔相信普通小學會去到呢個程度。我唔係話 ...
除左經體藝途徑入嘅學生(應該相對只佔少數,且成績亦不能真的太差),信相呢兩間神校收嘅外校生都係b1(仲要喺頭嗰批添)學生。如果6年後呢批小學級頭學生炒左dse, 我係家長的話應該都會好失望。

ok3 發表於 21-11-25 17:23
除左經體藝途徑入嘅學生(應該相對只佔少數,且成績亦不能真的太差),信相呢兩間神校收嘅外校生都係b1(仲 ...

有體藝生嘅存在~~~

ok3 發表於 21-11-25 17:23
除左經體藝途徑入嘅學生(應該相對只佔少數,且成績亦不能真的太差),信相呢兩間神校收嘅外校生都係b1(仲 ...

咁炒車可以好多原因,可能掛住拍拖都唔定

我會選德望,
始終辦學年資長D,
教學有經驗

b3410 發表於 21-11-25 15:25
講到中文,我最近先發現原來自己也一直對國際學校有偏見,覺得中文差。
朋友兒子同我大女同屆,自幼本地國 ...
IBDP既中文評分要求, 係常人可以理解同推斷到, 唔係好似DSE中文咁, 要去"揣測聖意"
國際學校學生中文好, 講真我相信係鳳毛麟角囉!

我識唔少父母係土生土長香港人, 送咗仔女去讀不同既國際學校. 大部份到Y9都未識用繁體字寫自己個中文名, 唔多想睇中文書. 就算肯睇中文書, 都只係幼稚園階段既床邊故事 (因為字數夠少)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-26 09:51
IBDP既中文評分要求, 係常人可以理解同推斷到, 唔係好似DSE中文咁, 要去"揣測聖意"
國際學校學生中文好, 講 ...
唔好意思离题喇,我之前都同你一样印象。不过今次大为改观,因为发现就算读国际学校,有心有兴趣读中文,一样可以读得好好。

b3410 發表於 21-11-26 10:11
唔好意思离题喇,我之前都同你一样印象。不过今次大为改观,因为发现就算读国际学校,有心有兴趣读中文,一 ...

重點係:

有心有興趣讀中文

現實係 99% 都係無心無興趣兼家庭唔栽培 (係中文科上)

b3410    發表於 21-11-26 11:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

https://topick.hket.com/article/3111834

近期多名學生輕生,黃校長稱,學校推行正向教育,有生命教育課堂,全校老師均接受正向教育培訓,疫情下透過早會、周會、班級活動、班會分享、課程教學内容等,潛移物化,滲透給小朋友知道,「你能做得到,就算這一刻做不到,之後都能做到,以及要接受失敗。」

港小校長訪問,參考吓

hkpapa852 發表於 21-11-26 11:39
重點係:

衹要當事人認為無問題就ok, 其他人無須替佢哋擔心

朋友女女上年有gh 港同offer.
最後冇懸念簡左gh,冇後悔,小朋友讀得好開心

其實唔難揀,唸下想小朋友12 年後成為咩人,想佢生活點過?

Charlotte_mom 發表於 21-11-24 09:56
其實樓上已答咗你:去到dse連3322都冇嘅大慨會喺咩人!?咪就係中文無3嘅人囉。你用外援兩字,即早已設定 ...

其實在港同書院內,有幾多係band1,幾多係band 2?間間band1中學考dse都係主要靠一班band1A既學生

港同書院個band1-3差異,其實幾大
所以一條龍升band1A中學.並不等於你係個位入港同小一的學生

GH無論在校舍、課外活動、學界、學生氣質、舊生網絡都更高一線,學費都只係貴港同一年一萬,GH抵讀啦

hzhang212 發表於 21-11-23 20:03
請問大家會點揀?

幼稚園係KV,受谷,可以坐定定。

兩間學校都好,睇家長preference 同小朋友性格。但我覺得如果家長用得"受谷"呢個term, 其實好明顯已經係想行GH style...
(其實唔明點解幾歲人仔就知道佢"受谷" )

父母受唔受谷重要些

klam1 發表於 21-11-29 12:24
兩間學校都好,睇家長preference 同小朋友性格。但我覺得如果家長用得"受谷"呢個term, 其實好明顯已經係想 ...

「受谷」唔難睇得出,小朋友坐定定,記性好,上堂既野記上心,老師說話可覆述,做功課及自家補充都乖乖自己做,甚至自發做課後研究,吸收快,都算受谷。呢類小朋友既特質k2已出。

另外,扔個小朋友去考新派同傳統學校,如果學校唔算派offer, 從學校offer都可以睇出。

Lightwriter 發表於 21-11-29 13:09
「受谷」唔難睇得出,小朋友坐定定,記性好,上堂既野記上心,老師說話可覆述,做功課及自家補充都乖乖自 ...

直資無得派offer , 私校就得

小學受谷唔代表中學受谷,反之摧毁咗學習興趣 可能仲麻煩。

兩間學校好多地方不同,家長自己喜好。一間主張正向教育,活潑為主男女校。另一間氣質女校,家長自己應該知自己小朋友係點架聽左咁多

fufu17 發表於 21-11-29 12:34
父母受唔受谷重要些

呢個正確,有冇時間落手落腳谷都係考慮因素

"正向心理學則著重全人發展,以發掘、培養和發揮個人的長處和潛能為目標,推動個人發展正面的元素如樂觀、愉快和互愛等,積極面對生活中的壓力和挑戰,從而邁向圓滿的人生"

我很好奇哪間宗教學校不教/鼓勵 [正向心理]?
據我所知去年的主題是 “Let Us Shine” 請問這算不算[正向心理]教育?
我上 SKH 小學的孩子們每年都有很多關於[發掘、培養和發揮個人的長處和潛能為目標,推動個人發展正面的元素如樂觀、愉快和互愛等,積極面對生活中的壓力和挑戰]教育討論請問算不算[正向心理]教育?

‹ 上一主題|下一主題