用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢band 2 男生升中排位
go

西貢band 2 男生升中排位 [複製鏈接]

朋友兒子,官小级排名50-80之间,应該联系利官中机会不大,西贡区band 2 生的话,想请教一下大家,这样排可以嗎?谢谢
1, 慕德
2. 何玉清
3. 寶覺
   2    0    0    0

TLHE 發表於 21-11-23 19:38
朋友兒子,官小级排名50-80之间,应該联系利官中机会不大,西贡区band 2 生的话,想请教一下大家,这样排可 ...

我都想知道應該點排,以前睇過但已經忘掉了,現在校網的資料十分不足,印象中應該是慕德,之後好似是何玉清,呂潤財,寶覺,但呢三間已經唔記得點排,如英文不太差首選是王華湘。

有沒有計過官小如果自行和大抽狀走10個以上B1生,B2生有否機會抽聯繫位。

回覆 wongtw 的帖子

我孩子已經高中,離開太久,早已忘了,所以才幫朋友在这裡請教一下高人指点

醒目開學勳章

朋友兒子,官小级排名50-80之间,应該联系利官中机会不大,西贡区band 2 生的话,想请教一下大家,这样排可 ...
點解唔搏將官?將官響tko相對無咁受歡迎,不過排50-80可能連band 2都未必係。。。

有EK網友說過,將軍澳B2 王華湘口碑不錯。

tpmon 發表於 21-11-24 12:28
有EK網友說過,將軍澳B2 王華湘口碑不錯。
王華湘應該是最好的band 2, 朋友怕競爭大些

TLHE 發表於 21-11-24 18:18

我當然推介最好的B2給你朋友考慮。

TLHE 發表於 21-11-24 18:18

王華湘競爭一定大,西貢英中位小兼只有4間英中,B1生乙五已經要填王華湘,慕德......呀咁一路排落去,保守派更直接將王華湘放上乙二,慕德乙三,選王華湘難度,可能重難過官小B2生搏到聯繫位。

wongtw 發表於 21-11-24 19:25
王華湘競爭一定大,西貢英中位小兼只有4間英中,B1生乙五已經要填王華湘,慕德......呀咁一路排落去,保 ...
我估都係咁。。。所以,既然官中都冇乜机会,就费事揀更高難道的王華湘。
谂住慕德都可以相對性机会大些吧?还是吕潤财好些呢?

聽說呂近年不錯

tpmon 發表於 21-11-24 18:30
我當然推介最好的B2給你朋友考慮。
謝謝你。我都知黄最好,但朋友仔成绩一般,是被人揀嗰个,机会似乎不大,除非随机no 好好

TLHE 發表於 21-11-24 19:36
我估都係咁。。。所以,既然官中都冇乜机会,就费事揀更高難道的王華湘。
谂住慕德都可以相對性机会大些吧 ...

如果以有開英文班來計好與壞,慕德我以前睇到是開二班,但今年睇已經看不到資料,咁只可以估佢得番一班,其餘個幾間B2都開到一班,慕德應該較好,其餘個幾間應該相差不多,個人覺得主要還是看那間校風好的放前面,但校風我知道的不多,還有就是其中一間是較多南亞學生,太耐已經唔記得是那一間,如果不喜歡南亞生就自已去找一找來避開。

王華湘舊年4班收132人,開3班英文班,正常係一定有收B1生,你亦都可以估計下搏王華湘勝算如何。

wongtw 發表於 21-11-24 20:04
如果以有開英文班來計好與壞,慕德我以前睇到是開二班,但今年睇已經看不到資料,咁只可以估佢得番一班, ...
我仔升中已經係5年前,都out 哂啦!我朋友问我真係尤如问道於盲咁滞

不過佢更加蒙查杳,为免害咗个细路,先开post 问下咁囉

TLHE 發表於 21-11-24 20:44
我仔升中已經係5年前,都out 哂啦!我朋友问我真係尤如问道於盲咁滞

不過佢更加蒙查杳,为免害 ...

B2學校同幾年前應該差不多,只是王華湘升咗,慕德跌咗,何玉清,呂潤財,寶覺都較多人揀,只係要細分真係不清楚,因現在校網大部份無野好睇。B1就重簡單得個4間你填。

TLHE 發表於 21-11-24 19:36
谂住慕德都可以相對性机会大些吧 ...

今天有點時間去看了4間學校,發現呂潤財和鄭裕彤都升咗,呢兩間應該可以排高的,之後是何玉清,寶覺,其他學校就沒有看了。但記得鄭裕彤大抽奬乙部只有30幾個位。

鄭裕彤19年DSE3+是中38.8%英23.3%數60.9%通64.7%,4+中11.2%英2.6%數30.4%通36.2%,20年沒有詳細報告,但有提及升學士學位30人=31%,副學士及高級文憑40人=42%.......。

呂潤財只講及DES取得本地低最入學要求的百分比,19年30%,20年24.4%,21年28%。

何玉清20年學士學位課程22%,專上及職訓60%,21年是18%及69%

寶覺19年是6%及66%,20年16.67%及73.35%,21年9.9%及68.3%。

補充,看漏了鄭裕彤21年急跌,學士學位10人=11%,副學士及高級文憑46人=51%。

TLHE    發表於 21-11-26 23:06

回覆樓主:

這個post 有熟將軍澳的EK網友,提及將軍澳較好的B2中學。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819849

何想谷上2A甚至1C, 所以收生要求較高, 機會不大
自行去觀塘試下寧一 (寧波公校), 或黃大仙培敦

呢兩間B2B不錯, 收生要求無咁高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-27 12:57
何想谷上2A甚至1C, 所以收生要求較高, 機會不大
自行去觀塘試下寧一 (寧波公校), 或黃大仙培敦
謝謝意見,会叫她研究下先

TLHE 發表於 21-11-27 21:20
謝謝意見,会叫她研究下先

自行先搏外區,搏唔到先諗本區抽獎
另外東區慈幼,派位直資培僑都可以諗下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題